Shutterstock

Nieuws Water

Gebruik grondwater beter registreren

30 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 7 reacties

De registratie en metingen van het gebruik van grondwater moeten verbeterd worden, met name voor de landbouw waarvan de hoeveelheden maar ten dele worden geregistreerd en kleine onttrekkingen waarvoor geen vergunnings- of meldingsplicht geldt. Dat staat in een rapport van een inventarisatie naar grondwateronttrekkingen die in opdracht van demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is gedaan.

Van Nieuwenhuizen heeft de bevindingen afgelopen maandag (29 maart) aangeboden aan de Tweede Kamer. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) hebben het onderzoek uitgevoerd.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de afgelopen 3 droge zomers. Die hebben voor meer vraag naar water met name vanuit de landbouw gezorgd. Door de grote neerslagtekorten ontstond er een dreigend watertekort in Nederland. Verschillende waterschappen kondigde daarom in 2018, 2019 en 2020 verboden af voor beregening met oppervlaktewater. Dit probleem speelt met name op de hogere zandgronden.

Gebruik landbouw wordt niet geregistreerd
Voor het gebruik van grondwater geldt in beginsel een vergunning- of meldingsplicht. De landbouw heeft bij veel waterschappen een uitzondering. Voor beregening hoeft dan de hoeveelheid water die gebruikt is niet doorgegeven te worden. De onderzoekers constateren dat het watergebruik in de landbouw de laatste jaren flink is toegenomen. Ook particulieren die minder dan 10 m3 per uur gebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin, hoeven de onttrekking niet te melden. Dat in combinatie met afnemende waterbeschikbaarheid zet het grondwatersysteem onder druk.

Het beperkte zicht op de hoeveelheid grondwater dat onttrokken wordt door landbouw en particulieren is voor de provincies en waterschappen aanleiding hun grondwater- en beregeningbeleid te herijken. Onderdeel van de herijking is verbetering van de registratie van onttrekkingen onttrokken en hoeveelheden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
SjefO 30 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10891647/gebruik-grondwater-beter-registreren]Gebruik grondwater beter registreren[/url]
waar komt zo'n insinuerend verhaal weer vandaan dat er maar ongecontroleerd beregend wordt wij moeten al jaren de hoeveelheid opgepompt water doorgeven aan het waterschap !!
jan 30 Maart 2021
Kijk ff hoeveel die datacenters opslurpen dat is ook nog drinkwater maar men weet niet eens hoeveel kubus per uur. En dan word ook weer vervuild geloosd op het oppervlakte water
gerard 31 Maart 2021
ik weet niet wat voor vervuild wat er gelost wordt maar al zit er middelen in zitten die niet in het water horen te zitten maken ze het maar eerst schoon voordat het geloosd wordt en ander een blok beton in dat lozingsputje
ik mag ook geen gmb middelen lozen op de sloot
Abonnee
zandboer 31 Maart 2021
enige die aangift doen van hun onttreking is de landbouw grote industrie en drinkwater bedrijven. de ontrekking door burgers is compleet buiten beeld en is door het grote aantal putten een factor van betekenins. het begint op het stikstof dossier te lijken alleen de landbouw wordt als zondebok opgevoerd en de rest wordt met de struikvogelmethode benaderd. ik had van de journalist wel wat meer onderbouwing en graafwerk verwacht.
31 Maart 2021
In Limburg heeft de bruinkool winning in Duitsland een zeer grote invloed op de grondwaterstand.

"Om de bruinkool op grote diepte te kunnen afgraven wordt door RWE jaarlijks meer dan een miljard kubieke meter grondwater weggepompt. Dat heeft in de wijde omgeving invloed op de grondwaterstand."

Abonnee
droogdok 31 Maart 2021
Wanneer gaat men betalen voor het water dat door mijn land heen toegevoegd wordt aan het grondwater.
Als het door de sloot naar de vaart gaat betaal je waterschapslasten
Als het door je land heen toegevoegd wordt aan het grondwater en je wil het weer oppompen kost het je weer geld als je niet oppast .
eens is het een keer genoeg om de boer alleen maar te pesten
Han 1 April 2021
Per jaar valt er gemiddeld .eer dan 800 mm. Als.ik goed reken is dat 8000 m3 per ha. Moet wat opname en verdamping van af en grote deel zakt door naar beneden. De regen valt nu minder in het groeiseizoen. En daar heb en wij last van. En dan pompen we weer een klein deel van op om dan de planten van vocht te voorzien..... eigenlijk moeten we de haspel in de schuur laten staan en minder produceren.... dan gaan de prijzen omhoog net als in 2018. He en we meer aan. En de burger betaald gewoon zijn voor hun maar een paar euro.meer per week.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden