Shutterstock

Nieuws rundvlees

Argentinië wil door inflatie exportverbod rundvlees

19 Mei 2021 - Stef Wissink

De Argentijnse overheid is voornemens de export van rundvlees tijdelijk te verbieden. De reden daarvoor is de alsmaar voortdurende stijging van de (vlees)prijzen in het land. Om de stijging een halt toe te roepen wordt er nu gedacht aan ingrijpende maatregelen. De kosten voor levensonderhoud voor consumenten zouden op dit moment bijna 50% hoger liggen dan een jaar geleden.

Hoewel de maatregel nog niet officieel is ingevoerd, zouden bronnen binnen het Argentijnse ministerie van productie en ontwikkeling de maatregel hebben bevestigd aan enkele lokale vleeshandelaren en een nieuwsbureau. De maatregel heeft als eerste doel de stijging van de prijzen te beteugelen. Verder zouden de maatregelen speculatie en belastingontduiking moeten terugdringen een een betere traceerbaarheid van de exportstromen moeten bewerkstelligen.

Verkoop aan exportbestemming favoriet
Argentijnse exporteurs verkopen geproduceerd vlees liever aan buitenlandse partijen. Deze handel is vaak lucratiever dan verkoop in eigen land. Mede door de grote exportstroom van rundvlees zijn de prijzen in 1 jaar tijd met 64,7% gestegen. Normaal gesproken stijgen de rundvleesprijzen richting het einde van het jaar om in het voorjaar een correctie te laten zien. Deze correctie is dit jaar echter uitgebleven.

Veehouders en vleesverwerkers boos
De maatregelen die nu genomen dreigen te worden zijn slecht ontvangen door de bedrijven in de agri- en food sectoren. Ook enkele lokale gouverneurs hebben hun twijfels bij de plannen. Er wordt onder andere geopperd om de productie te vergroten in strijd tegen de inflatie, niet om de export te stoppen.

De Argentijnse vleessector exporteerde in 2020 zo'n 897.500 ton rundvlees met een waarde van $2,7 miljard. De helft van deze omvang heeft als bestemming China. Volgens meest recente cijfers steeg de exportwaarde van rundvlees over maart opnieuw, en wel met 8,3% tot een totale waarde van $225.8 miljoen.  Een woordvoerder van de regering heeft gezegd blij te zijn met de populariteit van Argentijns rundvlees, maar is van mening dat de Argentijnen zelf daar niet de rekening van gepresenteerd mogen krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden