Ken Wolter / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Cargill profiteert flink van grondstoffenhausse

26 Mei 2021 - Redactie Boerenbusiness

De grondstoffenhausse heeft Cargill geen windeieren gelegd. Het concern stevent af op zijn meest winstgevende jaar ooit in zijn 156-jarig bestaan. 

Cargill stopte in 2020 met het publiceren van de resultaten, maar nu het bedrijf volgende week obligaties uitgeeft, geeft het een kijkje in de boeken. In de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar verdiende het bedrijf $4,3 miljard, meldt Bloomberg. Dat cijfer komt al boven de beste jaarwinst uit. De Ebitda is tijdens de eerste negen maanden van het fiscale jaar naar meer dan $7,1 miljard gestegen. Kredietbeoordelaars verwachten dat over het hele jaar de stijging op 30% zal uitkomen. 

Ongekende vraag maïs uit China
De kredietbeoordelaars wijzen tegenover Bloomberg op twee belangrijke oorzaken van de winststijging: sterke marges voor de verwerking van rundvlees en een ongekende vraag naar maïs in China. Cargill zag een enorme groei in zijn traditionele handel in granen en oliezaden door de grote vraag.

Cargill is daarnaast ook een van de grootste vleesverwerkers in de Verenigde Staten. Veel Amerikaanse slachthuizen moesten aan het begin van de coronacrisis door besmettingen onder het personeel de deuren sluiten, maar Cargill wist de productielocaties open te houden.

Ingezet op vraag naar eiwitten
CEO David MacLennan heeft sinds zijn aantreden als CEO in 2013 de slecht presterende bedrijven verkocht en ingezet op de vraag naar eiwitten, waaronder rundvlees, kip en vis.

De agrarische markten zijn tot astronomische hoogte gestegen door de oplopende vraag naar vlees, maïs en sojabonen. De grondstoffenhandel, heeft het afgelopen jaar aanzienlijk geprofiteerd van de volatiele markten. Maar behalve hogere winsten, betekent dat ook het vooruitzicht op voedselinflatie in een tijd waarin de toeleveringsketens vastlopen en de wereld worstelt met een hongercrisis, stelt Bloomberg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden