Wouter van Bernebeek

Nieuws Economie

Noodweer wordt steeds duurder voor verzekeraars

16 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De schade door weersextremen loopt dit jaar al flink in de papieren. Het Duitse verbond van verzakeraars (GDV) schat dat de schade door storm, hagel en hoosbuien tot en met juni al is opgelopen tot €1,7 miljard. Daar zit de schade van de afgelopen dagen nog niet bij.

Dit jaar lijkt zich daarmee te ontwikkelen tot een van de duurste jaren sinds 2013 voor de Duitse verzekeraars. Over de omvang van de schade die de regen en overstromingen van de afgelopen dagen veroorzaakt heeft, kunnen de verzekeraars nog niets zeggen, behalve dat de meldingen binnenstromen. Wat nog wel een probleem wordt is de dekking van de verzekering. Storm en hagelschade is in de meeste polissen gedekt, maar volgens GDV is minder dan de helft van de woningen verzekerd tegen wateroverlast of overstromingen.

Niet alleen het weer speelt een rol
Dat de schade zo hoog is, komt niet alleen door de natuur, al zagen de verzekeraars de afgelopen 10 jaar het aantal incidenten met (lokale) flinke hagel- of regenbuien wel toenemen. Sociaaleconomische factoren spelen minstens zo'n belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan duurder worden machines en installatie en de toegenomen waarde van onroerend goed. Overigens speelt dit niet alleen in Duitsland. Ook Zwitserland en Oostenrijk hebben dit jaar bovengemiddeld vaak met noodweer te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox