Geesje Rotgers

Nieuws Stichting Agrifacts

'Geef oa openheid over €40 miljoen Natura2000-gebied'

21 Juli 2021 - 1 reactie

Stichting Agrifacts (Staf) heeft een brief verzonden naar alle Tweede Kamerleden. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de beperkte openheid en transparantie die vanuit overheid en aan overheid gelieerde onderzoekers wordt gegeven over onderbouwing van bepaalde rapporten en onderzoeken. Zo willen betrokken instanties geen inzicht geven over de besteding van €40 miljoen gemeenschapsgeld in Natura2000 gebied het Wierdense Veld. 

Tweede kamerleden worden gevraagd zich in te zetten om de door de politiek op dit moment zo gewenste 'nieuwe bestuurscultuur' ook daadwerkelijk vorm te geven. Verzoekers moeten volgens Staf over opgevraagde data en stukken kunnen beschikken zodat deze ook onderzocht, en onafhankelijk afgerond kunnen worden.

Twee praktijkvoorbeelden van onvoldoende openheid
Staf geeft aan dat het niet altijd de medewerking en openheid ervaart van overheden en onderzoekers die wel van een open bestuurscultuur verwacht mag worden. Recent werd door Staf bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd naar de data behorende bij het onderzoeksrapport over de Kritische Depositie Waarden. Staf zegt slechts een deel van de gegevens te hebben ontvangen waardoor het haar eigen onderzoek naar de gegevens niet af kan ronden.

Ook heeft de stichting zich verdiept aangaande de situatie in Natura2000-gebied het Wierdense Veld. In dit gebied is volgens Staf voor €40 miljoen gemeenschapsgeld geïnvesteerd. Opvraag over hoe deze gelden zijn besteed zijn genegeerd. "Overijssels Landschap heeft alles in het werk gesteld om vrije publicatie van de gegevens te voorkomen, met medeweten van de provincie Overijssel", aldus Staf in een persbericht. 

Staf heeft als doel dat uitingen en beleidsvorming aangaande de Nederlandse landbouw op feiten zijn gebaseerd. De stichtingen tracht daarbij onjuistheden en gebrekkige wetenschappelijke onderbouwing op te sporen en aan te wijzen, om daar waar nodig te bevorderen dat onjuistheden en gebreken worden gerectificeerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 21 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893366/geef-oa-openheid-over-euro-40-miljoen-natura2000-gebied]'Geef oa openheid over €40 miljoen Natura2000-gebied'[/url]
`€40 miljoen voor 125 m* ?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Stikstof

Stikstof alleen tot 500 meter toe te rekenen aan bron

Podcast De Stem van de Regio

'Geen wensnatuur, vega-onderwijs en Stroe City'

Achtergrond Stikstofstemming

Henk of Piet, ruimte krijgt de minister van LNV niet

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox