Shutterstock

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest nadert Verenigde Staten

29 Juli 2021 - 1 reactie

De Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld op het Amerikaanse continent. Het virus werd gevonden bij commercieel gehouden varkens op 2 bedrijven in de Dominicaanse Republiek. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bekend.

Dat het virus de Verenigde Staten tot zo dichtbij is genaderd, baart zorgen. Het vastgestelde geval van AVP (op krap 1000 kilometer van de VS) is het eerst bekende geval van het virus op het Amerikaanse continent in 40 jaar tijd. Hoewel het virus nog nooit in de VS is vastgesteld, geeft de onverwachte vondst van het virus in de Dominicaanse Republiek aan hoe groot het risico op verspreiding van de virus ziekte is. "De nabijheid van het virus is uiteraard zorgwekkend", aldus Paul Sundberg, bestuurder van een organisatie in de VS die werkt aan een gezondere varkensstapel in het land.

Onbekend hoe virus land is binnengekomen
Het is op dit moment nog onbekend hoe het virus het land binnen heeft kunnen komen. De 2 gevallen werden geconstateerd op 2 verschillende bedrijven die niet dicht bij elkaar in de buurt liggen. Sundberg benadrukt dat het van groot belang is om te onderzoeken hoe het virus in het land haar entree heeft gemaakt. "Er is iets gebeurd in de Dominicaanse Republiek en wij moeten te weten komen wat, zodat we ervoor kunnen zorgen dat het hier niet gebeurt."

De vondst van het virus heeft vooralsnog weinig effect op de handel in varkensvlees, omdat de VS importen vanuit de Dominicaanse Republiek al verboden had vanwege de aanwezigheid van Klassieke varkenspest in het land. USDA heeft aangeboden om te helpen bij de bestrijding van de ziekte. De douane in de VS gaat de controles op vluchten vanuit de Dominicaanse Republiek opvoeren om er zeker van te zijn dat er geen verboden goederen vanuit het land binnengebracht worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
29 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893489/afrikaanse-varkenspest-nadert-verenigde-staten]Afrikaanse varkenspest nadert Verenigde Staten[/url]
De afstand tussen Nederland en AVP is krap 500 km zonder zee of oceaan ertussen. Het wordt steeds gevaarlijker. Er moet onmiddellijk gestopt worden met varkensgerelateerd (voer en grondstoffen, mest, dieren en personeel en personen) vervoer tussen Nederland en avp landen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Zuid-Duits varkensbedrijf

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox