Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws GLB

Europese Commissie verhoogt voorschot op GLB

5 Augustus 2021

De Europese Commissie heeft gisteren (woensdag 4 augustus) de mogelijkheid voor een voorschot op subsidies uit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) verruimd. Boeren kunnen daarmee een hoger voorschot krijgen.

De Commissie heeft deze maatregel genomen om de liquiditeitspositie op landbouwbedrijven te verbeteren. Delen van de sector zijn hard geraakt door de coronacrisis en verschillende gebieden hebben te kampen gehad met noodweer, bijvoorbeeld door de recente overstromingen in delen van Nederland, België en Duitsland en een hittegolf in Zuidoost-Europa. De landbouw is één van de sectoren die het hardst getroffen wordt door het extreme weer volgens de Commissie. Daarom wordt er actie ondernomen om de cashflow op landbouwbedrijven te verbeteren.

Hoger voorschot
Het is de lidstaten nu toegestaan om een voorschot van 70% op de directe betalingen (betalingsrechten) uit te keren. Dat was 50%. Voor de subsidies uit de gelden voor plattelandsontwikkeling (onder meer POP3) gaat dat percentage van 75% naar 85%. De definitieve betalingen mogen vanaf 16 oktober uitgekeerd worden, mits de controles zijn afgerond. Nederland heeft van 4 tot en met 24 augustus een tweede periode opengesteld om een voorschot op de subsidies aan te vragen. In de eerste periode maakten ruim 9.400 ondernemers gebruik van de mogelijkheid op een voorschot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Achtergrond GLB

Gecombineerde opgave blijft een grote slangenkuil

Achtergrond Europees beleid

Duitsland maakt de geesten rijp voor groener GLB

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox