Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Politiek

Communicatie over LNV Community 'ongelukkig'

10 Augustus 2021 - 1 reactie

De oproep van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan boeren zich aan te melden voor de LNV Community heeft voor onrust gezorgd. Onder andere de Producenten Organisatie Varkens (POV) en Farmers Defence Force (FDF) lieten zich kritisch uit. Ze vinden dat het ministerie de belangenorganisaties buitenspel zet en via de boeren het beleid wil valideren.

De vork zit echter net iets anders in de steel, leert navraag door Boerenbusiness. De community is niet nieuw, maar bestaat deze al 2 jaar. Het ministerie noemt de LNV Community "de online denktank van het ministerie van LNV. Het is een besloten online onderzoeksplatform waar 200 akkerbouwers, tuinders en veehouders in gesprek gaan met elkaar over landbouwbeleid". Het idee is om aan de hand van de informatie die uit die gesprekken komt voorstellen en adviezen te toetsen en beter aan te laten sluiten op de praktijk.

Niet nieuw
De LNV Community is al in 2019 in het leven geroepen, in eerste instantie als een pilot project met 150 veehouders. In 2020 is de LNV Community uitgebreid met akkerbouwers en tuinders en is het aantal deelnemers gegroeid naar 199 boeren.

Ambtenaren (vooral die in Brussel) komen met enige regelmaat met voorstellen en richtlijnen die moeilijk te vertalen zijn naar de dagelijkse praktijk op het boerenbedrijf, laten bronnen - die anoniem willen blijven - binnen en rond het ministerie weten. Binnen de LNV Community wordt door een marktonderzoeksbureau kwalitatief onderzoek gedaan. Zo wordt een indicatie verkregen hoe bepaalde voorstellen vallen in de sector en of deze bijvoorbeeld begrijpelijk en praktisch uitvoerbaar zijn. De uitkomsten zijn zeker niet 1-op-1 toepasbaar op de hele doelgroep. Om een frisse blik te houden en tunnelvisie te voorkomen worden de deelnemers regelmatig vervangen.

Klankbordgroep
De recente communicatie over de LNV community wordt 'ongelukkig' genoemd door de bronnen. Het is een klankbordgroep/panel, niets meer en niets minder. De bronnen benadrukken dat de LNV Community zeker geen vervanging is van de belangenorganisaties. Het is een extra instrument dat gebruikt wordt om in gesprek te gaan met individuele boeren en input te krijgen bijvoorbeeld over waar zij tegen aan lopen, iets waar bijvoorbeeld LTO geregeld om vraagt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jack 16 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893638/communicatie-over-lnv-community-ongelukkig]Communicatie over LNV Community 'ongelukkig'[/url]
We worden al enkele jaren meerdere malen per jaar benaderd door RVO om mee te denken over zaken die er spelen of nieuw opgezet zullen worden. Ook het nieuwe GLB en de positieve en negatieve gevolgen die dit voor ons bedrijf zullen betekenen zijn dit jaar aan de orde geweest. Vind het waardevol om mee te kunnen denken. Daarvoor ook al jaren mee kunnen denken over allerlei zaken. Zag onlangs nog iets wat we aangedragen hebben terug in de nieuwe perceelsregistratie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox