Allard One / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Dikke 2 miljard euro winst voor Rabobank

12 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Rabobank heeft over het eerste halfjaar van 2021 een winst geboekt van €2,16 miljard. Volgens de coöperatieve bank komt dit door de positieve economische groeicijfers van het herstel van de negatieve impact van de coronapandemie. De agrarische kredietportefeuille in Nederland steeg in 6 maanden tijd met 4,5% tot €39,9 miljard.

Dit heeft Rabobank vanmorgen bekendgemaakt bij de presentaties van de halfjaarcijfers. Dankzij het sterke economische herstel in de eerste helft van dit jaar, mede dankzij de versoepelingen van de coronamaatregelen door de brede beschikbaarheid van vaccins, bleef volgens Rabobank de verwachte verslechtering van de kredietkwaliteit uit. Daarbij komt dat de Food&Agri sectoren zeer veerkrachtig zijn gebleken in deze periode, meldt de bank.

Minder negatieve verrassingen
Ook de verlenging van de diverse steunmaatregelen van de Nederlandse overheid aan het bedrijfsleven, resulteerde in minder negatieve verrassingen voor de bank. Daardoor kon Rabobank een netto vrijval van kredietvoorzieningen van €274 miljoen in de eerste helft van 2021 noteren, ruim €1,7 miljard minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De onzekerheid over toekomstig herstel is weliswaar afgenomen, maar Rabobank verklaart voorzichtig te blijven doordat de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven aflopen en nieuwe varianten van het coronavirus kunnen opleven. Ondanks de miljardenwinst blijft de bank bezorgd over de lage rentes.

"Met de pandemie houdt de onzekerheid aan. Reden voor de bank om voorzichtig te blijven, omdat de kredietkwaliteit van onze zakelijke leningportefeuille nog steeds kan worden geraakt. Ook de lage renteomgeving blijft onze resultaten onder druk zetten, evenals onze investeringen in KYC-maatregelen (acties tegen witwassen en andere financiële criminaliteit, red)", zegt Wiebe Draijer, CEO van Rabobank, in een verklaring.

Kredietverlening
De kredietportefeuille steeg met 1,2% tot €414,2 miljard, deels door valutaschommelingen. De Food & Agri-portefeuille nam met 4% toe tot €104,8 miljard. De kredietverlening aan het Nederlandse agrarisch bedrijfsleven is in de eerste 6 maanden van 2021 relatief harder gegroeid met een aanwas van 4,5% tot €39,9 miljard.

Nederlandse boeren en tuinders hebben in deze periode iets meer geleend bij Rabobank. De kredietportefeuille aan de primaire agrarische sector steeg licht met €100 miljoen tot €28 miljard, een groei van 0,36%. Food- en agribedrijven in het buitenland hebben 3,6% meer geleend tot een totale portefeuille van €64,9 miljard.

Biolandbouw groeit het hardst
De groei in uitstaande kredieten is volgens Rabobank terug te zien in vrijwel alle geledingen van de agrarische sector. "We zien over de volle breedte van de sector een krachtig herstel", zegt Draijer. "Wel groeit biologische landbouw iets harder dan gemiddeld. Als bank hebben we hier een belangrijk aandeel in. Driekwart van de biologische boeren bankiert bij Rabobank."

Een gezonde bedrijfsvoering is in de gehele agrarische sector doorgevoerd, merkt Draijer. Wel ziet hij dat de varkenshouderij iets achterblijft. "In deze sector zien we minder groei. Er is sprake van stabiliteit of zelfs een lichte krimp." In zijn algemeenheid gaat het de sector voor de wind. Al moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden: "De grondstoffenprijzen zijn fors gestegen. Er is dus sprake van prijsherstel aan de vraagzijde, maar dat wordt deels gecamoufleerd door de inkoop. Hierdoor blijft er onder aan de streep minder over voor boeren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
jan 12 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10893669/dikke-2-miljard-euro-winst-voor-rabobank]Dikke 2 miljard euro winst voor Rabobank[/url]
en ik moet rente betalen op spaargeld.
dieven!
Abonnee
petatje 12 Augustus 2021
Hoe een goed bedoelde cooperatie, tot een monster kan verworden waarin de leden alleen leuk zijn voor de reclameuitingen!
Ondertussen op het platteland, waar de marmeren gevels van deze bank zijn verdiend, alle kantoren en fysiek contact weghalen! Alle vragen van de 'leden' mogen schriftelijk voor de jaarvergaderingen worden ingediend zodat ook die zijn verworden tot vermaakavond voor hen die zich nog laten lenen voor dit circus! De gewone leden blijven massaal thuis en hebben geen behoefte aan deze poppenkast. Trieste zaak zo een op hol geslagen, ooit zo goed bedoelde cooperatie! Mijn voorouders die ze mee opgericht hebben, zouden zich omdraaien in hun graf.
peer 12 Augustus 2021
heb wel es gehoord dat banken stelen van de arme en daar worden ze ook nog voor beloond
ze geven de spaarders -0,5 ze vragen 1,5 verschil van2 % gemiddeld huis 2 ton schuld das 4000 euro winst keer 1 miljoen mensen met schuld das 4 miljard winst en dan de bedrijven nog
Abonnee
Dirk 12 Augustus 2021
Nou beste Jan, ik zou nog wat anders over die ***** kunnen vertellen.
In ieder geval, wij hebben ze het erf af gewerkt en wij slapen nu heeerlijk.
Wat een verademing, een leven zonder Rabo!
**** zijn het.
Echt hoor, en ik trek daar geen woord van terug
Abonnee
peer 12 Augustus 2021
goed dat ze geld verdienen, elk bedrijf die bestaansrecht wi hebben moet dat.
maar ben daar dan gewoon eerlijk over in plaats vd huichelarij op te hangen

mijn vader zou zeggen "eigen luis bijt het hardst"
Abonnee
Dirk 13 Augustus 2021
Het zijn geen sterren, het zijn klootzakken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden