Shutterstock

Nieuws Voedselproductie

CO2-tekort in VK loopt met een sisser af

22 September 2021 - Wouter Baan

Het dreigend tekort aan CO2 in het Verenigd Koninkrijk lijkt opgelost. De Britse regering heeft volgens ingewijden een deal gesloten met de Amerikaanse kunstmestfabrikant CF Industries.

Vanwege de hoge gasprijzen besloten diverse kunstmestfabrikanten in het VK de productie af te schalen met als gevolg dat er ook fors minder CO2 vrijkomt als bijproduct. CO2 is echter cruciaal in de voedselketen voor onder meer het bedwelmen van dieren tijdens het slachtproces en het produceren van bier en frisdranken.

Aanvankelijk zouden Britse slachterijen naar verwachting eind deze week stil komen te staan door een gebrek een CO2, met mogelijk lege schappen als gevolg. De Britten maakten zich bovendien grote zorgen of er wel voldoende kalkoenen konden worden geslacht in aanloop naar de kerst.

Problemen nog niet verdwenen
Door de deal met CF Industries blijft CO2 waarschijnlijk voldoende beschikbaar en daarmee komt de voedselproductie niet in gevaar. Het kerstdiner is veilig gesteld, zo laat staatssecretaris van milieu George Eustice weten. Tegelijkertijd zijn de problemen nog niet verdwenen. Ook in Europa is CO2 schaars, maar van tekorten is nog geen sprake.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden