Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Melk

FrieslandCampina wil meer leden aan zonnepanelen

30 September 2021

FrieslandCampina wil de opwekking van zonnestroom door leden met een kleine capaciteit of andere beperkingen gemakkelijker maken. Daarvoor is het bedrijf in zee gegaan met Zelfstroom.

Deze partij uit Den Bosch is ook actief op de consumentenmarkt en biedt burgers met een gewoon woonhuis ook de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken.

Onder een kleine capaciteit wordt verstaan: een aansluitvermogen tot maximaal 3 maal 80 ampère, ofwel tot zo'n 300 panelen. Wat meer is, valt onder de betiteling groot.

FrieslandCampina helpt leden-melkveehouders al sinds 2017 om zonnestroom op te wekken. Daarvoor ging RFC destijds in zee met het Friese Groen Leven. Via deze samenwerking, maar ook via eigen initiatieven van veehouders hebben inmiddels 3.300 leden van de coöperatie zonnepanelen geïnstalleerd op hun bedrijven.

Een deel van de leden wilde ook wel zonnepanelen aanschaffen, maar kwam er door allerlei belemmeringen niet toe, constateerde FrieslandCampina. Het betreft zaken als de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk of andere bedrijfsspecifieke redenen. In samenwerking met Zelfstroom hoopt de coöperatie deze problemen aan te pakken en nog meer leden aan de opwekking van zonnestroom te krijgen.

Naast zonne-energie zetten ledenbedrijven ook windenergie en mestvergisting in voor duurzame energieopwekking. De duurzame energieproductie van ruim 3.300 leden-melkveebedrijven is te volgen via www.frieslandcampinaopwek.nl.

boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Topniveau voor melkprijs FrieslandCampina

Inside Melk

Topniveau voor melkprijs FrieslandCampina

Stikstof in de Nederlandse melkveehouderij

Dossier Stikstof

Stikstof in de Nederlandse melkveehouderij

Een-tweetje Agrifirm en FrieslandCampina in soja

Nieuws Ontbossingsvrije soja

Een-tweetje Agrifirm en FrieslandCampina in soja

FrieslandCampina geeft Attema voorzittershamer

Nieuws Melk

FrieslandCampina geeft Attema voorzittershamer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief