Shutterstock

Nieuws Veehouderij

Schouten zet in op stevige aanpak stalbranden

8 Oktober 2021 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Demissionair minister Carola Schouten stelt meer dwingende regelgeving voor om stalbranden te beperken, zoals verplichte compartimentering en elektrakeuringen. Deze maatregelen treffen de grotere veebedrijven het zwaarst. Dit blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer

De minister wil dat een maximum wordt gesteld aan het aantal dieren per brandcompartiment. Naast compartimenten voor dieren moeten er ook compartimenten komen voor technische ruimtes. Die moeten zijn voorzien van tenminste zestig minuten brandwerend materiaal. Verder onderzoekt ze de verplichtstelling van een preventief branddetectiesysteem voor grotere stallen.

Elektrakeuring
De minister stelt ook verplichte elektrakeuringen voor van inpandige elektra en zonnestroominstallaties volgens de beste beschikbare norm. Het ondeugdelijk leggen van zonnestroominstallaties moet daarbij worden tegengegaan, omdat de consequenties nu vaak onterecht bij veehouders worden gelegd, aldus Schouten.

Bij de elektrakeuring hoort een verplichte jaarlijkse zichtkeuring voor
alle veebedrijven, waarbij onder andere gekeken wordt naar het onderhoud van elektra. Dit geeft zicht op de grootste risico's en draagt bij aan bewustwording, zo wordt gesteld. Grote veebedrijven moeten iedere drie jaar een uitgebreide elektrakeuring doorlopen, de overige veebedrijven iedere vijf jaar. Uiterlijk in 2028 moeten alle veebedrijven minstens één keer zijn gecontroleerd.

Luchtwassers
Nog een maatregel is het niet meer subsidiabel maken van luchtwassers per 1 januari 2022. Reden is dat deze vaak een grote negatieve rol spelen bij eenmaal ontstane branden.

Stichting Wakker Dier toont zich in een eerste reactie zeer ingenomen met de voorstellen. LTO Nederland heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe (voorgestelde) regelgeving.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Ook belg 8 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10894576/schouten-zet-in-op-stevige-aanpak-stalbranden]Schouten zet in op stevige aanpak stalbranden[/url]
Wie gaat dit betalen?
Abonnee
Vrij grof 8 Oktober 2021
Straks word vlees zo duur dat we noodgedwongen vega gaan worden.
Abonnee
Kjol 9 Oktober 2021
Ik zou als veehouder nu maar eens goed gaan nadenken over je toekomst in NL, wil je je financiele vergiet blijven vullen of je spul verkopen en naar Canada verkassen?
Abonnee
cm 9 Oktober 2021
Kjol schreef:
Ik zou als veehouder nu maar eens goed gaan nadenken over je toekomst in NL, wil je je financiele vergiet blijven vullen of je spul verkopen en naar Canada verkassen?
Ben akkerbouwer en daar wordt toekomst net zo goed door de politiek om zeep geholpen en ook daar gaat de verzekering keuringseisen opleggen. .
echte teler 9 Oktober 2021
enz de 1 oct eis/verplicht rust gewassen/ veel te krappe mestnormen
volledig verbieden bestrijding middelen/planet proof /weg vallen van kiemremmer ipc/ diesel en kunstmest stijging van dik 30% we kunnen we inpakken.....
Ook belg 10 Oktober 2021
Nooit meer honger na de oorlog... De geschiedenis herhaalt zich... Alleen die stomme Bobo's in de politiek hebben dit nog niet door... Er is een moderne oorlogsvoering volop bezig met het oosten... Ze nemen ons over u moet geen bang hebben....
Ook belg 10 Oktober 2021
Voor ons boeren zal dit weinig verandering teweeg brengen... Wij zijn al gewoon om onderdrukt en aan laag loon te werken... De rest vd maatschappij zal zich zwaar moeten aanpassen.
Abonnee
appie 10 Oktober 2021
nogmaals de veehouderij word uitgefaseerd in nl en vertrekt naar het buiteland..volgende ronde warmesanering bied veel uitkomst...denk toch dat die 250 deelnemers die zich toch bedacht hadde nu spijt hebbe dat ze toch niet mee gedaan hebben in 2020...succes
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden