Shutterstock

Nieuws Varkens

'Europese varkensproductie groeit ook in 2022 verder'

15 Oktober 2021 - Stef Wissink

In de nieuwste outlooks voor de agrarische markten voorziet de Europese Commissie ook voor 2022 een stijging van de Europese varkensvleesproductie. Daarbij stijgt ook het exportvolume, maar mogelijk wel tegen lage prijzen.

Hoewel de varkensprijzen in heel Europa zuchten onder een zwakke vleesvraag leidt dit niet tot een verminderde productie. Voor heel 2021 komt de productie waarschijnlijk 1,7% hoger uit dan in 2021. Voor 2022 voorziet de Europese Commissie dan een verder groei van 0,6%.

Lage prijzen stimuleren export
De huidige lage prijzen stimuleren het volume dat de landen in de Europese Unie zullen exporteren. Hoewel de volumes de afgelopen maanden teruglopen, lag het exportvolume over het eerste half jaar nog 14% hoger dan in de eerste helft van 2020. Voor het hele huidige jaar zullen de exportcijfers uiteindelijk 6% hoger uitkomen. Vervolgens zal over 2022 het exportvolume nog is 7% hoger uitvallen.

Veel is echter afhankelijk van de ontwikkelingen in de Chinese varkensstapel. De Commissie ziet op dit moment een overaanbod op de Chinese markt als gevolg van het tijdelijk afbouwen van de varkensaantallen vanwege de lage prijzen in het land. Varkenshouders willen daarmee hun veestapels 'upgraden'. Na deze dip zal China in de loop van volgend jaar echter weer een hogere zelfvoorzieningsgraad realiseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox