Shutterstock

Nieuws Vlees

Top producent kweekvlees Upside Foods vertrekt

31 Oktober 2021 - Klaas van der Horst - 2 reacties

Een van de meest prominente producenten van kweekvlees in de Verenigde Staten lijkt in crisis. Upside Foods zag vorige maand twee topmensen stilletjes vertrekken. Onderzoekers twijfelen ondertussen steeds meer aan de marktperspectieven van vlees uit een bioreactor.

Consultant en onderzoeker David Humbird, een persoon die goed bekend is met de wereld van kweekvlees, concludeerde onlangs in een Amerikaans retailblad dat de productie van kweekvlees waarschijnlijk beperkt zal blijven tot gehakt. Voordat kan worden overgegaan naar de grootschalige productie van kweekvlees moeten nog verschillende hordes worden genomen, zoals het efficiënt en in grote volumes kunnen produceren zelf.

Grotere en betere bioreactoren nodig
Daarvoor zijn grotere en betere bioreactoren nodig. Ook moeten de productiekosten nog veel verder omlaag. In 2016 kostte een gram kweekvlees nog meer dan €3000. Nu zijn de kosten wel verlaagd naar zo'n €4 per gram, maar dat is nog veel te duur en verder beperken van de kosten gaat steeds moeilijker, menen deskundigen.

Concurrent Eat Just brengt ondertussen laboratorium-kip aan de man in Singapore, voor bijna €15,00 per kleine portie. Dit bedrijf produceert intussen ook volledige vleesvervangers en doet daar veel meer zaken mee.

Toezichthouders niet klaar
Upside Foods blijft ondanks het vertrek van de toplieden doorwerken aan betaalbaar kweekvlees, maar het eerder gestelde doel om per eind 2021 over te schakelen op de commerciële productie van gekweekt kippenvlees wordt zeker niet gehaald. Dat is ook omdat de Amerikaanse toezichthouders FDA en USDA nog helemaal niet weten hoe ze kweekvlees moeten beoordelen met het oog op een markttoelating. In Singapore lag dat kennelijk iets minder moeilijk.

Upside Foods werkt al sinds 2015 aan de productie van kweekvlees. Toen heette het Memphis Meat. Het bedrijf heeft voor honderden miljoenen dollars aan investeringen aangetrokken van onder meer vleesgigant Tyson Foods, van Bill Gates en Richard Branson.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
frog 31 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10894947/top-producent-kweekvlees-upside-foods-vertrekt]Top producent kweekvlees Upside Foods vertrekt[/url]
Hoe minder bewerkt voedsel we eten hoe gezonder de mens leeft,en in dit plaatje past kweekvlees absoluut niet lijkt mij!
Abonnee
Vrij grof 31 Oktober 2021
Ik denk dat we de mest gaan missen met dat kweekvlees gedoe.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden