Maksim Safaniuk / Shutterstock.com

Nieuws CBS

Exportwaarde levende dieren kromp flink in 2020

17 November 2021 - Stef Wissink

De totale waarde van door Nederlandse bedrijven uitgevoerde levende dieren lag over 2020 op een aanzienlijk lager niveau dan in 2019. De exportwaarde van levende dieren kromp afgelopen jaar met €258 miljoen, een daling van bijna 14%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Duitsland was, en blijft, Nederlands belangrijkste handelspartner in levende dieren. Dit ondanks het feit dat het grootste deel van de totale krimp van €258 miljoen te verklaren is door een flink lagere handel met de Duitsers. Na Duitsland zijn de belangrijkste bestemmingen voor levend vee: België (met name runderen), de Verenigde Staten (met name paarden) en Spanje (vooral varkens).

Vooral Duitsland levert in
De grootste daling in de landen afzonderlijk viel te noteren bij de handel met Duitsland. De exportwaarde van levende dieren naar Duitsland nam met €155 miljoen af (-17%). De belangrijkste exportstroom blijft varkens. Van de totale uitvoer naar Duitsland van €742 miljoen in 2020 waren varkens goed voor 70% van deze waarde. Naast varkens gaat er ook voor ongeveer €150 miljoen aan pluimvee de Nederlands-Duitse grens over. Ook de handel met België (-€51 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (-€8 miljoen) leverde in.

Naast de gedaalde exportwaarde leverde ook de importwaarde aan levende dieren flink in. Nederland importeert vooral pluimvee en runderen uit Duitsland en België. De totale importwaarde van levend vee liep terug van €1,26 miljard naar €1,13 miljard. Pluimvee is het belangrijkste importgoed en vertegenwoordigde in 2020 een waarde van €601 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox