Agrifoto

Analyse Korrelmaïs

Maïsmarkt wacht op richting uit Zuid-Amerika

6 December 2021 - Niels van der Boom

Daar waar vrees voor de omikronvariant van het coronavirus de tarwemarkt parten speelt, is dat bij maïs veel minder merkbaar. Een vragende markt voor biobrandstoffen helpt de prijsvorming. Nu de Noord-Amerikaanse oogst is afgerond, zijn alle ogen op Zuid-Amerika gericht.

De laatste restjes korrelmaïs in de Verenigde Staten en Europa worden op het moment weggewerkt. In de Europese Unie speelt mee dat de oogst laat op gang kwam door een koele zomer. Torenhoge gasprijzen zorgde voor pijn tijdens het oogsten, omdat bijna alle maïs moet worden gedroogd voor opslag. Percelen bleven zelfs staan vanwege deze kosten. Uiteindelijk zijn de gasprijzen weer wat afgezakt.

Brandstofmarkt als motor
Juist de brandstoffenmarkt is een motor voor de internationale maïsmarkt. De vraag naar ethanol is goed en de marges die met name in de Verenigde Staten gemaakt kunnen worden, zorgen voor een stabiele basis. Nu ook daar het oogsten bijna is afgerond, beweegt de koers op de CBoT in Chicago vooral zijwaarts met kleine uitschieters.

De ogen van de maïsmarkt zijn nu op Zuid-Amerika gericht. Argentinië en Brazilië. Het is er droog, wat voor de gewassen een beetje hinderlijk is. Van echte issues is (nog) geen sprake. Dit continent moet de komende maanden richting gaan geven aan de internationale maïsmarkt. Ondertussen maakte de Chinese overheid bekend dat een recordhoeveelheid maïs is geoogst in het land. Vooral het koopgedrag van de Chinezen in de Verenigde Staten is van doorslaggevend belang voor de markt. Dit geldt voor maïs en voor soja.

Puzzelen tussen teelten
Amerikaanse akkerbouwers in de Midwest puzzelen met de twee gewassen. Maïs vergt veel input van stikstofkunstmest en dat maakt het een dure teelt voor komend jaar. De sojaprijs moet op een dusdanig hoog niveau staan om het interessant te maken. Minder hectares maïs betekent weer meer marktkansen en daardoor stijgt de markt juist. Een interessant spelletje dat in de Verenigde Staten gespeeld blijft worden tot de zaaimachines daadwerkelijk gaan rijden.

In Parijs heeft januaricontract op de Matif termijnmarkt een soortgelijke beweging achter de rug als tarwe. 3 december sloot het contract op €245 per ton, maar maandag 6 december moet het opnieuw iets inleveren en blijft het rond €244 staan. Wat de markt helpt is dat het een aantrekkelijke voergrondstof is geworden nu tarwe relatief duur is.

Amerikaanse notering maakt winst
In de Verenigde Staten hebben de maïskoersen op de CBoT juist weer wat winst kunnen maken. Eind november werd een prijs van omgerekend $223 per ton behaald, maar op 3 december sloot het eerst leverbare contract weer op $230,70. Een prijsniveau boven de $230 hebben we – afgezien van één dag in november – al lange tijd niet meer gezien.

De maïsmarkt is nu bezig aan een staaltje side way trading waarbij de prijzen voornamelijk op horizontaal vlak bewegen. Zwellen de geruchten rondom de droogte in Zuid-Amerika aan (onder leiding van het La Niña weerpatroon), dan is een opwaartse beweging mogelijk. Dat was vorig seizoen het geval, wat het begin was van een fikse rally. Het is nog te vroeg om opnieuw zo'n beweging aan te kondigen maar de ingrediënten zijn er wel voor aanwezig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstoffen

Opleving op granenmarkt van korte duur

Nieuws Granen

Recordoogst soja en maïs verwacht in VS

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt is er een met twee gezichten

Nieuws Granen & Grondstof

Ook granenmarkt krijg tik van mondiale beursval

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden