Shutterstock

Nieuws Rabobank

Corona en inflatie remmen economische groei in 2022

8 December 2021 - Linda van Eekeres

De nieuwe golf aan coronabesmettingen en de hoge inflatie remmen komend jaar de economische groei, voorziet Rabobank. Eerdere ramingen zijn naar beneden bijgesteld. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,5%. In 2022 is de economische groei 2,9%, zo is de prognose. Hoge kosten drukken in verschillende sectoren op de marges, zo ook in de landbouw.

Rabobank heeft woensdag 8 december de kwartaalpublicaties gepubliceerd. De inflatie komt komend jaar naar verwachting uit op 3,8% en een jaar later op 2,1%. In het najaar van 2022 daalt de inflatie waarschijnlijk fors. In veel sectoren drukken personeelstekorten de groei. De Nederlandse economie lijkt wel steeds beter in staat om zich aan te passen aan de coronacrisis, stellen de economen. 

De inflatie is afgelopen maanden enorm gestegen. Met 5,6% was de inflatie in november het hoogst in veertig jaar (jaar-op-jaar). Energie draagt voor 60% bij aan dit hoge inflatiecijfer en Rabobank verwacht dat de benzine-, gas- en elektriciteitsprijzen de komende periode hoog blijven. De hoge grondstoffenprijzen leiden tot oplopende voedselprijzen. Vanaf het najaar van 2022 daalt de inflatie naar verwachting sterk, omdat de kostenstijging voor energie van eind 2021 dan uit de cijfers loopt. Rabobank verwacht wel dat de inflatie komende jaren rond de 2% blijft hangen.

De groeiverwachtingen van de toegevoegde waarde voor de landbouw- en tuinbouwsector zijn 1% in 2021 en 0% in 2022. In 2020 was sprake van een krimp van 0,4%. 

De verwachting van Rabobank voor de omzetontwikkeling binnen de landbouw- en tuinbouwsector.

Foodroducent en retail kan kosten niet meer absorberen
De kosteninflatie in de foodsector is te hoog om volledig door producenten en supermarkten te worden geabsorbeerd. Uiteindelijk zal de consument stijgende voedselprijzen ervaren, zo stelt Rabobank. Die kan de impact van hogere voedselprijzen verzachten door te kiezen voor goedkopere winkels, producten of restaurants en door meer te letten op aanbiedingen, aldus de bank.

Transactiedata tonen aan dat de groei van de particuliere consumptie (jaar-op-jaar) al afzwakt. Er wordt een lichte kwartaal-op-kwartaal-krimp van de particuliere consumptie met 0,5% verwacht in het eerste kwartaal. Voor de export verwacht de bank de komende twee jaar groei, omdat de export van Nederland een groot aandeel zakelijke diensten (en juist een klein aandeel toerisme) omvat. Bij industriële export legt de machinebouw veel gewicht in de schaal en juist deze sector profiteert van een gestegen wereldwijde vraag.

Geen loon-prijsspiraal
De bank verwacht dat de lonen in 2021 en 2022 weliswaar groeien, met 2,1% en 2,9%, maar dat de loongroei achterblijft bij de consumentenprijsinflatie. Hierdoor treedt netto koopkrachtverlies op, zolang de overheid dit niet (via lagere belastingen en premies) compenseert. "We voorzien dat dit verlies pas in 2023 weer grotendeels wordt goedgemaakt, met een loongroei van 3,4% versus 2,1% inflatie."

Rabobank verwacht geen sterke loon-prijsspiraal, 'omdat de inflatieverwachting (die leidend is voor de cao-inzet van vakbonden) steeds minder tractie heeft op de lonen, onder meer door de afbrokkelende macht van de vakbonden'.

Varkens
Omstandigheden voor de varkenssector zijn uitdagend. In Europa bestaat een overaanbod aan varkensvlees als gevolg van de afgenomen export naar China. Door de lage opbrengstprijzen en hoge voerkosten staan de marges fors onder druk. Daarnaast blijft de Afrikaanse varkenspest een serieuze bedreiging vormen, aldus de bank.

Melkveehouderij
De boerderijmelkprijzen liggen op een bovengemiddeld niveau. Een beperkt aanbod door weersinvloeden en hogere voerkosten zijn daarvoor de grootste aanjager. Ook andere kostenposten stijgen, waardoor de marge minder snel meestijgt met de opbrengstprijzen. De start van het groeiseizoen in Europa zal het komende halfjaar een van de belangrijke indicatoren zijn voor de aanbodontwikkeling van melk en hiermee voor het omzetverloop in 2022.

Vleeskalveren
De aangescherpte coronamaatregelen en een toenemend aanbod zorgen komende maanden voor meer druk op de markt. Terwijl daar afgelopen maanden ruimte was gekomen door ruimere openstellingen in de Europese foodservice. Zolang er coronamaatregelen blijven, is aanbodbeheersing cruciaal. Door de lange productiecyclus is dit tegelijk complex. Daarnaast blijven de voerprijzen voorlopig hoog door een aantrekkende zuivelmarkt en het krappe aanbod in de grondstoffen voor krachtvoeders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden