Shutterstock

Nieuws Kabinetsformatie

Mogelijk extra minister Stikstof en Natuur bij LNV

10 December 2021

In het nieuwe kabinet komt waarschijnlijk een extra minister voor Stikstof en Natuur op het landbouwministerie. Dat weet de Telegraaf te melden. Ook voor andere grote opgaves, die deels met de stikstofproblematiek samenhangen, komen mogelijk nieuwe ministersposten: Wonen en Ruimtelijke Ordening (ministerie van Binnenlandse Zaken) en Klimaat en Energie (Economische Zaken).  

Na meer dan acht maanden onderhandelen is er eindelijk een nieuwe regering in zicht. VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen naar verwachting de eerste helft van volgende week naar buiten met het coalitieakkoord. 

Volgens de NOS gaat het kabinet Rutte-IV waarschijnlijk twintig ministers tellen (dat waren er zestien): acht van de VVD, zes van D66, vier van CDA en twee van de ChristenUnie. Het nieuwe kabinet streeft ernaar de helft van deze posten door vrouwen te laten vervullen.

Een van de extra ministers wordt mogelijk die voor Stikstof en Natuur. Opvallend is dat deze stikstofminister onder het ministerie van LNV wordt gehangen en niet bijvoorbeeld onder Economische Zaken of Infrastructuur. Dit lijkt een aanwijzing dat de focus van het nieuwe kabinet bij de stikstofproblematiek grotendeels op de boeren ligt. Ondertussen is nu actueel dat bijvoorbeeld Schiphol te weinig stikstofruimte heeft en daardoor niet in aanmerking dreigt te komen voor een natuurvergunning.

D66 zal naar verwachting de minister van Financiën leveren (nu Wopke Hoekstra van het CDA). NRC meldt dat D66 ook de post Volksgezondheid zou krijgen en Hugo de Jonge daarmee mogelijk niet terugkeert als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Opmerkelijk is verder dat rekeningrijden, waar VVD altijd faliekant tegen was, in het conceptcoalitieakkoord schijnt te staan.

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Nieuw kabinet

CU levert weer minister Landbouw, VVD Stikstof

Nieuws Onderzoek

Stop op verhoging slachtsnelheid blijft (nog)

Nieuws Politiek

Bijval afschaffen geborgde zetels waterschappen

Nieuws Stikstof

Minister kan PAS-melders niet sneller legaliseren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief