Shutterstock

Nieuws Kabinetsformatie

Mogelijk extra minister Stikstof en Natuur bij LNV

10 December 2021 - Linda van Eekeres

In het nieuwe kabinet komt waarschijnlijk een extra minister voor Stikstof en Natuur op het landbouwministerie. Dat weet de Telegraaf te melden. Ook voor andere grote opgaves, die deels met de stikstofproblematiek samenhangen, komen mogelijk nieuwe ministersposten: Wonen en Ruimtelijke Ordening (ministerie van Binnenlandse Zaken) en Klimaat en Energie (Economische Zaken).  

Na meer dan acht maanden onderhandelen is er eindelijk een nieuwe regering in zicht. VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen naar verwachting de eerste helft van volgende week naar buiten met het coalitieakkoord. 

Volgens de NOS gaat het kabinet Rutte-IV waarschijnlijk twintig ministers tellen (dat waren er zestien): acht van de VVD, zes van D66, vier van CDA en twee van de ChristenUnie. Het nieuwe kabinet streeft ernaar de helft van deze posten door vrouwen te laten vervullen.

Een van de extra ministers wordt mogelijk die voor Stikstof en Natuur. Opvallend is dat deze stikstofminister onder het ministerie van LNV wordt gehangen en niet bijvoorbeeld onder Economische Zaken of Infrastructuur. Dit lijkt een aanwijzing dat de focus van het nieuwe kabinet bij de stikstofproblematiek grotendeels op de boeren ligt. Ondertussen is nu actueel dat bijvoorbeeld Schiphol te weinig stikstofruimte heeft en daardoor niet in aanmerking dreigt te komen voor een natuurvergunning.

D66 zal naar verwachting de minister van Financiën leveren (nu Wopke Hoekstra van het CDA). NRC meldt dat D66 ook de post Volksgezondheid zou krijgen en Hugo de Jonge daarmee mogelijk niet terugkeert als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Opmerkelijk is verder dat rekeningrijden, waar VVD altijd faliekant tegen was, in het conceptcoalitieakkoord schijnt te staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Femke Wiersma verrast als nieuwe landbouwminister

Opinie Alex Datema

Doelsturing zonder visie op landbouw, kan dat?

Opinie Krijn J. Poppe

Van shocktherapie naar samen werken met de boer

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden