NIiIMAGE / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Verlenging TVL, maar geen landbouwopslag meer

15 December 2021 - Stef Wissink

Het demissionaire kabinet heeft besloten om onder meer de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) in stand te houden, omdat ondernemers door de verlenging van de coronamaatregelen tot 14 januari, geraakt worden. De landbouwopslag die onderdeel was van de TVL en dit kwartaal werd geschrapt, lijkt voorlopig echter niet terug te keren.

Bovenstaande betekent dat bedrijven ook in het eerste kwartaal van 2022 een tegemoetkoming kunnen aanvragen als zij een omzetderving van meer dan 30% hebben. Ook de voorwaarden voor de regeling zijn gelijk aan die in het vierde kwartaal van dit jaar, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Landbouwsteun vierde kwartaal uitgekleed
De Tegemoetkoming Vaste Lasten is voor land- en tuinbouwbedrijven in het vierde kwartaal flink versoberd. De extra opslag voor agrarische bedrijven is namelijk geschrapt in het vierde kwartaal.

Onder meer LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben het kabinet al opgeroepen om de opslag te verlengen, omdat veel kosten voor bedrijven in de agrarische sector gewoon doorlopen: voer, verzorging en gewasbescherming. "De natuurlijke processen kunnen niet zomaar stil worden gezet, wat bij een machine wel kan", aldus LTO op haar website.

Lobby nog zonder succes
Navraag bij POV-directeur Theo Duteweerd leert dat er de afgelopen tijd intensief aan gewerkt is om de landbouwopslag in de TVL-regeling te behouden. "We hebben naast de omzetdaling in de varkenshouderij ook te maken met zeer sterk opgelopen kosten. Juist nu is de landbouwopslag daarin de tool om de pijn voor ondernemers te verzachten. Het is ons niet geheel duidelijk welke argumenten er ten grondslag liggen aan het schrappen van de toeslag. Het lijkt erop dat het ministerie de TVL-regeling echter zo simpel mogelijk houdt, zonder poespas."

Duteweerd merkt op dat het ministerie wel de staatsteunlimiet van €225.000 heeft opgehoogd en dat er voor ondernemers die ook dat nieuwe plafond bereiken, de Subsidie ongedekte vaste kosten land- en tuinbouw is toegevoegd.

Aangezien RVO aangeeft dat de regeling in het eerste kwartaal van komend jaar op dezelfde manier ingericht wordt, acht de POV-directeur de kans vooralsnog niet groot dat de landbouwopslag terugkeert in het eerste kwartaal van 2022. Wel geeft hij aan dat POV zich hier samen met LTO voor zal blijven hardmaken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox