Alexandros Michailidis/Shutterstock

Nieuws GLB

Derde van de EU-landen mist deadline voor NSP

4 Januari 2022

Lang niet alle EU-lidstaten hebben hun (concept) Nationaal Strategisch Plan voor de deadline van 1 januari 2022 bij de Europese Commissie ingeleverd. Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski maakte gisteren in een tweet bekend dat achttien lidstaten (van de 27) hun NSP's voor de deadline naar de Commissie hebben gestuurd.

Nederland hoort bij de groep landen die het NSP op tijd heeft ingeleverd. Het Nederlandse plan is wel als concept ingediend. Het Strategisch Milieueffectrapport en de samenvatting van het NSP zijn vanaf 22 december 2021 tot en met 1 februari 2022 (online) in te zien. Ook is het in deze periode mogelijk een zienswijze op het plan in te dienen. Eventuele zienswijzen die op het plan binnenkomen worden samen met de opmerkingen vanuit Brussel verwerkt in de definitieve versie. Pas na de goedkeuring van de EU zal het NSP definitief worden.

Het NSP is de nationale uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Het GLB treed per 1 januari 2023 inwerking. Een belangrijke onderdeel van het GLB zijn de NSP's en die moeten volgens de huidige planning uiterlijk 30 juni 2022 goedgekeurd worden door de Commissie.

Het Nederlandse NSP en informatie over het indienen van een zienswijze is hier te vinden.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Europese Commissie

'Focus EU-beleid moet op de kleine bedrijven'

Nieuws Europese Rekenkamer

'EU moet meer doen tegen fraude met GLB-geld'

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief