Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Nieuwe berekening maakt krediet boeren onzichtbaar

10 Februari 2022 - Linda van Eekeres

Het krediet dat Rabobank heeft uitstaan in de food- en agrisector is in 2021 met 8% gegroeid naar 102,9 miljard. Eenmanszaken worden dit jaar niet meer meegenomen in de agrarische kredietportefeuille, waardoor niet meer te zien is hoeveel financiering precies bij boeren en tuinders uitstaat. Vorig jaar was dat €40,3 miljard. Zonder eenmanszaken was dat vorig jaar €32,8 miljard geweest, aldus Rabobank. Dit jaar wordt er €35,7 miljard gerapporteerd.

Het aantal leningen van Rabobank aan Nederlandse boeren bleef een jaar eerder ongeveer gelijk. De jaren daarvoor was er telkens ook een krimp te zien. Het marktaandeel binnen de Nederlandse food- en agrisector is nog steeds circa 85%. De groei in wholesale (voedsel) en ruraal is doorgezet, aldus Rabobank-CEO Wiebe Draijer vanochtend (10 februari) tijdens een persconferentie. "Ondanks dat - en dat is een kleine tegenstrijdigheid - boeren meer geneigd zijn schulden af te lossen als de commodityprijzen omhooggaan."

Rabobank heeft over 2021 een nettowinst geboekt van €3,7 miljard. Uitzonderlijk hoog voor Rabobank, stelt CFO Bas Brouwers. De bank schrijft de hoge winst toe aan verbeterde marktomstandigheden en goede prestaties in verschillende bedrijfsonderdelen. In 2020 - toen de resultaten zwaar beïnvloed werden door de coronapandemie - was de winst €1,1 miljard.

CO2-voetafdruk met eerste schatting in kaart gebracht
Rabobank heeft vandaag ook een impact report naar buiten gebracht. Als eerste in Nederland en een van de eerste in de wereld heeft Rabobank een inschatting gemaakt van de daadwerkelijke uitstoot van haar kredietportefeuille op weg naar de klimaatdoelen van Parijs, stelt Draijer. "Stap één is wat die uitstoot ongeveer is. In de agrarische sector zijn er bijvoorbeeld nog helemaal geen standaarden voor." Toch heeft Rabobank een eerste aanzet gedaan de uitstoot in kaart te brengen van de uitstaande leningen in de Nederlandse food- en agribusiness: 11,2 megaton CO2e. Op de vraag van Boerenbusiness hoe dat is berekend, antwoordt Draijer dat met behulp van een internationaal netwerk wordt gewerkt met de modellen die er wél zijn, op basis van onder andere het aantal koeien en areaal akkerland. "Daar moeten we het mee doen. We hopen hopen dat het een eerste stap is in het aanvaarden van standaarden die door alle banken worden geaccepteerd." Draijer hoopt dat het op deze manier in kaart brengen van uitstoot een prikkel kan vormen op boerderijniveau, wat volgens hem een beter mechanisme is dan het invoeren van normeringen. Later dit jaar brengt Rabobank haar 'plan voor Parijs' naar buiten.

Helpen bij verduurzaming
Rabobank wil agrarische klanten helpen bij verduurzaming. Draijer: "Het belangrijkste is in regio's kijken op welke plekken wel ruimte is. En bij ondernemers die erover denken om te stoppen, die transitie te faciliteren." Hij wijst daarbij op het geld dat het kabinet heeft gereserveerd voor opkoop en afwaardering van grond." Ook noemt Draijer dat er bij de bank experimenten lopen met rentekortingen voor boeren die vooroplopen of die verder willen verduurzamen of willen investeren in meer biodiversiteit. 

250 miljoen extra tegen witwassen
Rabobank kreeg onlangs een aanwijzing van De Nederlandsche Bank omdat het nog niet genoeg doet om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. De bank trekt hiervoor nu 250 miljoen extra uit. Ook komt er een speciale directeur en worden er meer medewerkers aangetrokken, bovenop de bijna 5.000 die zich hiermee al bezighouden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden