Shutterstock

Nieuws Veehouderij

Brabant wil voorrang met ombouwsteun stallen

21 Februari 2022 - Klaas van der Horst - 3 reacties

De Provincie Noord-Brabant wil voorkomen dat veehouders in de regio stallen zonder rijkssubsidie moeten aanpassen, maar wil tegelijkertijd vasthouden aan de vastgestelde datum voor stalaanpassingen: 1 januari 2024. Daarom wil het eerder kunnen tappen uit de pot met €25 miljard aan Rijksmiddelen voor opkoop en transitie in de landbouw. Dit geeft gedeputeerde Elies Lemkes (CDA) aan.

Uit onderzoek van bureau Connecting Agri & Food (Gé Backus), in opdracht van de Provincie Noord-Brabant, is naar voren gekomen dat waarschijnlijk 2.200 van de 4.300 Brabantse veebedrijven na 1 januari 2024 doorgaan. De rest stopt, is de verwachting. Per genoemde datum moeten de blijvers aan de slag zijn gegaan met aanpassing van hun stallen. 

In debat
Dat betekent wel dat deze veehouders geen gebruik kunnen maken van de grote pot met €25 miljard aan rijksmiddelen om hun bedrijven toekomstbestendig te maken. Hierover woedde in de voorbije tijd een heftig debat, zowel tussen veehouderij-organisaties en provincies als bijvoorbeeld binnen het Brabantse CDA. De gedeputeerden van het CDA, waaronder Lemkes, wilden niets weten van uitstel van de stalaanpassingen tot na 1 januari.

CDA-statenlid Tanja van de Ven reageerde woedend op het bovenstaande en klaagde in een emotionele oproep dat de Provincie Noord-Brabant zich doof houdt voor redelijke argumenten. Daarbij doelt ze onder meer op het feit dat boeren worden gedwongen te werken met innovaties, waarvan de werkzaamheid nog niet is bewezen.

Voor de provincie is het nu afwachten of het kabinet ingaat op het verzoek om eerder gebruik te mogen maken van de regeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
SjefO 21 Februari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896810/brabant-wil-voorrang-met-ombouwsteun-stallen]Brabant wil voorrang met ombouwsteun stallen[/url]
Wat is dat toch met Brabant, er zijn op dit moment gewoon geen goede initiatieven of oplossing om gehoor te geven aan de eisen/wensen van de provincie.
Maar omwille van de keuze van de provincie moeten boeren verplicht in 2024 iets ondernomen hebben goed of slecht maakt niet uit.
Ambtenaren en bestuurders hebben de boeren het onmogelijke door de strot geduwd en zullen bakzeil moeten halen en dit is eigenlijk bijna onmogelijk voor ambtenaren.
Boeren hebben jarenlang uitgevoerd wat ambtelijk is voorgekauwd dit moet afgelopen zijn en ook wij als Brabantse boeren willen en zullen in de pas lopen met de rest van de de Nederlandse provincies
"PUNT"
Abonnee
anna 21 Februari 2022
Het CDA moet vooral zijn gemak houden. Juist het CDA is de oorzaak van dat het in Brabant (maar ook in Nederland) het nog steeds niet goed geregeld is rondom stikstof. Al zins de jaren 80 (vanaf het moment dat grasland geinjecteerd moet worden) wordt de sector geconfronteerd met stikstof. In de loop der jaren komen partijen (landbouw en politiek) er niet uit met elkaar en loopt het uit op een compromis. En juist het compromis lijd tot een extreme kostprijsverhoging dat al ruim 30 jaar gaande is. Mest is een extreem grote kostenpost op de landbouwbedrijven geworden.
Karel 21 Februari 2022
Kun je niet beter eerst de knappe koppen uit Wageningen die e.e.a. bedenken het veldwerk aan de schop leren, voordat al die probeersels op de agrariers losgelaten wrden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox