ForFarmers

Nieuws Jaarcijfers

ForFarmers ziet volume krimpen en kosten stijgen

24 Februari 2022 - Stef Wissink

ForFarmers heeft een lastig jaar achter de rug. Hoewel de omzet steeg, als gevolg van in de keten doorgegeven gestegen prijzen voor grondstoffen en acquisities, zorgde een stijging van de kosten voor flink lagere marges en een gedaalde EBITDA. Het veevoerconcern voorziet blijvend hoge kosten voor grondstoffen en energie door de 'zorgwekkende situatie in Rusland en Oekraïne.' Het totaal verkochte volume daalde licht.

De omzet van ForFarmers steeg met 13,5% tot €2,67 miljard. Die stijging komt voort uit het doorgeven van de gestegen grondstofprijzen aan klanten en de bewerkstelligde acquisities. De marges daalden in de tweede helft van het jaar echter flink door de gestegen energieprijzen. De hogere productie- en transportkosten konden, volgens het bedrijf, onvoldoende in de keten worden doorgegeven. De EBITDA komt over het afgelopen jaar uit op €78,2 miljoen. Dat is €18 miljoen, ofwel 18,7%, lager dan één jaar eerder. Het totaal verkochte volume daalde met 0,8%. De autonome volumekrimp bedroeg 3,2%, dat werd wel deels gecorrigeerd door een volumegroei van 2,5% uit acquisities.

Resultaten per cluster
In het cluster 'Nederland/België' liep het autonoom verkochte 'Total Feed volume' met 5% terug, waarbij het verkochte mengvoervolume wat sneller daalde. ForFarmers zag de afzet het afgelopen jaar vooral dalen als gevolg van de warme saneringsregeling in de Nederlandse varkenshouderij en een krimpende veehouderijsector in België.

In het cluster 'Duitsland/Polen' bleef de afzet stabiel. Een herstellende pluimveeproductie in Polen, na de coronagerelateerde dip één jaar eerder, compenseerde de volumedaling in de rundveehouderij en varkenssector. De volumedaling in die sectoren komt volgens het veevoerconcern voort uit de beslissing om in die landen minder te handelen in enkelvoudige producten. De mengvoerafzet steeg autonoom door een groeiende afzet pluimveevoer en een stabiele afzet in de herkauwers- en varkenssector. In het Verenigd Koninkrijk daalde het 'Total Feed volume' met 2,3%.

In een toelichting op de cijfers noemt ForFarmers het afgelopen jaar een 'turbulent jaar voor het bedrijf en de klanten'. Het concern voorziet voor de eerste helft van dit jaar een aanhoudende druk op de marges, waardoor 'de onderliggende EBITDA vooral in het eerste half jaar een significante jaar-op-jaar daling zal vertonen'. De gespannen situatie in Oost-Europa speelt daarbij een rol. Yoram Knoop vertrekt in april en meldt dat de zoektocht naar zijn opvolger nog altijd in volle gang is. Daarnaast geeft Knoop dat ForFarmers bezig is haar strategie vanwege veranderingen en uitdagingen in de agrarische sector te evalueren en waar nodig aan te scherpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden