Shutterstock

Nieuws Inflatiemonitor

Rabobank rekent op hogere inflatie

2 Maart 2022 - Linda van Eekeres

Rabobank verwacht dat de inflatie over heel 2022 hoger uitvalt dan eerder gedacht. De bank stelt haar inflatieprognose voor dit jaar naar boven toe bij, tot 5,5%. Dat was eerder nog 4,2%. De oorlog in Oekraïne resulteert in hogere prijzen voor energie, voedsel en grondstoffen.

De inflatie was afgelopen maand iets lager dan in januari. De prijzen lagen in februari gemiddeld 7,2% hoger dan een jaar geleden, blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor bijna 60% kwam dit door de hogere energieprijzen.

Voedingsmiddelen duurder
Veel voedingsmiddelen zijn in de afgelopen vier weken duurder geworden, vooral zout, koffie, vlees en pastasauzen. Gemiddeld steeg het prijsniveau in de supermarkt met circa 0,5% ten opzichte van eind januari. In de schappen werden vooral boter en margarine en koffie duurder (13%). Vruchtenconserven en pasta werden voor 11% meer verkocht en Hollandse maaltijden waren 10% duurder. Wijn, worst, sterke dranken, diepvriesmaaltijden, appels en peren bleven even duur. Vergeleken met februari vorig jaar liggen de voedselprijzen circa 5% hoger.

Rabobank heeft haar inflatieverwachtingen flink naar boven bijgesteld. "Voor heel 2022 gaan we nu uit van een inflatie van 5,5% (was 4,2%) en voor 2023 rekenen we op 2,9% (was 2,5%). Nieuwe informatie wijst op een groter dan verwachte krapte op de arbeidsmarkt. Ook was de economische groei in het laatste kwartaal van 2021 hoger dan verwacht. Hierdoor komt de economie dichter bij haar potentiële productieniveau dan waar eerder rekening mee is gehouden. Dit zorgt voor meer opwaartse prijsdruk", schrijft de bank in de zogeheten Inflatiemonitor.

Oorlog merkbaar op balans bakker en margarine- en sauzenproducent
Ook de oorlog in Oekraïne speelt mee. "Oekraïne en Rusland zijn belangrijke exporteurs van verschillende landbouwproducten en we rekenen op hogere prijzen voor oliezaden en graan. Dat gaan bijvoorbeeld bakkers en margarine- en sauzenproducenten op korte termijn merken in hun winst & verliesrekening. Daarnaast is Oekraïne een belangrijke producent van voermaïs en Rusland van ammoniak en andere basiscomponenten van kunstmest. Een prijsstijging van deze inputkosten voor de akkerbouw en dierlijke veeteelt kan op termijn leiden tot meer prijsstijgingen verderop in de keten."

Bovendien verwacht de bank in de tweede helft van 2022 nog een effect van 0,5 procentpunt door het loslaten van de huurbevriezing en de terugkeer naar het normale collegegeldtarief. "Bovendien voelen ondernemers over de hele breedte al een tijdje de druk om de aanblijvend hoge energie-, materiaal-, transport- en productiekosten door te berekenen in hun afzetprijzen. Deze druk gaat naar verwachting toenemen nu de prijzen van energie en grondstoffen als gas en graan door de oorlog nog verder stijgen."

Bij langdurig conflict hoger inflatiecijfer
Rabobank gaat nu nog uit van 'een kortstondige verstoring van de internationale handel' en neemt aan dat de prijzen van energie, voedsel en grondstoffen op de wereldmarkten later dit jaar weer zakken. "Al met al houden we wel rekening met een inflatie van boven de 4% tot en met november." Maar het is ook mogelijk dat er een langdurig economisch conflict ontstaat. "Ook verstoringen van de energieleveringen uit Rusland zijn dan niet uitgesloten", meent de bank. "In dat geval stijgen de energie-, voedsel- en grondstoffenprijzen nog harder en blijven langduriger hoog. In zo'n scenario kan de inflatie voor heel 2022 oplopen tot 8,2% en het kan dan tot halverwege 2023 duren voordat de inflatie weer onder de 7% duikt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden