Shutterstock

Nieuws Voer

Voerprijs in maand tijd fors hoger en dat lijkt trend

31 Maart 2022 - Stef Wissink

Het conflict in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande stijgende grondstofprijzen vertalen zich over maart in fors gestegen prijzen voor mengvoeders. Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van Wageningen Economic Research.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mengvoer voor alle soorten steeg afgelopen maand in prijs. De grootste stijging werd opgetekend voor snijmaïskernbrok welke liefst €4,50 per 100 kilo duurder werd en over maart gemiddeld €47,50 per 100 kilo kost. Ook overige rundveevoeders als standaardbrok A en eiwitrijke brok B werden duurder. Deze stegen respectievelijk €2,05 en €2,10 in prijs en kosten nu €33,00 en €34,75 per 100 kilo.

Ook varkenshouders zien kosten exploderen
Ook mengvoer voor varkens steeg over maart fors in prijs. Met name de prijzen voor vleesvarkensstartvoeders en babybiggenkorrel liepen flink op. Start/overgangskorrel werd €3,10 per 100 kilo duurder en kost nu €40,15 per 100 kilo. Babybiggenkorrel dikte €2,85 in prijs aan en kost nu €47,45 per 100 kilo. Zeugenbrok lakto werd €2,70 duurder en kostte in maart €40,85. Drachtvoer voor zeugen steeg €2,60 in prijs en kwam uit op €35,95 per 100 kilo. Vleesvarkensbrok 1.08 EW steeg €2,85 in prijs en kost nu €35,10.

De WUR geeft aan dat het hier gaat om gemiddelde prijzen over de maand maart. De prijzen lagen eind maart op een aanzienlijk hoger niveau dan begin maart. De verwachting is dan ook dat de gemiddelde mengvoerprijzen voor de maand april nog aanzienlijk hoger zullen liggen. Over de verdere ontwikkeling van de brokprijzen is vanwege de volatiliteit in de markt weinig met zekerheid te zeggen. Een klein lichtpuntje voor veehouders is dat de meest extreme prijsstijgingen in de grondstoffenmarkten achter de rug lijken. Mocht dat zo blijven kunnen de prijzen voor mengvoer richting de zomer mogelijk stabiliseren op het extreem hoge huidige niveau.

De Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator biedt inzicht in de ontwikkeling van krachtvoerprijzen. De tool schetst de prijsverwachting van rundveebrok en vleesvarkenbrok voor een periode van zes maanden vooruit. De recente indicatie laat zien dat de voerprijzen de komende maanden nog sterker gaan stijgen. Volgens de laatste gegevens gaat de prijs van A-brok voor rundveebrok in september 10% hoger liggen dan in maart. Voor vleesvarkenbrok wordt een stijging van de prijs met 9% voorzien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden