Het bruto binnenlands product (bbp) is over het eerste kwartaal nagenoeg gelijk aan het laatste kwartaal van vorig jaar. Maar in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2021 is de economie wel gegroeid, met 7%. Dit laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag (17 mei) weten. De toegevoegde waarde van de landbouw was negatief (-1,9%) en iets lager dan één kwartaal eerder.
Ten opzichte van het vierde kwartaal daalde de overheidsconsumptie met 4%. Huishoudens gaven 0,1% minder uit. De uitvoer van goederen en diensten nam met 0,5% af en de invoer daalde met 1,3%. De investeringen stegen met 0,8%. Sectoren die een positieve bijdrage hadden aan het bbp waren onder meer: de bouw, de zakelijke dienstverlening en cultuur, sport en recreatie. De overheid, onderwijs en zorg hadden de meest negatieve bijdrage.
In het vierde kwartaal was al een vertraging van de groei te zien, vergeleken met twee kwartalen eerder. Het bruto binnenlands product groeide over dat kwartaal met 0,9% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Dit na een stevig herstel van de economie in de kwartalen daarvoor. In het derde kwartaal zat Nederland al op pre-coronaniveau.
Op jaarbasis 7% groei
Het bbp was in het eerste kwartaal van dit jaar 7% groter dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Met name de consumptie door huishoudens en het handelssaldo droegen bij. Ook de overheidsconsumptie had een positieve bijdrage (+2,5%) door uitgaven aan de zorg, waaronder boostervaccinaties. Consumenten hebben in het eerste kwartaal 10,6% meer besteed. Dat komt mede doordat er in het eerste kwartaal van 2021 een harde lockdown was.
"Ook dit jaar begon het eerste kwartaal met een lockdown, maar vanaf half januari werden steeds meer versoepelingen doorgevoerd", verklaart het CBS. "Consumenten gaven hierdoor meer uit aan horeca, cultuur en recreatie, kleding en woninginrichting." De investeringen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau als één jaar eerder. Er werd meer geïnvesteerd in software, R&D en bedrijfsgebouwen, maar minder in vliegtuigen en woningen.
De uitvoer van goederen en diensten lag in het eerste kwartaal 4,7% hoger dan één jaar eerder. Er gingen vooral meer chemische producten, machines en voedingsmiddelen richting het buitenland. De export van Nederlands fabricaat was op ongeveer hetzelfde niveau, terwijl de wederuitvoer op jaarbasis met bijna 3% groeide. De invoer van goederen en diensten was 2,9%t hoger. Het handelssaldo had een positieve bijdrage aan de economische groei.
Toegevoegde waarde landbouw negatief
De toegevoegde waarde (het verschil tussen de productie en het verbruik van energie, materialen en diensten) van de bedrijfstak landbouw, bosbouw en visserij was zowel het vierde kwartaal van 2021 als in het eerste kwartaal van dit jaar negatief en is ten opzichte van vorig kwartaal iets verslechterd. De toegevoegde waarde was het vierde kwartaal van vorig jaar -1,4% en het eerste kwartaal van dit jaar -1,9%.
De toegevoegde waarde van de bedrijfstak 'cultuur, sport, recreatie en overige diensten' groeide het meeste, met ruim de helft. Voornamelijk sport, ontspanning, kunst en cultuur groeiden. Hoewel deze bedrijfstak voor het vierde kwartaal op rij groeit, is het verlies door de coronamaatregelen in het eerste kwartaal van 2020 tot en met het eerste kwartaal van 2021 nog niet helemaal goedgemaakt.
Export krimpt, minder landbouwproducten uitgevoerd
Het statistiekbureau maakte vandaag ook de exportcijfers over de maand maart bekend. Het volume van de goederenexport was 1,9% kleiner dan in maart 2021. Een maand eerder groeide de export nog met 1,5%. Er werden vooral minder aardolieproducten, landbouwproducten en schepen uitgevoerd. De uitvoer van machines, chemische producten en metaalproducten groeide. Het volume van de goederenimport was in maart 2,2% kleiner dan in maart 2021. Er werden vooral minder delfstoffen en vliegtuigen geïmporteerd.
Het CBS publiceerde vandaag eveneens consumptiecijfers. In maart hebben consumenten 11,2% meer besteed dan in maart 2021. Er werd vooral meer besteed aan diensten en duurzame goederen. De groei is iets kleiner dan in februari 2022. Het verkoopvolume van de detailhandel was in maart 3,7% groter dan in maart 2021. Het volume van de non-foodsector groeide met ruim 21% en dat van de foodsector kromp met ruim 6%.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.