Shutterstock

Nieuws Stikstof

Gelderland wil ook industrie uitkopen

18 Mei 2022

Gelderland wil, naast veehouders, ook industrie vrijwillig gaan uitkopen. De provincie heeft daarvoor een voorstel klaarliggen. Ook het verduurzamen van de agrarisch sector en industrie is daar onderdeel van. De maatregelen zijn volgens de provincie Gelderland binnen twee jaar uit te voeren. Nu het geld nog. De provincie vraagt €520 miljoen van het Rijk.

In Gelderland zijn ongeveer 380 PAS-melders. De minister heeft toegezegd ervoor te zorgen dat deze bedrijven alsnog een vergunning krijgen, maar dit traject verloopt moeizaam, zo geeft de provincie aan in een persbericht. De provincie biedt de minister aan om ruimte uit de Gelderse stikstofbank te gebruiken om de eerste PAS-melders te helpen. Gedeputeerde Peter Drenth: "Voor deze ondernemers moet duidelijkheid komen. Het is belangrijk om dit goed te regelen."

Gelderland heeft het stikstofvoorstel gestuurd naar de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD). In totaal is voor het pakket aan maatregelen €520 miljoen nodig van het Rijk. Drenth: "De minister vraagt ons om een voorstel om de stikstofaanpak te versnellen. Dit is ons antwoord. Mét draagvlak van onze Gelderse bouw, industrie, landbouw, logistiek en natuurpartners. Deze maatregelen zijn snel uit te voeren. We kunnen dit voor eind 2023 voor elkaar krijgen. Maar dan moet er nu wel snel geld komen om aan de slag te gaan. De tijd van praten is voorbij."

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Stikstof

LTO herkent terechtwijzing Van der Tak niet, lijkt hoax

Politiek Peilingen

Omtzigt trekt veel zetels bij BoerBurgerBeweging weg

Achtergrond Stikstof Stemming

Stikstofgevecht van overleg weer naar de trekker

Nieuws Stikstof

Landbouw verklaart stikstofoverleg mislukt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief