Shutterstock

Nieuws veehouderij

NewMob wil handhaven op verstoring Natura 2000

1 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De provincie Flevoland moet gaan handhaven op de beweiding door grote grazers in de Oostvaardersplassen en andere Flevolandse natuurgebieden, omdat er geen vergunning is afgegeven voor deze activiteit. Dit stellen de Stichting Annemieke en Stichting NewMob in een brief aan gedeputeerde Michiel Rijsberman.

De provincie Flevoland, kon niet worden bereikt voor een inhoudelijke reactie. Sinds begin mei heeft de Stichting NewMob alle twaalf provincies aangeschreven om verstoringen in Natura 2000-gebieden aan te pakken, dan wel goed te bezien of bepaalde activiteiten in deze gebieden zijn toegestaan. Zo ging er een schrijven naar de provincie Gelderland vanwege een dieseltrein die bij Winterswijk door het Korenburgerveen gaat en ontving de provincie Noord-Holland een brief over de de spoorlijn door het Naardermeer, waar treinen overheen rijden met een open toilet. 

Geen, of procedurele reacties
In geen van de gevallen is nog een reactie ontvangen zegt Jan Cees Vogelaar, mede-oprichter van NewMob, behalve van de provincie Zeeland. Die reactie was overigens vooral procedureel van aard. "Er werd gevraagd of de Stichting NewMob wel was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, of de bestuurders wel bevoegd waren en of we meegestuurde Engelstalige teksten niet konden vertalen. Dat soort dingen."

NewMob en MOB
NewMob wil de éénzijdige gerichtheid van de overheid ten bate van allerlei institutionele natuurbelangen aanpakken en daar een ander geluid tegenover stellen. De naam van de stichting lijkt ontleend aan die van MOB, de stichting Mobilisation for the Environment, een activistische organisatie die zich met name richt op de aanpak van stikstofuitstoot. Met die club heeft NewMob evenwel niets, zegt Vogelaar. NewMob wil juist een heel ander geluid afgeven en daar lijkt de naam naar te verwijzen. Mede-oprichter is Leonie Chapel. Voor de inkomsten is NewMob afhankelijk van giften.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden