Provincie Gelderland

Nieuws Stikstofdebat

Stikstof: Kamer maakt het Van der Wal niet moeilijk

24 Juni 2022 - Klaas van der Horst - 6 reacties

De Tweede Kamer heeft het minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) gisteren (donderdag 23 juni) niet moeilijk gemaakt in het debat over de stikstofplannen van het kabinet. De coalitie en de linkse partijen steunen haar.

Een aantal fracties, zoals van de BoerBurgerBeweging, SGP, JA21 en PVV was kritisch, maar de Kamer als geheel bracht de minister niet in de problemen. Hardere kritiek was er op de volgens een brede Kamermeerderheid te vage perspectiefplannen van landbouwminister Henk Staghouwer (CU).

Goede natuur, toch probleem met KDW
VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen beet niet door, maar sneed wel een juridisch interessant punt aan in de plannen van Van der Wal. Een aantal Kamerleden had juist daarvoor verwezen naar een recente technische briefing door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin had het PBL gezegd dat hoewel de kritische depositiewaarde voor stikstof (KDW), die het kabinet als maatgevend neemt, wel iets zegt over de belasting van een natuurgebied, de zogenoemde 'staat van instandhouding' van een gebied toch goed kan zijn en ook herstellend. Weinig aan de hand, zou je zeggen, ondanks dat de KDW fors wordt overschreden. Het is iets wat bijvoorbeeld de emeritus-hoogleraren Han Lindeboom en Johan Sanders van de D66-focusgroep Stikstof ook betogen. Minister Van der Wal erkende dit ook.

'Geen juridisch alternatief voor KDW'
Tegelijk zei ze, dat ze natuur toch blijft afrekenen op overschrijdingen van de KDW, omdat er volgens haar vanuit juridisch oogpunt geen alternatieven voor dit ijkpunt zijn (de KDW wordt weer gerelateerd aan bepaalde kritische soorten die in een bepaald gebied aanwezig zouden moeten zijn).

De minister verduidelijkte niet waarvoor de KDW precies zo onmisbaar is. De indruk bleef achter dat het begrip nodig is om een juridisch construct met bijbehorende rekenmethodiek overeind te houden.

PVV-Tweede Kamerlid Edgar Mulder wierp daarom de vraag op of het kabinet niet het risico loopt van een PAS-debacle nummer 2. Minister Van der Wal ontkende stellig dat dit zo is. Een aantal kleinere fracties viel Mulder bij. Een meerderheid in de Tweede Kamer nam genoegen met de beantwoording van de minister. In de zijlijn van deze discussie kwam naar voren dat recent voor zes PAS-melders het doek is gevallen, omdat de minister de belofte van steun niet kon invullen.

Onduidelijk hoe gebiedenkaart nog verandert
Veel kritiek vanuit de Kamer was er op het kaartje dat de minister tegelijk met haar plannen had gepresenteerd. Van der Wal zei in reactie daarop dat het kaartje vooral als indicatief moet worden gezien. Ze zei ook dat in het kaartje nog niet de opgaven voor water en klimaat zijn verwerkt. Daarmee bleef voor de Kamer wel onduidelijk in welke richting de gebiedenkaart nog kan veranderen. Onder meer de Stichting Agrifacts gaf aan dat het nu gepubliceerde kaartje te vergaand is, maar het zou na verwerking van alle opgaven ook nog verdergaander kunnen worden.

Van der Wal maakte in de loop van het debat duidelijk dat ook andere sectoren aan zet zijn om stikstof te reduceren, maar ze kwam niet met concrete opgaven of doelstellingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
nop c x z zx BN XS z 24 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899213/stikstof-kamer-maakt-het-van-der-wal-niet-moeilijk]Stikstof: Kamer maakt het Van der Wal niet moeilijk[/url]
5r xxxx
schoenmakers 25 Juni 2022
Die van Wal nog sloot, heeft nergens moeite mee, ze heeft totaal niet het benul waar ze mee bezig is, ze snapt totaal niet waar ze de fout in gaat, als je zo dom bent, ja, dan zit je volgens
Rutte en Kaag op zijn plaats
Abonnee
Karel 26 Juni 2022
Tegen DOMHEID vecht ook GOD vergeefs.
Abonnee
Arie arme tak. 27 Juni 2022
Beste Schoenmakers, dat minister van der Wal anders denkt dan u, wil niet zeggen dat ze dom is. Met uw uitspraak toont u, dat u de echte dommerik bent. Ook ik ben het oneens met haar zienswijze maar vindt haar niet dom, wel moedig.
Abonnee
FB 27 Juni 2022
https://twitter.com/nora_d_l/status/1541462861393846272?s=21&t=Qlk803Ih8OlghzbMyGGkGA Zo handig is deze minister, kan nog geen briefje voorlezen
schoenmakers 28 Juni 2022
Beste arme Arie Tak, dat u stelt dat van de Wal niet dom is, geeft aan dat jij heel dom bent, als je de debatten had gevolgd, wist je, dat ze totaal niet snapt waar ze mee bezig is, enkel, we moeten de doelen halen, totaal onbekwaam en totaal debiel voor deze taak.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Andere toon nieuwe Tweede Kamer en provincies

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox