Ministerie van LNV

Nieuws Stikstof

Staf: duizenden hectares bufferzone overbodig

21 Juni 2022 - 3 reacties

Op de kaart die samen met het stikstofbeleid van het kabinet is gepresenteerd, staan tienduizenden hectares bufferzone ingetekend rondom natuurgebieden die niet stikstofgevoelig zijn, zo concludeert Stichting Agrifacts (Staf) na bestudering van de kaart. Voor die plekken is er wel een stikstofreductiedoel van 70%. Ook zijn er volgens Staf bufferzones aangebracht rondom plekken waar de stikstofdoelen al zijn gehaald en waar maatregelen dus overbodig zijn.

Door rondom Natura2000-gebieden een kilometer brede bufferzone aan te wijzen (lichtgroen op de kaart), is Nederland in een pennenstreek dubbel zoveel natuurgebied rijker, rekent Staf voor. De stichting berekende dat in totaal zo'n 200.000 hectare land is aangewezen als bufferstrook, waarvan 64.000 hectare of niet stikstofgevoelig is of waar de stikstofdoelen al zijn gehaald. De doorrekening van het RIVM bevestigt dat hier geen bijdrage aan de stikstofdoelen wordt geleverd, stelt Staf in een persbericht. "Het te verwachten effect wordt begroot op 0%. Het effect van nog eens 44.000 hectare bufferstrook is minimaal."

Als voorbeeld wordt het IJsselmeer genoemd, een van de grootste Natura 2000-gebieden, waar een ring ingetekend is van circa 28.000 hectare. Het IJsselmeer is niet stikstofgevoelig, op 3,84 hectare nabij de Friese kust na, geeft Staf aan. Bij het Veerse Meer en Haringvliet, waar ook een strook is, is er helemaal geen stikstofgevoelige natuur. Volgens Staf wordt Zuid-Limburg door het kabinet door de bufferzonens geheel tot natuurgebied verklaard. In Drenthe zijn de beschermingsstroken samen net zo groot als het natuurgebied zelf, merkt Staf op.

De bufferzone wordt in de legenda aangeduid met 'ring rondom stikstofgevoelige N2000-gebieden'. 

Goed ingerichte bufferstroken kunnen het inwaaien van stikstof in het gebied (deels) verhinderen, aldus Staf. "Het College van Rijksadviseurs adviseerde de minister van LNV om deze reden bufferzones aan te leggen rondom Natura 2000-gebieden. Het is opmerkelijk dat minister Van der Wal het advies heeft overgenomen van dit college, en op grote schaal bufferstroken liet intekenen, maar het effect van deze stroken in haar berekeningen achterwege laat."

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
betweter 21 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899130/staf-duizenden-hectares-bufferzone-overbodig]Staf: duizenden hectares bufferzone overbodig[/url]
goed werk
meten is weten
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Stikstof

Flevoland: geen gebied met te hoge depositiewaarde

Nieuws Stikstofcrisis

Blog: Gericht geschoten bij boerenprotest

Nieuws Stikstofcrisis

Vraagtekens bij rol Remkes als stikstofbemiddelaar

Nieuws Stikstof

LTO wil Elbert Dijkgraaf als bemiddelaar stikstofonrust

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief