Shutterstock

Nieuws CBS

Arbeid in landbouwsector flink duurder geworden

18 Juli 2022

De loonkosten in de landbouwsector zijn vorig jaar flink gestegen. De stijging is bovendien veel groter dan het landelijk gemiddelde. Landbouw behoort tot de top-drie sectoren, waar de arbeidskosten het meest zijn toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Afgelopen jaar stegen de loonkosten per gewerkt uur met 1,3%. Daarmee vlakt de stijging af, in 2020 was nog sprake van een toename van 4,3%. Sinds 2016 overtroffen de procentuele toenames elkaar ieder jaar, maar daar kwam vorig jaar dus een einde aan.

Arbeidstekorten
In de bedrijfstak informatie en communicatie was de toename het grootste met een gemiddelde loonkostenstijging van 7%. Ook landbouw behoort tot de koplopers met een plus van 3%. Veel agrarische deelsectoren kampen met grote personeelstekorten. Dat probleem speelt niet alleen in de primaire sector, maar ook in de verwerkende industrie. In de financiële dienstverlening namen de loonkosten met 4% toe. De loonkosten in de horeca kelderden met 10%. Dit is toe te schrijven aan de lockdowns door de coronapandemie. De totale loonkosten lagen volgens het CBS vorig jaar op €410 miljard en kwamen daarmee 5,5% hoger uit dan het jaar daarvoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CBS Feiten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Inflatie

Inflatie boven 10 procent, energieprijzen stijgen hard

Nieuws Weidegang CBS

Steeds meer koeien in wei, maar ze grazen wel korter

Nieuws Prognose CBS

Aardappelareaal fors hoger, veel minder zaaiuien

BB TV Cor Pierik

Hoeveel melkveehouders zijn straks agro-industrie?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief