Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Warm en droog weer raakt ook elektriciteitsmarkt

9 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Fossiele brandstoffen en kernenergie maken de dienst uit op de elektriciteitsmarkt. Door een samenloop van omstandigheden gaat de opwekking van stroom niet bepaald van een leien dakje. De aanvoer van gas uit Rusland blijft een grote onzekere factor op de markt. Daarnaast hebben de energiebedrijven ook last van het hete en droge weer bij de elektriciteitsproductie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 4 augustus piekte de elektriciteitsprijs op de EPEX Spot op €375,70 per MWh. Daarmee is de piek de afgelopen week iets lager dan de weken er voor, maar stroom blijft historisch duur. Het dal in de markt lag eveneens iets lager dan de afgelopen weken. Zondag 7 augustus zakte de prijs richting de €200 per MWh, maar sloot uiteindelijk nog wel op €214,14 per MWh.

De elektriciteitsprijs hangt voor een deel af van de aardgasprijs. Door de verschuiving van de kolengestookte centrales naar gasgestookte centrales is er op de Europese elektriciteitsmarkt een sterk verband tussen de gas- en elektriciteitsprijs ontstaan. De problemen met de aanvoer van gas uit Rusland leggen een stevige bodem in de markt.

Koelwater
De schaarste op de elektriciteitsmarkt wordt versterkt door problemen in een aantal Franse kerncentrales. Deze nucleaire installaties vormen normaal gesproken een vaste waarde op het Europese energienet, maar daar kan nu een minder groot beroep op worden gedaan. Het warme en droge weer dat voor de komende weken is voorspeld, zorgt ook bij de stroomopwekking voor problemen. Energiecentrales die gekoeld worden met oppervlaktewater zijn aan strenge regels gebonden voor de temperatuur van het koelwater dat weer teruggepompt mag worden. Warm water is namelijk zuurstofarm. Frankrijk heeft voor vijf kerncentrales een ontheffing voor het lozen van warm water in rivieren verlengd. Hoewel dat nadelige gevolgen heeft voor het leven in de rivieren, ziet de Franse overheid zich vanwege schaarste op het energienet genoodzaakt deze maatregel te nemen.

In Duitsland zijn het de lage waterstanden die voor problemen zorgen bij de opwekking van elektriciteit. De strategie om de opwekking van stroom uit kolen af te bouwen heeft er toe geleid dat er minder binnenvaartschepen beschikbaar zijn voor het vervoer van kolen. Prijzen voor het riviertransport zakte de afgelopen jaren terug doordat er minder vraag was naar kolen. De oudere schepen en duwbakken zijn mede daardoor uit de vaart genomen en rederijen hebben zich in toenemende mate toegelegd op het vervoer van andere producten. Nu de aanvoer van gas stokt neemt de vraag naar kolen weer fors toe. Door de inkrimping van de vloot is er minder transportcapaciteit beschikbaar. Daar kom nu de lage waterstand in de rivieren overheen. De schepen en duwbakken die beschikbaar zijn kunnen niet langer volgeladen worden in verband met de diepgang.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden