De SDE++subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) is in het leven geroepen om duurzame energieproductie en CO2-reductie te stimuleren. Deze subsidiekraan, die in 2022 maar liefst €13 miljard bedraagt, wordt binnenkort weer dichtgedraaid.
Er is namelijk maar beperkte periode om de subsidie aan te vragen. Mis je dat moment, dan is het hopen dat er volgend jaar nog een kans komt, waarbij ondertussen de regels en voorwaarden kunnen zijn aangepast. De subsidiekraan is op 28 juni 2022 opengedraaid en gaat dicht op 6 oktober. Bovendien geldt de regel: 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Ben je geïnteresseerd, doe er dan verstandig aan om niet te lang te wachten met aanvragen van de subsidie.
Zonnepanelen
Een van de CO2-verminderende technieken waar de subsidie voor is bedoeld, zijn zonnepanelen. Agrarische ondernemers met voldoende dakoppervlak komen in aanmerking voor een gegarandeerde subsidie van vijftien jaar lang. Voor een agrarisch ondernemer betekent de subsidie dus een interessante extra inkomstenbron, buiten de grillen van de agrarische sector om. "Een extra poot onder mijn bedrijf," zoals agrarisch ondernemer Teus de Jong zegt. Hij heeft meer dan 3.000 zonnepanelen op de daken van zijn stallen.
Een ondernemer met zonnepanelen:
Op de website van Energy Shift ziet u een aantal rekenvoorbeelden van kosten en baten. Het aanvragen van subsidie is gratis. De ondernemer zit nergens aan vast. Zelfs als een ondernemer subsidie krijgt toegewezen, heeft hij afhankelijk van de grootte, twee tot drie jaar om een zonnepaneleninstallatie te plaatsen. Pas daarna vervalt het recht op de subsidie.
Subsidie aanvragen
Energy Shift helpt agrarische ondernemers en vraagt de SDE++subsidie gratis voor hen aan. Daarbij nemen ze het hele proces voor de boer uit handen. Directeur Theo Hartgers: "Wij hebben inmiddels met succes voor honderden Nederlandse agrarische ondernemers met succes subsidie aangevraagd."
Meer weten over SDE++subsidie? Klik hier
Contact opnemen om gratis subsidie aan te vragen? Klik daarvoor hier