Shutterstock

Achtergrond Grond

Grond in Italië iets duurder, pacht steeds populairder

19 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De grondprijs is in 2021 voorzichtig gestegen na de daling in het eerste coronajaar 2020. De stijging van de grondprijs valt samen met een flinke toename van het aantal transacties. Hoewel er meer grond is verhandeld, neemt vooral de populariteit van pachten een vlucht in Italië. Dat meldt het economisch bureau van het Italiaanse ministerie van Landbouw CREA.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vergeleken met 2020 is de gemiddelde prijs voor Italiaanse landbouwgrond op nationaal niveau in 2021 met 1,1% gestegen. Die prijsstijging komt op het conto van de regio's noordwest, noordoost en de laaggelegen Povlakte. Gemiddeld kost een hectare grond in Italië €21.000. In het noordoosten en noordwesten komt de prijs gemiddeld uit op respectievelijk €42.300 en €29.100 per hectare. Zonder de duurste regio's bedraagt de gemiddelde prijs €15.000 per hectare.

Het aantal grondtransacties is met 30% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Gecorrigeerd voor inflatie blijft de reële waarde van de grond dalen volgens CREA. Voor 2021 gaat het instituut uit van 1,9% inflatie. Ten opzichte van 2010 is de reële waarde van grond met 12% afgenomen. Het aantal kredietaanvragen voor de aankoop van grond is in 2021 ook weer gestegen, maar met 14% veel minder snel dan het aantal grondtransacties.

Hoge kostprijs
De hervorming van het GLB heeft geen grote invloed op de Italiaanse grondmarkt. Het CREA noemt dat toch enigszins opmerkelijk omdat in het nieuwe landbouwbeleid geleidelijk aan directe betalingen worden overgeheveld van de meer vruchtbare en dus productievere gebieden, naar de marginale landbouwgronden. De onzekerheid in de internationale economie wordt als een belangrijkere factor op de grondmarkt genoemd. Dat heeft niet alleen geleid tot een enorme stijging in de productiekosten, maar ook tot ongekende verschillen in de prijzen van de belangrijkste landbouwproducten. Of dat tot een grotere of kleinere vraag naar landbouwgrond zal leiden is echter nog niet te zeggen, meent CREA.

Land huren wint aan populariteit, zo blijkt uit de gegevens van het Italiaanse bureau voor de statistiek. Ten opzichte van 2010 is het areaal grond dat gehuurd wordt met 27% toegenomen. Circa de helft van het Italiaanse landbouwareaal is daarmee eigendom van de boer die het bewerkt. Dat was in 2010 nog 65%.

De andere helft wordt gepacht of gehuurd (ongeveer 5 miljoen hectare) of via een deelbouw of andere constructie gebruikt door de boer (circa 1,2 miljoen hectare). De hoge kostprijs en de onzekere opbrengsten die daar tegenover staan vergroten ook op de pachtmarkt de onzekerheid volgens CREA. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden