Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Erfpachters wacht nare verrassing door inflatie

26 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Boeren die grond in erfpachten hebben krijgen mogelijk te maken met fors hogere pachtprijzen als gevolg van de inflatie. Daarvoor waarschuwt makelaarsverenging NVM in het rapport 'Vastgoedmarkt in beeld' over de eerste helft van 2022. Verder constateert de NVM dat de prijs van agrarische grond in de eerste zes maanden van 2022 is gestegen.

Verpachters die grond uitgeven in erfpacht hebben in die overeenkomsten vaak een clausule opgenomen waarin wordt bepaald dat de canon jaarlijks verhoogd wordt met de inflatie in het voorafgaande jaar. De canon kan daardoor volgend jaar fors hoger uitpakken. "Dit kan tot gevolg hebben dat verschillende ondernemers tegen uitdagingen aanlopen", schrijft de NVM.

De grondprijs is in de eerste helft van 2022 gestegen, een hectare grasland gemiddeld €64.300 en bouwland €80.000 per hectare. Grasland is daarmee 3,6% duurder geworden ten opzichte van 2021 en bouwland is 8,5% duurder geworden. Niet overal is de grond overigens gestegen in prijs volgens de NVM. In het Noordelijk Weidegebied daalde de prijs met 3%. Uitschieters naar boven zijn er ook. In Westelijk Holland werd grond 14% duurder en het Zuidelijk Veehouderijgebied steeg de prijs met 16%. In de categorie bouwland valt op dat bijna een derde van de transacties in de Veenkoloniën en het Oldambt gedaan zijn.

Onzeker beleid
In de (intensieve)veehouderij lijken potentiële verkopers de kat uit de boom te kijken tot er meer duidelijkheid komt over een eventuele opkoop- en beëindigingsregeling. Vooral het aanbod van intensieve bedrijven is daardoor afgenomen. Door de gestegen melkprijs is de vraag naar melkveebedrijven gestegen volgens de NMV. In de eerste helft van 2022 verkochten bij de vereniging aangesloten makelaars 45 melkveebedrijven. In zowel 2020 als in 2021 werden er over het hele jaar 74 bedrijven verkocht. De gemiddelde verkooptijd in de eerste helft van 2022 bedroeg 196 dagen. Een jaar eerder was dat nog 285 dagen. Het aanbod van melkveebedrijven daalde relatief weinig. Daaronder is wel een groep bedrijven die minder courant zijn en al langere tijd beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Kjol 26 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900797/erfpachters-wacht-nare-verrassing-door-inflatie]Erfpachters wacht nare verrassing door inflatie[/url]
Erfpachter zien de kosten stijgen, maar wat te denken van degenen die toch een aardige financiering op hun bedrijf hebben? De rente incl opslag etc. gaat richting de 5% binnen niet al te lange tijd.
Abonnee
cm 27 September 2022
tsja ,er bestaat nou eenmaal nu geen gratis geld meer. Dat was even leuk maar geen verrassing toch? De bomen groeien niet tot de hemel of is iedereen in slaap gesukkeld?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden