Glastuinbouw Nederland

Nieuws Stikstof

LTO laat leden Remkes rapportcijfer geven

5 Oktober 2022 - Linda van Eekeres - 9 reacties

LTO Nederland start morgenavond na een ledenwebinar een consultatie over het vandaag (woensdag 5 oktober) verschenen adviesrapport van Johan Remkes onder haar leden (ruim 30.000 volgens de organisatie). Het gaat niet om 'voor' of 'tegen', maar wat de leden van het rapport vinden en welk cijfer dat krijgt. De uitslag daarvan komt aanstaande dinsdag.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak gaf Remkes tijdens een persconferentie van de belangenorganisatie 'een groot compliment' voor het rapport dat volgens hem 'treffend de wanhoop van onze boeren' weergeeft en ook 'duiding in een bepaalde richting' geeft. Voordat het kabinet 14 oktober inhoudelijk gaat reageren, wil LTO meegeven wat haar leden ervan vinden.

LTO heeft zelf een aantal kritiekpunten. De aanbeveling om vijf- tot zeshonderd piekbelasters binnen één jaar hun bedrijf (vrijwillig) te laten beëindigen is volgens Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO, 'niet te doen'. Ze geeft aan dat er ook geen nadere toelichting bij gegeven wordt, wat 'heel veel onzekerheid' geeft over wie tot die 1% piekbelasters hoort. Ook is de vraag hoe de bedrijfsbeëindigingen tot stand gaan komen. 

Het idee van Remkes voor een zonering kan ook niet op instemming rekenen, vanwege de 'topdown benadering'. LTO pleit voor een gebiedsgerichte aanpak. En wat de PlusRegeling betreft (een financieel aantrekkelijkere uitkoopregeling) moet er goedkeuring van de EU komen, geeft Elshof aan tijdens een persconferentie.

Remkes is volgens LTO terecht kritisch op het kabinetsbeleid. LTO ziet ook veel van de inbreng van de agrarische sector terug. LTO somt in een persbericht op: "Het kabinet moet stoppen met de hyperfocus op stikstof; Het belang van een sterke agrarische sector wordt op gelijke hoogte met ecologie gezet, inclusief borging in een onafhankelijke autoriteit; De kritische depositiewaarde moet op termijn uit de wet; Het legaliseren van PAS-melders en interimmers heeft absolute prioriteit op alle andere zaken; Er moet ruim baan voor innovatie komen, gestimuleerd en geborgd vanuit een Nationaal Innovatieprogramma; Het beruchte stikstofkaartje moet formeel van tafel."

De suggestie om tot een landbouwakkoord te komen voelt dubbel voor LTO. "Enerzijds zijn we daar voorstander van en biedt het grote kansen. Anderzijds is de oprechte vraag welke ruimte er voor de landbouwdeelnemers van een dergelijk akkoord nog zou zijn om niet te degraderen tot uitvoerders van (ongewenst) overheidsbeleid."

Van der Tak geeft verder aan een 'goede eerste waardering' van de nieuwe landbouwminister voor Piet Adema te hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
jan 5 Oktober 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900959/lto-laat-leden-remkes-rapportcijfer-geven]LTO laat leden Remkes rapportcijfer geven[/url]
cijfer een 3
ikke 5 Oktober 2022
Dat is nog veel te hoog, een 1 voor het tijdrekken en de demonstraties doodslaan is al volop voldoende. Hij doet net op er een ander probleem is als onze regering
Abonnee
henk 5 Oktober 2022
cijfer een 1 er is niets veranderd bij de vorige keer, ik wil eerst weten welke NIET boeren bedrijven op gekocht worden dus in de industrie
Abonnee
idee 5 Oktober 2022
Als je nu een groot aantal kleine varkenshouders uitkoopt die tevens met hun stank voor de meeste maatschappelijke last zorgen dan ben je er toch ook zonder al te veel gezeik
Abonnee
onderduiker 5 Oktober 2022
idee schreef:
Als je nu een groot aantal kleine varkenshouders uitkoopt die tevens met hun stank voor de meeste maatschappelijke last zorgen dan ben je er toch ook zonder al te veel gezeik
en een aantal hele grote , die de stront elders brengen en daar overlast geven ,dan zijn wij in zw Nederland ook van de gore stank af.( vooral varkens ) (en kippen)
theo 5 Oktober 2022
Den haag lacht de boeren nu al uit.
Snel het rapport Remkes uitvoeren, want als de boeren lezen wat erin staat komen er weer protesten. Zie hieronder een link naar een geluidsopname van Jesse Klaver. Zie hier de achterbakse manier waarop men in den Haag regeert.
https://twitter.com/i/status/1577696356864499713

Abonnee
Tijdbom 6 Oktober 2022
Idee,ik vind dit geen gepaste uitspraak richting medeboeren. Jij hebt mss wel voorop gereden bij protestacties met een grote nieuwe trekker(natuurlijk lease)Walgelijk.
Abonnee
Zeeuw 6 Oktober 2022
Nu moet - kun- je als sector tonen wat je waard bent. Wacht rustig af waarmee het kabinet nu komt en zorg voor jeeigen uitgangspunten welke de norm zijn voor uitvoering van eenlandbouw accoord.
Mijn lijstje zou zijn om het accoord te krijgen en vervolgens met provincie aan de slag te gaan:
1 KDR is max geldig tot 1 maart 2023 en wordt vervangen door “Natuurwaarde”
Hiermee kan de rechter dan geen vergunningen meer intrekken op aandringen van MOB oa.
2 Uitkoop is vrijwillig met optie hervestiging elders,geen beroepsverbod!
3 PAS melders eerst afhandelen/ eventueel met innovatie pakket
4 Innovatie budget bij voorrang inzetten in zone 1 en zone 2 rond de belangrijkste
Natura2000 gebieden
5 Zone 1 ( 1 km rond…) 100% geschikt voor duurzame landbouw metnatuurbeheerstaak ,geen chemische beschermingsmiddelen in het land of de stal
6 Zone 2 (2 km rond) en verder innoverende maatregelen intensief inzetten
7 Participatie in Ecologische authoriteit en straks in regiocie die” Natuurwaarde “ nieuwe stijl vaststeld
8
9
10
Een 10 punten plan lijkt mij voldoende, verder kunnen zij het toch niet overzien
Abonnee
Tijdbom 7 Oktober 2022
Remkes heeft het steeds over produktieve landbouw,met oa ook teelt eiwithoudende gewassen. Mooi en aardig,maar het brengt niet op. In Belgie is dat beter geregeld,want de eiwithoudende producenten krijgen €700,- premie, en dan kan het uit,en is bemoedigend.
Als hij dit bij ons kan regelen,dan is het leuk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox