shutterstock

Analyse Stikstof Stemming

Remkes dacht niet aan O-woord, maar U-woord

8 Oktober 2022 - Klaas van der Horst - 7 reacties

Het stikstofdebat stond deze week vrijwel geheel in het teken van het rapport Remkes 2 'Wat wel kan'. Rond de oplevering van zo'n belangrijk rapport wordt vrijwel altijd wat extra positiviteit gecreëerd. Vooral als het bedoeld is om allerlei verschillende partijen weer dichter bij elkaar te brengen. Zo ging het deze week ook met het tweede rapport van Johan Remkes over de stikstofproblematiek. Het was een plechtig moment en Remkes zelf sprak verzoenende en begripvolle woorden over de landbouw.

Hij zei dat de agrarische sector onrecht was aangedaan, op meerdere manieren, en dat de overheid zelfs beloftes had gebroken. Anderzijds gaf hij ook aan dat desondanks ingrijpende maatregelen nodig zijn, maatregelen die pijn gaan doen. De landbouworganisaties accepteerden de vele goede woorden in dank en wilden misschien niet direct te hard zijn over de maatregelen die hen nog wel boven het hoofd hangen. Alleen de Farmers Defence Force (FDF) had daar lak aan en sprak zich direct hard uit tegen de mogelijkheid van onteigening.

Niet het O-woord
Het O-woord sprak Remkes niet uit, en met reden, zo wordt steeds helderder. Bij de presentatie van zijn rapport noemde hij bijna terloops dat het afpakken van vergunningen ook kan werken. Deze uitspraak had even tijd nodig om in te dalen, maar inmiddels is duidelijk waar Remkes aan dacht. Niet het O-woord, maar het U-woord. Een tweetal specifieke artikelen in de Wet Natuurbeheer (5.4 en 2.7) geeft de landelijke en provinciale overheden namelijk vergaande bevoegdheden om activiteiten te beëindigen wanneer deze een Natura 2000-gebied zouden bedreigen. Met de inzet daarvan is onteigening helemaal niet nodig. Uitroken volstaat. Zonder vergunningen kan een bedrijf immers niets. De wet ligt er al en overheden zijn klaar om het instrumentarium in te zetten.

Technisch niet lastig
Technisch gezien zou het weghalen van 500 tot 600 piekbelasters dus helemaal niet zo lastig zijn, in tegenstelling tot wat velen denken. De vraag is alleen: hoe moet dit op een menselijke, acceptabele manier gebeuren en niet - na een verzoenend bedoeld rapport – al snel op keiharde wijze? Dat wordt, afgaande op de geluiden, wellicht een grotere klus dan de technische afhandeling. Het andere heikele punt uit het tweede Remkes-rapport is dat van de zonering met 4 gebiedstypen: één zone waar het meeste nog gewoon kan voor de landbouw en drie waar uiteenlopende beperkingen gelden. De harde lijnen van het kaartje van Van der Wal zijn weg, maar waar lopen de nieuwe grenzen en wat zijn de daaraan gekoppelde opgaves? Hierover zal de komende tijd ook nog stevig worden gediscussieerd, dat belooft zelfs het 'gematigde' LTO Nederland.

Cadeau of hete aardappel?
Johan Remkes bood zijn rapport als welkomstgeschenk aan de nieuwe LNV-minister Piet Adema aan. Mogelijk bekijkt die het inmiddels al met iets andere ogen, want is het een cadeau of een hete aardappel? Aan de andere kant is het mede aan hem om er, samen met alle spelers, verder vorm en inhoud aan te geven. Want dat is wel weer een kenmerk van een rapport zoals het voorliggende stuk van Remkes; iedereen kan er wel iets positiefs in vinden. Dat bleek de afgelopen dagen wel uit alle reacties, van CDA en BBB tot GroenLinks en van de landbouworganisaties tot Natuurmonumenten en milieuorganisatie MOB. Zo bezien kan het kabinet het ook nog behoorlijk flexibel uitleggen en inzetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Sinterklaas 8 Oktober 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901006/remkes-dacht-niet-aan-o-woord-maar-u-woord]Remkes dacht niet aan O-woord, maar U-woord[/url]
VVD is al tien jaar niet in staat tot enig noemenswaardige transitie, onze grenzen open en grenswaarden als digitale kettingen voor werkenden door lobby bedrijfsleven.
(afkoop eigen verantwoording kabinet aan bedrijfsleven, het hart van onze roverheid)

Sturen zonder visie met versimpelde normen en waarden, zonder eigen verantwooring: Aangestuurd door modellen van hollandse programmeurs die het weer voor nog geen maand kunen bepalen. Niet anticiperen maar onbespreekbaar maken van overbevolking.

Al ons werk van onze belastingcenten weggeven door flauwekulmanagers.

verdienmodel Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
(N, O2,H2,U of O woord, de bekende simplificatie tot acceptatie door gedragswetenschap)
bedankt
Abonnee
Zeeuw 8 Oktober 2022
Ik ben het niet eens met de negatieve insteek op het Remkes rapport. Hij was duidelijk , TNO is duidelijk, RIVM is duidelijk , em. Professor Han Lindeboom is duidelijk : de KDW waarde op een locatie kan op een afstand van 2 à 300 meter al niet meer wetenschappelijk betrouwbaar beïnvloed worden door de emissie van N van een akkerbouwer of veehouder. EN als men met de natuurwet in de hand de vergunningen zou gaan intrekken denk ik dat er heel veel mensen bereid zijn om op dat mooie “ feestje “ aanwezig te zijn. Ik zou er veel uitnodigen oa ook MOB advocaten!
Abonnee
frog 8 Oktober 2022
ik lees liever de avonturen van arme Arie dan de sprookje van die 5 december wappies hierboven
Abonnee
Zeeuw 8 Oktober 2022
Ik ben het niet eens met de negatieve insteek op het Remkes rapport. Hij was duidelijk , TNO is duidelijk, RIVM is duidelijk , em. Professor Han Lindeboom is duidelijk : de KDW waarde op een locatie kan op een afstand van 2 à 300 meter al niet meer wetenschappelijk betrouwbaar beïnvloed worden door de emissie van N van een akkerbouwer of veehouder. EN als men met de natuurwet in de hand de vergunningen zou gaan intrekken denk ik dat er heel veel mensen bereid zijn om op dat mooie “ feestje “ aanwezig te zijn. Ik zou er veel uitnodigen oa ook MOB advocaten!
Abonnee
frog 8 Oktober 2022
BB of deze ongein verwijderen of abonnement exit van mijn kant.
Abonnee
Jannes 9 Oktober 2022
Helemaal mee eens frog. Deze waanzin wordt niet geschreven door mensen die zichzelf en anderen respecteren, maar door verliezers, die alleen anderen de schuld geven van hun eigen fouten en zichzelf bovendien erg zielig vinden.
Abonnee
frog 10 Oktober 2022
jullie staan blijkbaar achter het hierboven geschrevene Boerenbusiness?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden