Rijksoverheid

Nieuws Stikstof

Tweede Kamer wil af van 'zoneringskaartje' Remkes

9 November 2022 - Linda van Eekeres - 1 reactie

De Tweede Kamer ziet niets in het plan van Johan Remkes om Nederland op te delen in vier verschillende zones waarin naar gelang de kleur van de zone meer of minder intensieve landbouw mag plaatsvinden. Ook vindt een Kamermeerderheid dat de stikstofdeadline van 2030 'niet dogmatisch' moet zijn.

Gisteren (dinsdag 8 november) werd er gestemd over de moties die tijdens het debat vorige week donderdag over het advies van Remkes werden ingediend. De motie om geen verder beleid te ontwikkelen op basis van het zoneringskaartje - zoals gepresenteerd in het advies van Remkes Wat wel kan -  werd door een ruime meerderheid ondersteund. Alleen GroenLinks, Volt, Denk en de PvdA stemden tegen. In het advies staat overigens geen echt 'kaartje' afgebeeld. "Ik wil in dit rapport niet ingaan op de vraag om welke gebieden dit precies zou gaan. Dat ligt gevoelig en moet goed, in normale dialoog met de sector, uitgezocht en besloten worden", schrijft Remkes in zijn rapport.

In dat advies stelt hij wel dat er een zonering moet komen met vier gebieden. Rode gebieden waar hoogproductieve landbouw kan plaatsvinden; oranje gebieden waar alleen natuurinclusieve landbouw mogelijk is; en groene en gele gebieden rond en in Natura 2000, waarin alleen heel beperkt biologische landbouw mogelijk is in combinatie met natuurbeheer.

Boerderijenjacht voorkomen 
Remkes heeft ook geadviseerd NH3 niet in te wisselen voor NOx. De Kamer schaart zich hierachter. In de zoektocht naar schaarse stikstofruimte mag niet het recht van de sterkste gelden, vindt een meerderheid, een boerderijenjacht moet worden voorkomen. De Kamer vindt dat de regering meer regie moet nemen en stikstofruimte voor projecten beschikbaar moet te stellen via een stikstofbank.

Onderzoek reductie door technieken
De Kamer wil ook dat onderzocht wordt hoe het toepassen van de best beschikbare technieken bij alle veehouderijen in Nederland kan bijdragen aan stikstofreductie en een robuuste aanpak. Tjeerd de Groot (D66) stelde deze motie voor, gebaseerd op de eis van Brabant dat uiterlijk in 2024 alle veehouderijen (met uitzondering van natuurinclusieve veehouderijen) steeds de best beschikbare technieken met de laagste emissiefactor hebben toegepast én dat een derde van de opgave behaald kan worden door de inzet van de best beschikbare technieken bij alle veehouderijen in Nederland.

Emissiereductie sinds 2018
Een motie van Caroline van der Plas (BBB) kon ook op steun rekenen van een meerderheid. Het publiceren van niet-actuele emissiedata uit 2018 leidt tot onnodige extra onrust in de agrarische sector, terwijl in sommige gebieden, zoals nabij de Peel, een forse reductie van dieraantallen heeft plaatsgevonden in 2021 ten opzichte van 2018. Daarom wil de Kamer zo snel mogelijk de meest recente CBS-cijfers zien over de emissiereductie sinds 2018, rekening houdend met stalsystemen.

Afwaarderen leningen Rabobank
De Kamer wil verder dat de regering gaat kijken hoe een deel van de agrarische leningen - waarbij de Rabobank wordt genoemd als belangrijkste financier met een uitstaand bedrag van circa €39 miljard - kan worden afgewaardeerd 'en de besparingen die hierdoor ontstaan ten goede te laten komen aan de verduurzaming van de landbouw'.

De Kamer maant de regering ook om in overleg met buurlanden tot een gezamenlijke aanpak te komen, om ook zo de stikstofneerslag te reduceren. Daarnaast wil ze onderzoek naar de vraag of en op welke manier boeren nabij Natura 2000-gebieden financieel kunnen worden ondersteund in het aanpassen van de bedrijfsvoering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 9 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901495/tweede-kamer-wil-af-van-zoneringskaartje-remkes]Tweede Kamer wil af van 'zoneringskaartje' Remkes[/url]
Het valt mij niet tegen wat de kamer aanvullend wil. Het is zelfs verrassend positief dat men geen kleuren zone’s wil.
Dat is nl het begin van het einde. Beste actie isnu aanvallenvan de sector: dwz bepaal je uitgangspunten in de regio en ga breed aan tafel als men met voorstellen komt.!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden