Shutterstock

Nieuws TEK-regeling

Meer kans op energiesteun door schrappen drempel

11 November 2022 - Linda van Eekeres - 2 reacties

De verbruiksdrempel om als mkb'er in aanmerking te komen voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vervalt. Dit heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken gisteravond (10 november) gezegd in de Tweede Kamer. Dit biedt meer kansen voor agrarisch ondernemers om in aanmerking te komen. Uit berekeningen van Boerenbusiness bleek namelijk dat het verbruik van een gemiddelde akkerbouwer en melkveehouder onder de verbruiksdrempel lag van 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit.

Eerder op de dag werd gisteren ook bekend dat de regeling volledig wordt opengesteld voor land- en tuinbouwbedrijven. Zij krijgen als ze in aanmerking komen, net als andere energie-intensieve bedrijven, maximaal €160.000 (in plaats van €62.000 wat eerder de bedoeling was). Om energie-intensief te mogen worden genoemd, moeten de gas- en elektriciteitskosten samen minimaal 7% van de omzet bedragen. Dat was 12,5%, maar het percentage is deze week aangepast. LTO pleitte er overigens voor om dit percentage verder te verlagen naar 6,25%.

Een eerste grove inventarisatie van Boerenbusiness laat zien dat de ene agrarisch ondernemer (net) wel in de regeling zal vallen en de andere niet. Er wordt in de TEK-regeling op dit moment uitgegaan van een marktprijs voor gas van €2,42/m³ en €0,58/kWh voor elektriciteit. Let wel: de prijs waarmee gerekend wordt is aan verandering onderhevig. Het verbruik uit een gastank, zoals veel agrarische bedrijven hebben, telt (vooralsnog) niet mee als energiekosten in de TEK.

Boerenbusiness deed de berekeningen aan de hand van Agrimatie van Wageningen Economic Research. De jongste cijfers voor zowel de gemiddelde omzet als energieverbruik komen uit 2020, daar gaan we dus vanuit. Het is goed mogelijk dat de getallen van 2022 hiervan afwijken, maar het geeft alvast een eerste beeld.

Varkenshouderij voldoet ruim aan percentage-eis
We keken naar drie sectoren: melkveehouderij, varkenshouderij en akkerbouw. Wat opvalt is dat een gemiddeld varkensbedrijf op basis van de omzet en het energieverbruik in 2020 op basis van de marktprijs waarmee nu gerekend wordt, ruim aan de (nieuwe) percentage-eis van 7% voldoet, met 10,15%. De melkvee- en akkerbouwsector hangen er net onder met respectievelijk 6,75% en 6,41%.

De akkerbouw voldeed in 2020 met een gemiddeld verbruik van 300 m³ gas en 33.400 KWh (gekochte) stroom niet aan de verbruiksdrempel, net als melkveehouders (1.100 m³ en 44.000 KWh). Maar die drempel is nu dus geschrapt. Een gemiddeld varkensbedrijf voldeed in 2020 wel aan de vervallen verbruiksdrempel met 9.200 m³ gas en 158.700 KWh elektriciteit.

De energiesubsidie is 50% van de kostenstijging van het energieverbruik boven de €1,19/m³ voor gas en €0,35/kWh voor elektriciteit, (drempelprijs). Het subsidiebedrag op jaarbasis zou daarmee voor een gemiddeld bedrijf dat aan de percentage-eis voldoet, uitkomen op €5.737 voor de melkveehouderij, €23.909 voor de varkenshouderij en €4.026 voor een akkerbouwbedrijf. 

Mocht het energieverbruik van veel bedrijven ongeveer gelijk zijn gebleven of lager zijn geworden, maar de omzetten zijn gestegen ten opzichte van 2020 (denk aan de hoge melk- en aardappelprijzen), dan zullen veel bedrijven het percentage van 7% energiekosten van de omzet niet halen en veel agrarische ondernemers toch buiten de boot vallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
yvo 10 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901532/ene-boer-krijgt-wel-energiesteun-andere-niet]Ene boer krijgt wel energiesteun, andere niet[/url]
welk jaar word de referentie??
Abonnee
gijsbertus 10 November 2022
dieselolie is toch ook een vorm van energie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Klimaatplannen en praktijk lopen niet altijd in de pas

Nieuws Energie

Elektriciteitsmarkt vertoont ongewoon patroon

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs hoog door groot gasverbruik

Analyse Energie

Nederland en België investeren in groene stroom

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox