Shutterstock

Achtergrond Biogas

Hoge energieprijzen maken biogas niet aantrekkelijker

14 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Relatief hoge gasprijzen en dure stroom. Dat is gunstig voor boeren met een biogasinstallatie zou je denken. In de praktijk pakt het alleen anders uit volgens de Duitse brancheorganisatie Fachverband Biogas. Niet alleen zijn de productiekosten van de biogasinstallaties gestegen ook het ingrijpen van de Duitse overheid op de energiemarkt heeft grote gevolgen.

De Europese energievoorziening en dan vooral de vraag hoe die onafhankelijker te maken van buitenlandse spelers staat volop in de belangstelling. Biogas kan daar een bescheiden aandeel in leveren. Exploitanten van biogasinstallaties hebben de afgelopen maanden geïnvesteerd om extra energie in de vorm van elektriciteit, warmte en gas te kunnen leveren. Ze hebben geïnvesteerd en risico genomen in de veronderstelling dat daar door schaarste een behoorlijke prijs tegenover zou staan. "Dat is het principe van markteconomie", zegt Horste Seide, voorzitter van Fachverband Biogas in een verklaring op de site van de organisatie.

Tegenstrijdig beleid
Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft alleen plannen om de winst die de biogasinstallaties op de productie van elektriciteit af te romen. Dat zou in het ergste geval kunnen betekenen dat biogasinstallaties niet meer gebruikt worden voor de productie van elektriciteit en dat dus met de aardgas- en kolengestookte centrales opgewekt moet worden. Nog zorgelijker vindt het Fachverband het signaal dat de overheid uitzendt naar de markt. De markt was het afgelopen jaar al zeer turbulent. Dat maakte potentiële boeren voorzichtig met het bouwen van nieuwe biogasinstallaties. Het ingrijpen van de overheid op de markt versterkt dat sentiment waardoor er mogelijk meer geïnteresseerde producenten afvallen, zo waarschuwt het Fachverband Bios. Volgen de branchevereniging een ontwikkeling die haaks staat op de klimaat- en broeikasgasdoelen. Juist biogas zou daarbij in Duitsland een grote rol kunnen spelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeeuw 14 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901569/hoge-energieprijzen-maken-biogas-niet-aantrekkelijker]Hoge energieprijzen maken biogas niet aantrekkelijker[/url]
Ook de Duitse overheid met dubbel betaalde hoge ambtenaren, maffia geld van de grote jongens, blijken dus onbetrouwbaar!
Abonnee
peter 14 November 2022
Zelf geschreven Jurphaas?? Of zo geknipt vertaald en geplakt van een duitse collega?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden