Shutterstock

Nieuws Landbouwakkoord

Kabinet wil boeren zelf met perspectief laten komen

26 November 2022 - Linda van Eekeres - 7 reacties

De sector keek uit naar de brief over de toekomst van de landbouw die vandaag wordt gepubliceerd. Maar wie daar iets van perspectief in hoopt te ontdekken, komt van een koude kermis thuis. "Er is een verandering van aanpak vergeleken met van voor de zomer", geeft premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad aan. Niet het kabinet komt met het perspectief, maar landbouwminister Piet Adema gaat dat in het eerste kwartaal van komend jaar invullen met boeren, natuurorganisaties, overheden en ketenpartijen in een Landbouwakkoord.

"De minister van LNV gaat met relevante partijen aan de slag om keuzes te maken over het toekomstperspectief voor boeren in 2040 en de ondersteuning die hiervoor nodig is", aldus een bericht van het kabinet.

Voor boeren die willen verduurzamen, is de komende twee jaar €226,6 miljoen beschikbaar. Dit geld is onder meer bedoeld voor omschakeling naar biologische of natuurinclusieve landbouw, onafhankelijk advies of innovaties op het boerenerf. De minister werkt met de sector in het Landbouwakkoord ook bedrijfsmodellen uit die passen bij de ontwikkelmogelijkheden voor boeren, zoals (technisch) innoveren, omschakelen of verplaatsen.

PAS-melders
Het kabinet stelt €250 miljoen beschikbaar voor provincies om maatwerk toe te passen om PAS-melders te kunnen legaliseren. Het kabinet gaat zoals eerder beloofd meedenken welke mogelijkheden er zijn. Als handhaving niet te voorkomen is, komt er een schadeloket. Stikstofminister Christianne van der Wal zegt in een persbericht: "Ik begrijp dat dit de onzekerheid van de mensen die het treft niet wegneemt, maar het kabinet spant zich tot het uiterste in om deze mensen niet te laten vallen." 

Het kabinet stelt €400 miljoen euro extra beschikbaar voor het programma Schoon en Emissieloos bouwen en €200 miljoen voor een aantal specifieke (bovenwettelijke) stikstofmaatregelen op het gebied van industrie, bouw en mobiliteit. De ruimte die ontstaat door landelijke bronmaatregelen, wordt zorgvuldig geregistreerd in het stikstofregistratiesysteem. Het kabinet zet in op sterke regie over de verdeling van de ontstane stikstofruimte en over het uitwisselen van Nox en NH3.

Piekbelasters
Zoals deze week al gelekt werd, wil het kabinet 2.000 a 3.000 agrarische bedrijven fors verduurzamen door (een combinatie van) innovatie, omschakelen en extensiveren, verplaatsen, of vrijwillig beëindigen. Er komt een stoppersregeling die 'zo aantrekkelijk is als kan, een betere regeling komt er niet'. Rutte licht toe dat met de stikstofruimte die zo vrij komt, de natuur moet herstellen, PAS-melders moeten worden gelegaliseerd en infrastructuur en woningbouw mogelijk moet worden. 2023 wordt daarbij een transitiejaar. Pas daarna wordt gekeken naar verplichtende instrumentaria. Maar de premier gaat ervan uit dat het 'varkentje daarmee gewassen kan worden' Opmerkelijk is dat er volgend jaar met boeren in gesprek wordt gegaan over die verplichtende instrumentaria. Over de regeling voor vrijwillige uitkoop komt in januari meer informatie.

Bodem en water
Het kabinet heeft ook besloten om bij beslissingen over de inrichting van Nederland uit te gaan van bodem en water. Voor boeren is daarbij vooral het streven naar een hoger grondwaterpeil van belang. Een hoger grondwaterpeil zorgt voor voldoende water als het een tijd niet regent, remt de daling van veenbodems en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Dit wordt bereikt door met een gezonde bodem het water beter vast te houden, maar ook door zicht te krijgen op alle onttrekkingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Kjol 25 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901772/kabinet-wil-boeren-zelf-met-perspectief-laten-komen]Kabinet wil boeren zelf met perspectief laten komen[/url]
Slap aanbod van de overheid. Neem iemand zijn woning af en vraag hem naar zijn perspectief. Geef hem vervolgens een doos en vertel hem dat dit zijn nieuwe woning is.
regelbedenker 26 November 2022
Perspectief is er pas als de demente Rutte met zijn linkse agenda oprot, dus zet de stap
Abonnee
Zeeuw 26 November 2022
Kabinet wil boeren zelf met perspectief laten komen.Als dat waar is moet zij de extra regels bovenopde EU regels perheden laten vervallen. Vervolgens garantie geven dat Nederlandin EU met ,ik herhaal met, de sector eenstan€punt inneemt over uit te voeren beleidsmaatregelen. Dat de kwaliteit van het water dat Nederland binnenkomt slechts 50% vormt van de minimum norm die de EU Nederland kan aanrekenen als streefnorm. DUS SECTOR stel je normen, bepaal met wetenschappelijke betrouwbaarheid de Staat van de Natuur en trek samen op tegen milieucriminelen binnen en buiten de sector!
Abonnee
jan jansen 26 November 2022
Perspectief is eenvoudig. Het beweiden van de melkkoeien is een makkelijke maatregel. Hier is geen innovatie voor nodig, zelfs geen RAV onderzoek.
Abonnee
Henk. 27 November 2022
Wat een zeer geniepige en totaal corrupte overheid al niet durft te eisen:

1) De overheid komt met totaal corrupte (niet bestaande.) stikstof eisen:

A) En eist van de LTO hoe het moet worden uitgevoert, om dat ze zelf niet weten hoe.?

B) Voor mij is er maar èèn conclussie mogelijk, deze corrupte overheid moet weg.
Abonnee
huug 27 November 2022
Henk. schreef:
Wat een zeer geniepige en totaal corrupte overheid al niet durft te eisen:

1) De overheid komt met totaal corrupte (niet bestaande.) stikstof eisen:

A) En eist van de LTO hoe het moet worden uitgevoert, om dat ze zelf niet weten hoe.?

B) Voor mij is er maar èèn conclussie mogelijk, deze corrupte overheid moeten weg.
de tijd is rijp
Abonnee
kempenboer 28 November 2022
Ze komen er langzaamaan achter dat zonder hek om NL perspectief niks uithaalt. Nu mogen we zelf met een idee komen, zij zeggen dan; super, gaan we doen. Daarna flopt het en zij zeggen dan; ja, het was jullie idee, sorry. Helaas.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden