Shutterstock

Nieuws ABN Amro

ABN Amro: 5 miljard schade aan biodiversiteit door agri

2 December 2022 - Linda van Eekeres - 8 reacties

Nederlandse productie en consumptie veroorzaken volgens onderzoek van ABN Amro en Impact Institute bijna €40 miljard schade aan biodiversiteit. Daarvan komt 23% voor rekening van bedrijven die actief zijn in de agrarische sector of de voedingsmiddelenindustrie. Een van de aanbevelingen uit het rapport is dat overheden bedrijven verplichten milieuschade door te rekenen in 'echte prijzen'.

In het onderzoek is de schade aan de biodiversiteit van 65 bedrijfstakken via de handel met 140 landen en het gebruik van 42 typen gewassen in kaart gebracht. Bij het berekenen van de schade is rekening gehouden met verschillende ecosystemen, zo is landgebruik of luchtvervuiling in een tropisch regenwoud schadelijker dan in een woestijn. De berekende schade komt overeen met ongeveer 5% van het bbp van Nederland in het jaar 2020, ofwel een kleine 2.300 euro per inwoner. 

De industrie levert met €5,3 miljard de grootste bijdrage aan de biodiversiteitsschade, gevolgd door zakelijke dienstverlening met €5,2 miljard. Van de berekende €39,8 miljard komt €4,9 miljard voor rekening van bedrijven die actief zijn in de agrarische sector en €4,3 miljard vanuit branches in de voedingsmiddelenindustrie. Het aandeel van deze sectoren in Nederland in de biodiversiteitsschade bedraagt dus ongeveer 23%, aldus het rapport. Daarbij is volgens het rapport de schade in verhouding het hoogst bij rundveehouderijen.

Maar ook minder voor de hand liggende sectoren dragen bij. Het IT-gebruik van banken en zakelijke dienstverleners  veroorzaakt bijvoorbeeld milieuschade door een groot energieverbruik in datacenters en het gebruik van schaarse metalen in hardware. De sleutel tot het oplossen van die crisis ligt volgens de bank dan ook niet alleen bij de agrarische sector of de voedingsmiddelenindustrie, maar ook bij financiële instellingen. "Daar is de schade aan biodiversiteit per euro weliswaar lager, maar door hun grote vertegenwoordiging in de Nederlandse economie zijn ze toch goed voor een belangrijk deel van deze schade."

Bij die inventarisatie wordt de schade aan biodiversiteit onderverdeeld naar kanalen, zoals lucht- en watervervuiling, bijdrage aan klimaatverandering en landgebruik. De schade aan biodiversiteit via rundveehouders vindt voor twee derde plaats via watervervuiling, onder meer als gevolg van het gebruik van kunstmest. Bij watertransport vindt een groot deel van de schade aan biodiversiteit juist plaats via luchtvervuiling, aldus het rapport.

Schade aan de biodiversiteit naar sector. Bron: rapport De schade van de Nederlandse productie en consumptie aan biodiversiteit

Een groot deel van de schade vindt niet plaats bij bedrijfstakken zelf, maar bij klanten of leveranciers. "Zo vindt 70% van de schade via handelspartners in het buitenland plaats, zoals wanneer cacao-import samengaat met landgebruik in Ivoorkust en Ghana of de invoer van rundvlees met watervervuiling in Argentinië."

Echte prijs
Het goedkope aanbod van minder duurzame varianten beïnvloedt de marktvraag, onder meer in de agrifood-keten, aldus het rapport. "Een oplossing hiervan kan zijn dat overheden bedrijven verplichten om milieuschade in de prijs van producten te verwerken, door te moeten rekenen met 'echte prijzen' waarin zoveel mogelijk milieukosten worden meegerekend. Deels gebeurt dit al, omdat bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem ETS vallen uitstootrechten moeten betalen voor CO2-emissies." 

"Een biologische akkerbouwer die geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en in plaats daarvan onkruid mechanisch en handmatig verwijdert, heeft hogere arbeidskosten", geeft het rapport als voorbeeld. "En biologische veehouders die dieren extra ruimte geven, maken minder opbrengst per dier. Minder duurzame concurrenten maken weliswaar meer maatschappelijke kosten, maar kunnen die grotendeels afwentelen."

Ecoloog of bioloog in bedrijfstop
Een andere aanbevelingen die de bank in het rapport doet, is om het terugdringen van de schade deel te laten uitmaken van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door het aanstellen van een ecoloog of bioloog in de bedrijfstop. "Het vaststellen van concrete doelstellingen voor bedrijven en medewerkers, en deze minstens zo belangrijk maken als financiële indicatoren, is hierbij ook van belang", zegt Sonny Duijn, sectoreconoom thema's bij ABN Amro in een persbericht. "Daarnaast speelt de overheid een cruciale rol. Een verschuiving van de focus op economische groei, vaak uitgedrukt in het bbp, naar bredere welvaartsindicatoren als basis voor beleid is nodig. Zo worden ook inkomensgelijkheid, biodiversiteit en gezondheid meegenomen als maatstaf voor succes."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
epv 2 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901866/abn-amro-5-miljard-schade-aan-biodiversiteit-door-agri]ABN Amro: 5 miljard schade aan biodiversiteit door agri[/url]
vragen:
- Kan het elders in de wereld efficienter?
- Willen die 2 miljard mensen die het goed hebben consuminderen?
- Willen die 5 miljard mensen die het matig tot slecht hebben meer welvaart?
- Willen die 2 miljard mensen die er nog bij gaan komen ook eten?
- Welke prijs kunnen of willen de mensen betalen voor hun eerste levensbehoeften?
conclusie:
- Abn predikt minder welvaart
- Abn predikt minder mensen op deze wereld
- Een echt elite verhaal
Abonnee
euro 2 December 2022
de aanbeveling is de milieu kosten door te berekenen ik zie het al voor voor de financiële sector die ook 5,4 miljard scoort gaat de bankkosten vedubbelen witwas controle erbij tot 100 euro bij particulieren,er vliegt geen mus meer in de stad maar op het platteland barst het er van. alles wordt volgebouwd. wat een top rapport en aanbeveling
Abonnee
mark 2 December 2022
wat een slecht verhaal allemaal mensen die in een rijtjes huis wonen die iets denken te menen mogen vertellen, menig boer heeft miljoenen onderpand. en laten zijn eigen ringeloren door figuren die een lease auto rijden en onder een 2 kapper wonen en daar gaat het fout. dit artikel is boerenbusiness.nl onwaardig
Abonnee
SjefO 2 December 2022
Alles moet kapot daarbij is alles geoorloofd, voedsel produceren zal ten eeuwige dagen gepaard gaan met een zekere vorm van stikstof uitstoot, maar ook ten eeuwige dagen zal er CO2 omgezet worden door de producten die de agrarische sector op hun land hebben.
Dat het een continue opdracht is om zomin mogelijk scheef te produceren staat buiten kijf.
Een flut en opruiend verhaal van ABN voegt werkelijk niks toe.
Een populistisch verhaal "van kijk ons nou is"
Het leven op deze aardkloot zal links of rechtsom altijd wel gepaard gaan met verlies van iets maar er komt ook best iets voor terug.
We leven thans in een wereld van, "elkaar om welke reden dan ook kapot maken" redelijkheid en billijkheid zijn ver te zoeken, b.v. het telkens retorische verhaal van een gefrustreerde T de Groot mensen hier wordt de wereld echt niet beter van.
Of zoals nu een klein onderdeeltje pikken uit een veel meer omvattende materie door een nitwit van ABN.
"ben verstandiger"


Abonnee
frog 2 December 2022
Als ik het verhaal van ABN goed lees is er maar 1 goede oplossing genocide op enorme schaal.
Abonnee
CM 2 December 2022
frog schreef:
Als ik het verhaal van ABN goed lees is er maar 1 goede oplossing genocide op enorme schaal.
Ja,de enorme wereldbevolking is het enige echte probleem. Maar of het nou ABN of een RABO manager is maakt niet uit ;daar is nog nooit een beetje zinnigs verhaal uitgekomen. Nooit je oren laten hangen naar die lui,onbetrouwbaardere en onkundigere adviseurs bestaan er niet.
Abonnee
Zeeuw 4 December 2022
Echt ABN rapport,simpel van theoretische modellen naar aannames en dan €€€€€ uitrekenen. Vraag Cie Hordijk of het betrouwbaar is. Vraag het de Raad van State of het moet voorzien van wetgeving? Hebben jullie ook uitgerekend wat het besluit van Raad van State ,jaaromzet 70.000.000 €€ , door aan de EU Hof van Justitie te vragen wat te doen….. en de bouwstop invoerde in 2019 aan schade opleverde inclusief tijdverlies biodiversiteit, nou dat beloopt nu al >> 42.000.000.000€€€€. Wanneer we die schade op hen verhalen dan staan ze 600 jaar droog. Wat een winst aan biodiversiteit dat oplevert daar zeg je U tegen. En niemand durft het te zeggen: zij hadden onder druk van Tjeerd de Groot de vraag in Brussel niet moeten stellen maar hier gewoon kunnen besluiten: LNV wij adviseren u de PAS regeling te stoppen en binnen 3 maanden met een gedegen onderbouwing van N reductie emissie tekomen die nieuwe vergunningen in balans houden met het N plafond . Ook het MOB had dan met de meelooprechters en advocaten geen poot om op te staan gekregen.
ikke 4 December 2022
Wanneer gaat abn de schade die hun naar bedrijven toe veroorzaken, vergoeden?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden