Agrifoto

Nieuws Stikstof

Schiphol maakt goud van koeienemissies

9 December 2022 - Klaas van der Horst - 6 reacties

Over de prijs van stikstofrechten is opeens veel discussie en ook onduidelijkheid. Want, wat kost zo'n emissierecht nu? In Oost-Nederland werd er tot voor kort €45 per kilo voor gevraagd, maar Schiphol geeft aan tot €500 te betalen.

De rijksoverheid, die treuzelt met het nemen van een besluit over het aanleggen van een schot tussen ammoniakrechten en NOx, maar die zelf ook rechten opkoopt voor snelwegverbreding, houdt de eigen uitgaven per gekochte kilo angstvallig geheim. Ook met een Woo-verzoek is het niet boven water te halen. "Landsbelang'', zegt een ambtenaar van het ministerie. Maar uit een afrekening met een Overijsselse boer in 2021 blijkt dat er toen nog geen €15,00 per recht werd betaald, een schijntje vergeleken met wat Schiphol ophoest.

De stikstofmarkt is opeens wildwest nu naar buiten is gekomen dat de Schiphol-Group, in tegenstelling tot wat eerder officieel nog verteld werd, volop bezig is om emissierechten binnen te halen, en tegen welke prijzen. Er zou al €16 miljoen voor zijn uitgegeven, terwijl er nog een kleine €10 miljoen meer klaarstaat.

Op ammoniakrechten.nl wordt ook nog wel €100 per kilo gevraagd voor een partij stikstofrechten, maar dat is wel de max. Tot nu toe hing de prijs van stikstofrechten ook af van het landsdeel waar de rechten te koop waren, van de nabijheid van natuur en meer andere  factoren. Schiphol gooit dat plaatje overhoop. Elk emissierecht is goed en tegen enorme prijzen, om maar veel en vaak genoeg de lucht in te kunnen. En het semi-overheidsbedrijf heeft diepe zakken. 

De spannende vraag blijft of het gebruik van ammoniakrechten uit de landbouw voor de NOx-emissie uit het verkeer echt is toegestaan? Een andersoortige vraag is of de vliegtuigemissies ook acceptabeler zijn dan koeienemissies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Kjol 9 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901998/schiphol-maakt-goud-van-koeienemissies]Schiphol maakt goud van koeienemissies[/url]
Ik zou zeggen doe er je voordeel mee. Van principes kun je geen brood kopen.
Abonnee
Zuidwesten 10 December 2022
Zo is dat, je huid duur verkopen. Proberen elders opnieuw te beginnen of lekker rentenieren.
Abonnee
Tijdbom 10 December 2022
Goed zo,kabinet mag toch concurrentie hebben.Vraag en aanbod bepalen de prijs.Bovenstaande schrijvers:Helemaal gelijk.
dirk 10 December 2022
Hoe kom ik in contact met de juiste persoon van Schiphol als het gaat om verkoop stikstof , kan iemand mij dit vertellen? Ik heb ze nog wel wat aan te bieden. De Nederlandse overheid stel de warme sanering keer op keer uit.
Abonnee
Zeewind 11 December 2022
Hoe meer concurrentie hoe hoger de prijs in dit geval. Ik zou het bedrijf behouden en 80% van mijn N vergunning in de verkoop doen voor de hoogste bieder. Mijn vrouw wordt de nieuwe directeur van “ Rondleiding in Van der Wal Biodiversiteits landgoed”
Abonnee
idee 21 December 2022
Ik verkoop mijn hond en mijn paard
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden