S. Pech / Shutterstock.com

Achtergrond Stikstof Stemming

Andere stikstofloopjes naar steeds hetzelfde doel

16 December 2022 - Klaas van der Horst - 4 reacties

Het overleg tussen het kabinet en de landbouw over de stikstofproblematiek heeft een hoog déjà vu gehalte. De aanloopjes verschillen, maar het doel blijft hetzelfde. De landbouw moet inleveren, het liefst via overleg. Overige partijen worden anders behandeld.

Ondertussen zijn er weinig of geen handreikingen van het kabinet om het overleg soepeler te laten verlopen, ook al zou een kleine handreiking in bijvoorbeeld de vorm van een realistischere KDW veel kunnen helpen.

Van der Wal maakt meer 'kwetsbaar'
De stelling is ook te verdedigen dat stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zelfs escaleert, want terwijl er met de landbouw wordt overlegd over een uitweg, wijst ze ook nieuwe kwetsbare habitats aan, waar de landbouw nog meer gevolgen van ondervindt. Recent besloot ze op nagenoeg administratieve wijze de bescherming van 101 Natura 2000-gebieden te verhogen.

Het was evenwel niet hiertegen dat boeren deze week weer de straat op gingen om te protesteren. Dat deden ze meer om hun ongenoegen kenbaar te maken over de aanloop naar een nieuw landbouwakkoord dat landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) graag wil, en om hun boosheid te uiten over de bizarre regelgeving in Noord-Brabant.

Ieder z'n partijgenoot erbij
Anders dan stikstofverkenner Johan Remkes adviseerde bij de presentatie van zijn tweede rapport, wordt in het overleg ten behoeve van een breed landbouwakkoord niet met de hele sector, of met de hele G8 overlegd, maar met een aantal kennelijk op gewicht of meegaandheid geselecteerde partijen. Dat gebeurt onder regie van een nieuwe gespreksleider, Wouter de Jong. Dat is een oud-burgemeester en partijgenoot van Adema, die in een adviesbureau zit. Wat Rutte kan met Remkes, moet Adema kennelijk kunnen met De Jong. Volgende week mag die naar verluidt weer een tafelgesprek voorzitten.

In overleg, of anders...
Adema heeft gezegd naar iedereen te willen luisteren, maar beging onlangs de fout om toch te gaan dreigen. Zonder akkoord zou ook worden besloten, zei hij op een bijeenkomst in het land. Het bevestigt veel boeren in hun gevoel dat er toch niet wordt geluisterd. Dat was vrijdag ook terug te horen van boeren die naar het provinciehuis in Den Bosch trokken. Want wat heb je aan meer tijd voor een vergunningaanvraag als je niet weet wat je precies moet aanvragen en de einddatum niet meeschuift? De provinciale VVD adviseerde dan maar om hulp te vragen in Den Haag. Landbouwgedeputeerde Elies Lemkes zei in het debat dat ze geen andere keuze heeft.

Latent antwoord
Ook wil ze in de jacht naar stikstofruimte latente ruimte gaan afpakken van boeren en bedrijven, maar of ze dat ook gaat doen bij bijvoorbeeld de Amercentrale wilde ze niet zeggen. Een latent antwoord, zeg maar. Een werkend instrumentarium om die latente ruimte af te pakken is er overigens nog niet. Toegekende ruimte is ook een vorm van bezit. Het vorige kabinet werd daar nog fijntjes op gewezen toen de Europese Commissie erop wees dat het toekennen van fosfaatrechten wordt gezien als staatssteun.

Hoewel coalitiepartij D66 zich in het stikstofdebat het felst tegen de landbouw keert, gebeurt dat ook niet zonder kleerscheuren voor die partij zelf. Eerder al bedankt landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot een aantal D66 welgezinde wetenschappers voor hun ongewenste adviezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Zeeuw 17 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902113/andere-stikstofloopjes-naar-steeds-hetzelfde-doel]Andere stikstofloopjes naar steeds hetzelfde doel[/url]
Wij gaan naar 15 maart 2023. Sector aan de slag voor de presentatie van je eigen visie. Laat het contrast zien met de ministers over de belangrijkste top 3 punten zoals jullie die er varen. Geef de politici een koekje van eigen deeg. Klap uit de school over het regionale overleg met de provincie vertegenwoordigers. Presenteer de Natuurdoelstellingen van de regio’s en de Ecologische authoriteit met het perspectief voor de landbouw en de huizenbouw en de PAS - melders met de overheidsgaranties. Niet wachten, aanvallen !!!!
Klaas: wat een goede weergave van de maffia-praktijken, complimenten, TOP!
Abonnee
Zeeuw 18 December 2022
Zie speciaal toelichting op het wijzigingsbesluit blz 56.
Zienswijze dat gebruik wordt gemaakt van vogelsoorten en plantensoorten die er niet zijn maar er eventueel zouden kunnen komen is onrechtmatig maar wordt wel gehandhaafd! Dus vorm van landroof!!!
Theo 19 December 2022
Eerst gaan we polderend wat consensus proberen te bereiken met partijen die niet aan de "tafels" thuis horen, en vervolgens op basis van "meerderheid van stemmen" de landbouw onderuit halen. En dat allemaal om een stikstofprobleem op te lossen wat helemaal geen probleem is. Hoe gek kan een land zijn.

Abonnee
Zeewind 20 December 2022
Alle overleg staken met overheid Den Haag, Provincie en Gemeente. Stel als sector wel wat acceptabel is en met wie danwel aan tafel. Laat de burgers zien wat je wel wilt als sector en profileer dat ludiek naar de social media. Bedenk nual deweg-geef acties naar de burgers in 2023 . In maart gaat gebeuren.!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden