HAK

Interview Timo Hoogeboom (HAK)

'Radicaal veranderen voor 15% biologisch is nodig'

28 Januari 2023 - Linda van Eekeres - 66 reacties

HAK, de grootste groentefabrikant van Nederland, wil binnen vijf jaar het hele assortiment dat in ons land voor de Nederlandse markt wordt geteeld, biologisch maken. De omschakeling wordt nu al ingezet. In 2027 hebben consumenten in de supermarkt geen keuze meer: wie conservengroenten of peulvruchten van HAK koopt, kiest automatisch biologisch. Foodbusiness sprak met Timo Hoogeboom, CEO van HAK, over dit ambitieuze plan.

De teelt van HAK is nu al On the Way to PlanetProof. CEO Timo Hoogeboom ziet de omschakeling naar biologisch als een noodzakelijke vervolgstap. "De daadwerkelijke kosten van het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden doorgeschoven naar de volgende generaties."

Hoogeboom ziet bij het omschakelen een belangrijke taak weggelegd voor producenten en de retail, maar roept vooral ook de overheid op om maatregelen te nemen. "Om als Nederland aan de ambitie van 15% van het landbouwareaal biologisch in 2030 te voldoen, moeten we radicaal veranderen." Kortom: er moet volgens de topman 'vanuit die hoek wel wat actie in de taxi komen'.

Jullie beginnen nu al met overschakelen en in 2027 moet de Nederlandse teelt van gewassen voor HAK biologisch zijn. Daarmee lopen jullie voor op de markt. Wat is jullie motivatie?
"We zien een noodzaak voor een volgende stap. De Nederlandse grond is de laatste zestig jaar overbelast en in de toekomst willen we ook voldoende en weerbare gewassen kunnen telen in Nederland. Het aandeel van biologische landbouwgrond in Nederland is nog maar 4%. Als grootste groente- en peulvruchtenfabrikant vinden wij het onze taak om het debat aan te zwengelen. We hebben vijf jaar geleden de stap gezet van reguliere teelt naar On the Way to PlanetProof, met bovenwettelijke eisen aan onder meer de kwaliteit van de bodem, biodiversiteit, waterhuishouding en energieverbruik. Sinds vorig jaar is alle lokale teelt daar naar omgezet. Dit is eigenlijk een vervolgstap daarop. Daarbij is het biologische keurmerk Skal ook internationaal gecertificeerd en kunnen we dat certificaat ook in Duitsland en België voeren."

Hoe gaat het omschakelen in zijn werk, moeten de huidige telers overschakelen of gaan jullie nieuwe telers zoeken?
"Het is een proces van vijf jaar. De bieten doen we als eerste dit jaar. Daarna kiezen we een aantal gewassen die de komende jaren biologisch geteeld gaan worden. De huidige PlanetProof-telers willen we omzetten. Er gaan zeker ook telers bij zijn die dat niet willen, omdat het gaat om een klein deel van hun opbrengst en ze niet per se biologisch willen telen. Bij eventueel nieuwe telers moet je denken aan telers die vandaag iets anders telen en willen omschakelen en ook biologische telers die op zoek zijn naar meer afzet. We telen nu binnen een straal van 125 kilometer (van Giessen, Noord-Brabant, red.) We laten die afstand op termijn wellicht iets meer los, want ook Groningen en Friesland bieden goede kansen op biologische teelt. Maar de focus blijft op lokaal. Vanuit de stikstofproblematiek verwachten we dat het aantal boeren groeit dat naar nieuwe manieren van landbouw zoekt. Biologisch is vanwege omschakelsubsidies aantrekkelijk. Belangrijk is dat die telers ook zekerheid hebben over de afzet voor de komende jaren, daarom willen we met langjarige afspraken van vijf jaar of langer gaan werken."

Zo'n 85% van de groente en peulvruchten die van Nederlandse bodem komt, wordt in jullie visie omgezet. Waar komt de andere 15% vandaan en is daar ook een biologische ambitie voor?
"Dat zijn gewassen die klimatologisch niet in Nederland zijn te telen. Witte bonen en witte bonen in tomatensaus zijn een belangrijk product, die hebben een landklimaat nodig. Het omschakelen van de andere 15% hebben we vooralsnog niet als commitment, we starten dichtbij omdat we de telers hier goed kennen en kunnen begeleiden. We zijn wel steeds meer bezig met wat we wel kunnen telen in Nederland: kidneybonen en edamame, jonge sojabonen, ziet er ook interessant uit."

De thuismarkt is 100 miljoen consumenten, vooral in Noordwest-Europa. Richt de biologische ambitie zich ook op andere landen?
"We hebben nu de ambitie uitgesproken voor wat we telen in Nederland voor de Nederlandse markt, maar ook in onze thuismarkten Duitsland en België verwachten we biologisch te gaan telen. Door ketentransparantie kan je goed scheiden waar wat vandaan komt."

Telers die omschakelen, kunnen ook subsidie krijgen uit het Actieplan Biologische Landbouw, maar HAK gaat telers die de transitie maken naar biologisch ook extra belonen. Met de hoge inflatie kiezen consumenten vaker op prijs. Worden de groenten en peulvruchten ook duurder?
"Als HAK bepalen we de consumentenprijs niet, dat doet de retailer. Het is onmogelijk om daar nu iets over te zeggen. Er spelen zoveel factoren, zoals energie en geopolitiek. Wat ik wel kan zeggen is: op moment dat je er niet in slaagt biologisch betaalbaar te houden voor een groot publiek, dan gaat het plan van HAK en dat van de overheid niet slagen. Want het moet bereikbaar zijn voor iedereen. Daarnaast kun je de prijskant op twee manieren bekijken. Je kunt ook zeggen: de onderkant mag niet langer zo goedkoop zijn. In Nederland wordt alles uitgedrukt in prijs. Ik denk dat we de prijs veel meer moeten zien in het licht van de werkelijke maatschappelijke kosten. De toekomstige generaties gaan die prijs betalen"

HAK heeft sinds juni 2021 een Russische eigenaar die de onderneming een paar maanden geleden heeft overgebracht van KDV Group naar het meer internationaal opererende Flexway. Staat die achter de nieuwe strategie?
"We hebben bij HAK een totaal autonome directie en volledige autonomie over de strategie, maar de aandeelhouder is het er wel mee eens. Tijdens de overname door KDV was er sprake van synergie, maar door de geopolitieke situatie in Oekraïne was dat niet meer van toepassing. Met Flexway is er een manier gevonden om de stabiliteit te waarborgen. Er zitten ook bedrijven in uit Amerika, Kroatië en Dubai."

De vraag loopt nog achter bij het aanbod van biologisch, waardoor er soms zelfs bioproducten als gangbaar worden verkocht. Wat moet er gebeuren om de vraag te stimuleren?
"Nu is biologisch te exclusief. De vraagkant moet echt worden gestimuleerd; de consument moet beter uitgelegd krijgen waarom biologisch beter is. En we moeten als aanbieders (retailers en fabrikanten) de keuze maken of we niet-duurzaam en ver weg geteelde gewassen wel moeten aanbieden. De daadwerkelijke kosten van het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden daarmee doorgeschoven naar de volgende generaties. Ik zie daar een belangrijke taak voor producenten en voor supermarkten, zoals een Plus die met het huismerk alleen maar biologische zuivel aanbiedt. Maar ook belangenorganisaties zoals Greenpeace hebben een rol te spelen. De 'plofkip' is mede door Wakker Dier verdwenen. Nu zie je alleen maar minimaal 1 ster Beter Leven."

Wat kan de overheid doen om biologisch te stimuleren?
"We hebben er dertig jaar over gedaan om op 4% biologisch areaal en iets meer biologisch aanbod in de supermarkt te komen. Om als Nederland aan de ambitie van 15% biologisch in 2030 te voldoen, moeten we radicaal veranderen. Er zijn best wel maatregelen te nemen, maar dat vereist moedige politici. Het is de wet van waanzin: andere uitkomsten verwachten, terwijl je hetzelfde blijft doen."

"De overheid kan aantrekkelijke overgangsregelingen voor boeren aanbieden. Het btw-tarief dat nu 9% is zou je naar 0% kunnen zetten. Uiteindelijk kunnen er ook hogere belastingen worden geheven op gewasbescherming en kunstmest, zodat degene die dat gebruikt het in de kostprijs moet doorberekenen. Maar ik denk ook dat we ernaar toe moeten dat supermarkten gewoon geen alternatief meer moeten aanbieden voor biologisch. Als je kijkt naar Denemarken en Oostenrijk, daar worden hele categorieën alleen biologisch aangeboden."

Bij de presentatie van het plan vorige week (16 januari) op de Biokennisweek riep je andere voedselproducenten, telers, supermarkten en de overheid nadrukkelijk op om mee te doen aan het vergroten van de biologische productie en consumptie. Heb je al reacties gekregen?
"Heel veel. Dat is wel bijzonder. Er hebben zich telers gemeld en we krijgen reacties van mensen uit de biologische teelt die willen helpen, ook van gepensioneerde biologische telers die kennis willen delen. We hebben reacties gekregen uit verschillende hoeken, ook van de overheid. Maar er moet vanuit die hoek wel wat actie in de taxi komen. Nu wordt er aan allemaal tafels gediscussieerd over een landbouwakkoord. Maar er moet ook iets gebeuren in plaats van praten, praten, praten; anders gaan dingen niet radicaal verbeteren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
66 reacties
Abonnee
gijsbertus 28 Januari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902678/radicaal-veranderen-voor-15-biologisch-is-nodig]'Radicaal veranderen voor 15% biologisch is nodig'[/url]
als u graag voor goud wil gaan,prima.
maar dan hoef je het eerlijke gangbare produkt niet af te zeiken.
zo het nu geschreven wordt door mr hak is gangbaar een criminele manier van planten telen. en greenpeace komt ons wel even vertellen hoe wij het wel moeten gaan doen.
ik denk boycotten die hak. laat die jongens van greenpeace dan maar voor je werken, of kunnen die lui niks met hun handen.
Abonnee
frog 28 Januari 2023
Gisteren in de supermarkt geweest de producten van Hak kosten nu al 40% meer dan het huismerk, dit zal met hun plannen alleen maar meer worden gelukkig laten de consumenten de producten van Hak nu al staan.
Abonnee
leeuw 28 Januari 2023
Gewoon zelf laten doen
Ze hebben er toch veel verstand van?
Ze weten precies hoe het moet dus komt dat even goed uit.
De fabriek HAK is op dit moment eigendom van een Rus.
Dus ik begrijp wel dat ze gewend zijn om het zo te doen.
Gewoon even zeggen hoe je het hebben wilt
Abonnee
frog 28 Januari 2023
De beste man van Hak zal vandaag wel geen tijd hebben om te reageren hij zal wel druk zijn met het blokkeren van de A12 met zijn vrienden!
Abonnee
ajetoo 28 Januari 2023

Botor op het hoofd, telers afschepen met een fooi en in de supermarkt kost de groenten van hak nu al het dubbele dan van het huismerk.
Bio boeren kunnen straks voor reguliere prijzen telen, oh wacht dat is nu ook al zo omdat er geen vraag is naar meerdere bio groenten.

Dat wordt lekker eggen en kruipen om het onkruid te plukken in de waspeen.
gelukkig zijn er veel nieuwe medelanders die dit graag willen doen.
Abonnee
euro 28 Januari 2023
jaren voor hak geteeld maar als je zo je bedrijf wil profileren dan staat er nu voor het laatst een hak potje in de voorraad kast.
wat een arrogantie om gangbaar zo weg te zetten lekker on the way to planetproof
doe gerust normaal. ik ben er helemaal klaar mee alles registreren bulten papier werk.
nu de bank weer even een screening of je wel juist bent geregistreerd de inkt van de vorige screening is nog niet eens opgedroogd.
Abonnee
truus 28 Januari 2023
boycotten zo,n russisch bedrijf! ze gaan kapot aan hun succes op deze manier, de fabriek blijft niet draaien...en de consument heeft het al krap genoeg en gaat voor gangbaar in deze crisis tijd!
Abonnee
jk 28 Januari 2023
ach ja, met deze strategie is hak over een paar jaar gewoon zo'n verdwenen merk van vroeger. Dit biedt kansen voor anderen in de conserven. Wellicht een mooi moment om met een groep telers zelf te gaan verwerken. Lokaal en korte lijnen worden steeds belangrijker voor de consument
Abonnee
jan 28 Januari 2023
wij kopen geen hak meer
Abonnee
Hakkie 28 Januari 2023
U moet de groeten van Hak hebben,,, meer zit er niet in.
Abonnee
SjefO 28 Januari 2023
Het bekende communistische systeem, "van bovenaf jou wil opleggen"
Oude communistische landen snakken naar vrijheid en wij in Nederland introduceren het.
Mensen consumenten denk na want de overheid vertoont al langer communistische trekken en nu begint de industrie dergelijke trekken te vertonen, een argument is zeker het voorlopig niet aangetoond dat biologisch beter is dan gangbaar
Abonnee
Curator 28 Januari 2023
laatste stap voordat de stekker uit hak gaat! lost zich vanzelf op zo.
Abonnee
poker 28 Januari 2023
waar ge hak t wordt vallen spaanders.

ons niet meer bellen, dit interview zal de transitie van hak enkel versnellen. geen reguliere boer wil nu nog voor hun telen komende seizoen.

definitieve groetjes van hak
Abonnee
Roy 28 Januari 2023
hoogmoed komt voor de val. Biologisch is niet beter. Straks lekker uit het buitenland halen Hak. Je wordt veel te duur met mindere kwaliteit
Abonnee
johan d. 28 Januari 2023
populisme en polarisatie, dat is t
Abonnee
Louis Pascal de Geer 28 Januari 2023
Tja, wij schijnen niets te leren van de echte biologische bedrijven, hun productie en afzet protocollen en waarom en op welke manier zij een bijna vaste klantenkring bedienen. Er is een myopie die er vanuit gaat dat je sommige teelten "biologisch" kunt telen en andere niet op hetzelfde bedrijf. Hoe kan je maar een deel van een bedrijf biologisch verklaren en de rest niet en dít is een van de redenen waarom het hele biologische certificatie proces zo kwetsbaar is. Ik durf te stellen dat het bedrijf als geheel biologisch moet werken om als zodanig gecertificeerd te kunnen worden. De huidige volstrekte afhankelijkheid van producent en consument van retailers (supermarkten) is in wezen erg ongezond voor én de producent én de consument.
Beiden moeten kunnen profiteren van meer en beter voedsel en dát betekent volgens mij dat de hele voedselketen op de schop moet. Wetenschappelijk onderlegd advies is erg nodig op dit gebied!
Abonnee
druif 28 Januari 2023
louise, lees ik nu , meer en beter voedsel.
is dat jouw beleving bij biologische producten?

meer is het sowieso niet als we overgaan op bio en beter is ook zeer discutabel volgens mij
Abonnee
Louis Pascal de Geer 28 Januari 2023
Mijn naam is geen druif en ook geen louise, maar ik neem maar aan dat u een schrijffout heeft gemaakt. Voor wat meer en beter voedsel betreft, ja dat bedoel ik, wetend dat er enorme misvattingen zijn over hoe je op een biologische manier inderdaad meer en beter voedsel kan produceren.
Hypark 28 Januari 2023
Wat een egoïst, hij heeft zelf nog nooit geen teler gesproken, en conserven kopen ze in via derden waar ze geen teler van spreken. Proberen alleen hoge prijzen aan de retail te vragen om er zelf meer aan over te houden, dit is op zich een nobel streven als ondernemer haal dan aub geen biologisch gelul erbij.
Afzet van de planet proof loopt nu al 15% minder dan gepland!!
Abonnee
Tientje 28 Januari 2023
Ik geef Hak nog 5 jaar. Dan is het verleden tijd. Wat een giga onzin dat biologisch gezonder is dan gangbaar
Teler 28 Januari 2023
Om in 2027 aan de bio norm te moeten voldoen zal in 2024 a 2025 de transitie gemaakt moeten worden van de cultuurgrond. Zal nog wel 1/3de aan areaal bijgezocht moeten worden. Risicovolle teelten voor lage marges kan me niet voorstellen dan huidige gangbare telers hier in mee gaan
Abonnee
Kjol 28 Januari 2023
Prima toch dat ze dit willen. Ze bekijken het verder maar.
ook handelaar 28 Januari 2023
De belgen zullen de boel wel opladen net zoals bij de frietindustrie
Abonnee
Henk 28 Januari 2023
Boycotten die Hak.
Waardeloos verhaal.
de teler die daar nog voor wilt telen in 2023 heeft geen ballen !!
Abonnee
Henk. 29 Januari 2023
Nogmaals ; Als de gehele wereld biologisch wil gaan boeren, dan zijn we 45 - 50% meer landbouwgrond nodig, en er zal ongeveer 10-20% van de wereld bevolking gaan sterven.!
Abonnee
frog 29 Januari 2023
de conservenfabrieken dat zijn toch die fabriekanten die als de peen nul cent waard is elk blikje volproppen met goedkoop product zonder ook maar naar een enkel certificaat te vragen?
Abonnee
Ley 29 Januari 2023
verantwoord gangbaar.. Dat is logisch.
Meneertje Hak zegt het zelf al. Biologisch is nu nog te duur. Daar zullen ze wel verandering in brengen door okk de bioteler te knijpen.
Abonnee
groen geel 29 Januari 2023
Laat de markt zijn werk maar doen.
Misschien komen ze met zo'n hoge contractprijzen dat dat het rendabel voor ons wordt om met de hand te schoffelen.
Abonnee
Bio+ 29 Januari 2023
Tja, waarom roept dit onderwerp zoveel emotie op bij de BB reageerders? Je zou bijna denken dat het om angst gaat. Angst van de (minimaal) 85% voor de (maximaal) 15%.
Het kan vriezen of dooien 29 Januari 2023
Bio+ schreef:
Tja, waarom roept dit onderwerp zoveel emotie op bij de BB reageerders? Je zou bijna denken dat het om angst gaat. Angst van de (minimaal) 85% voor de (maximaal) 15%.
Het verhaal wat wordt vertelt door populisten is niet waar, je zit het nu al bij de opwekking van energie dmv winmolens en zonnepanelen, het is een doodlopende weg maar niemand durft de stekker eruit te trekken terwijl dit allang had gemoeten.
Abonnee
gerard 29 Januari 2023
voedsel zekerheid zal een groot goed worden
ruud hendriks 29 Januari 2023
Mijn hemel, wat een storm van verontwaardiging. "Gangbaar afzeiken" en aanverwante termen. Ik ben benieuwd waar dit in wordt gelezen. "De Nederlandse grond is de laatste zestig jaar overbelast en in de toekomst willen we ook voldoende en weerbare gewassen kunnen telen in Nederland" is het enige wat ik lees zo zou kunnen worden geïnterpreteerd.
Bio staat op de rol om naar 15% te groeien. Dat is 85% niet bio. Waar maakt iedereen zich zo druk om? Laat diegenen die dat zien zitten dat doen en doe verder lekker je eigen ding. Dan zien we vanzelf wat de toekomst gaat worden.
Ik zie het maar positief voor de ontwikkeling, als volgende fase in het proces van verandering. Eerst negeren, dan belachelijk maken, vervolgens bestrijden, en tot slot if you can't beat them join them.
Abonnee
rana 29 Januari 2023
ruud hendriks schreef:
Mijn hemel, wat een storm van verontwaardiging. "Gangbaar afzeiken" en aanverwante termen. Ik ben benieuwd waar dit in wordt gelezen. "De Nederlandse grond is de laatste zestig jaar overbelast en in de toekomst willen we ook voldoende en weerbare gewassen kunnen telen in Nederland" is het enige wat ik lees zo zou kunnen worden geïnterpreteerd.
Bio staat op de rol om naar 15% te groeien. Dat is 85% niet bio. Waar maakt iedereen zich zo druk om? Laat diegenen die dat zien zitten dat doen en doe verder lekker je eigen ding. Dan zien we vanzelf wat de toekomst gaat worden.
Ik zie het maar positief voor de ontwikkeling, als volgende fase in het proces van verandering. Eerst negeren, dan belachelijk maken, vervolgens bestrijden, en tot slot if you can't beat them join them.
Join them? U bedoelt Afrika met honger?
Abonnee
Jurriaan 29 Januari 2023
Teelt is een, feit dat Nederlandse consument totaal niet in biologisch is geïnteresseerd is twee Ruud Hendriks. Dus hier wordt dwang uitgevoerd om te veranderen, terwijl de markt het niet vraag. Dat is het probleem en daarvoor wordt geen enkele oplossing geboden. Hier in Nederland roept het kleine groene deel dat het allemaal anders moet, maar de normale Nederlander interesseert het werkelijk helemaal niets en gaat kwistig door met consumeren, autorijden en vliegen, aangejaagd door de overheid. Dus waarom moeten wij onder dwang veranderen, terwijl Nederland dat zelf niet doet??????
Abonnee
CM 29 Januari 2023
Alles bio maar dan ook de hele wereld wel en dan aan de geeuwhonger .Sri Lanka is je voorbeeld dat het niet werkt. Men raakt hier in de westerse wereld helemaal van het padje. Maar als jullie armoe en hongersnood op grote schaal willen kunnen jullie het krijgen van mij.
Abonnee
ikke 29 Januari 2023
Jurriaan zet dit ff in de kranten en schuif aan bij een links praatprogamma aub dit komt nooit in de media .
ruud hendriks wat? 29 Januari 2023
ook al z,on kenner...
de Nederlandse grond laatste 60 jaar overbelast??
even een les geschiedenis de bodem is nergens zo goed als hier in ons land.
boeren zijn de beste van de wereld stuk voor stuk toppers die continu een bak gezeik over hun krijgen , zou u sieren alleen maar diep en diep respect te hebben voor deze top ondernemers.

in Nederland denkt iedere burger het zo genaamd te weten hoe de boer het beter zou moeten of kunnen doen.
laat iedereen lekker naar zich zelf kijken.
alle grote problemen worden in dit land op papier gemaakt.
mestprobleem ? is er nooit geweest als een teeltgewas 35 /40 ton mest per ha nodig heeft voor een optimale groei .maar er mag volgens de mestwetgeving maar 18/20 ton per ha op.
en je gaat 500 kg over de grens heen van die 18/20 ben je een zware crimineel
terwijl je de grond juist goed bemest en verzorgd.

als je de norm zo strak maakt dat hij nooit haalbaar is en onmogelijk heb je overal een crisis
stikstof/energie/mest/enz enz
al die wijsneuzen die dit bedacht hebben denken nog dat ze wat kunnen ook dat is nog het trieste van al. zelfde verhaal met bio Meneer Hendriks gaat niet werken te duur/mensen kijken altijd naar het voordeligst, en o rendement voor teler kosten veel te hoog opbrengst slecht . zie voorbeeld bedrijven met vertical farming gaan voor de voet failliet t door hoge energie / voedselbossen ziet men niks van terug naar aantal jaar subsidiepot leeg geroofd en eind oordeling mislukt!!!!!!!!!!!!!
de wereld en mensen die geleerd denken te zijn hebben deze ideeën gepromoot en ingeburgerd zie resultaat anno vandaag triest.
laat de boer lekker zelf boeren en geef hem ruimte en zelf meer de regie zodat we de komende 100 jaar weer top voedsel hebben voor een betaalbare prijs denk verder voor de toekomst maar laat de boer zelf zijn plan trekken
Abonnee
Krelis 29 Januari 2023
Je leest hier weer gigantische kloof tussen ons klein groepje (dankzij de postcodeloterij stinkend rijke) groene vrienden met een grote mond, de normale boeren en de spilzuchtige burger. BBB met Caroline wacht na de verkiezingswinst in maart een grote taak.
Abonnee
idee 29 Januari 2023
Wat een drukte om niets ,laat die Hak lekker zwoegen en ga zomertarwe telen
Abonnee
Zeeuw 29 Januari 2023
Op Russen staat een prijs , dat laten ze zien in de Super. Hak is hakbojldag
Hoog loon, hoge beloning 29 Januari 2023
Bio+ schreef:
Tja, waarom roept dit onderwerp zoveel emotie op bij de BB reageerders? Je zou bijna denken dat het om angst gaat. Angst van de (minimaal) 85% voor de (maximaal) 15%.
Omdat ik niet terug wil naar de middeleeuwen, dat ik niet terug wil naar voedsel, wat bio is, totaal vergif voor de samenleving, ik wil goed en correct bezig zijn, en zeker niet in die bio rommel mee moeten, totaal vergif is het, erger als die rommel bestaat er niet.
Abonnee
Bio+ 29 Januari 2023
Tja, waarom roept dit onderwerp zoveel emotie op bij de BB reageerders? Je zou bijna denken dat het om angst gaat. Angst van de (minimaal) 85% voor de (maximaal) 15%.
Abonnee
Bio- 29 Januari 2023
Hele bio sector wordt in de watten gelegd en gepamperd. Gewoon onderdeel van agenda 2030, voedselarmoede en afhankelijk van staats toeslagen.
Nu naast aanschaf subsidies, rente kortingen maximale glb subsidies om te pushen.
Veel reguliere boeren houden liever hun eigen broek op en willen verantwoordelijk voedsel produceren voor iedereen.
Abonnee
Zeeuw 29 Januari 2023
85% van BIO is goed maar 85% van 85% gangbaar is beter en betaalbaar en geen geen voedselbanken nodig
Flevoboer 30 Januari 2023
Volgens mij zijn er nogal wat frustraties bij wat boeren... man man man.
Abonnee
kraai 30 Januari 2023
Nergens voor nodig lijkt me die frustraties, ik wens hak veel succes met deze strategie, hopelijk betalen ze de bio boeren een mooie prijs. en voor de gangbare akkerbouwer verdwijnen er nog talloze middelen de komende jaren dus dat wordt ook lastig zat.
RijkeRus 30 Januari 2023
Wat mij vooral opvalt bij dit soort nieuwsberichten is de borstklopperij over de huidige positie van de Nederlandse landbouw. Hier mogen we zeker trots op zijn.

Echter als er iemand met een vooruitstrevend en ambitieus plan komt om de landbouw (biologische of niet) te veranderen en ontwikkelen wordt diegene voor gek verklaard.

Ik denk dat we de huidige positie van de landbouw te danken hebben aan ambitie, vooruitgang en verandering. En zeker niet aan de hakken in het zand zetten, en blijven doen zoals we het altijd al doen.
Abonnee
Vrij grof 30 Januari 2023
Tijden veranderen en wij als sector zullen daar in mee moeten gaan.
Dit kan alleen als de consument die vraag aangeeft en een forcering door wie of wat dan ook gaat vroeg of laat spaak lopen.
We zien nu al dat ook de duitse consument het af laat weten vanwege de prijs en of koopkracht.
De tijd zal het leren.
Abonnee
Henk 30 Januari 2023
Geen frustraties hier. Is alleen jammer dat weer van bovenaf iemand ambities uitspreekt, terwijl wij als boeren in de biologische teelt veel grotere teeltrisico's hebben. Ik zie niet dat HAK deze risico's gaat compenseren, dat hebben ze nooit gedaan. Dus uiteindelijk ligt het ook het financiële risico bij de boer als je hier aan wilt meedoen en niet bij HAK. Daar wringt de schoen.
Abonnee
Huib Rijk 30 Januari 2023
Henk, "Dus uiteindelijk ligt het ook het financiële risico bij de boer als je hier aan wilt meedoen." Bij het maken van een keuze heeft iedereen een risico. De boer maar evenzo ook de afnemer. Punt is dat je altijd een risico neemt dus ook als je een bepaalde keuze niet maakt.
Abonnee
frog 30 Januari 2023
Hier zeker wel frustraties namelijk over het de reguliere landbouw wegzetten als criminele milieu vervuilers die hun grond blijkbaar zo uitputten dat er over tien jaar helemaal niks meer wil groeien. Uit ervaring kan ik spreken dat deze leugens niet kloppen en dat ook de reguliere landbouw goed voor hun grond zorgt.
Abonnee
Zeeuw 30 Januari 2023
Zo is het frog. Laat ze maar kwaken. Ik ben trots op de gangbare landbouw. Voor de Russen zou ik geen rode kroten telen , dus HAK , eerst de kanonnen naar de stal en dan mag je komen praten. Slimme actie van HAK , 2 keer verkocht zogenaamd om het Russenlijntje te millimeteren maar het is er nog wel. Blikvoer voor het front!!!! Betaald met Gas en Olie roebels!!!!
Huib Rijk 30 Januari 2023
Beste Frog. Bijna iedereen in de landbouw zal vinden dat burgers genuanceerd over hen moeten spreken. Logische gevolgtrekking zou dan zijn dat dat andersom ook zou zijn. Maar als het hier op het forum gaat over politici, ambtenaren, mensen van de media, etc dan schieten de scheldwoorden te kort. Allemaal idioten en klootzakken.
Over bio wordt opgemerkt: " totaal vergif is het, erger als die rommel bestaat er niet. " Roept dat bij mij frustratie op? Welnee, alleen verwondering. "
Verder zeg je: "Hier zeker wel frustraties namelijk over het de reguliere landbouw wegzetten als criminele milieu vervuilers." Ik denk haast dat er geen enkele beroepsgroep is die kritiek zo persoonlijk opneemt. Boeren vereenzelvigen zich met hun beroep. Is dat wel een logische keuze? Boeren zijn veel geliefder dan ze denken. Zou een programma "Politicus (ambtenaar, journalist, handelaar) zoekt vrouw" het 15 jaar uithouden? Vast niet. Ja, er is kritiek op de productiewijzen van de landbouw. Maar wat consumenten niet doen is uit protest stoppen met eten. Wel zijn er verschuivingen. Van gangbaar naar bio of terug. Van dierlijke productie naar plantaardig of terug.
Abonnee
frog 30 Januari 2023
Huib Rijk schreef:
Beste Frog. Bijna iedereen in de landbouw zal vinden dat burgers genuanceerd over hen moeten spreken. Logische gevolgtrekking zou dan zijn dat dat andersom ook zou zijn. Maar als het hier op het forum gaat over politici, ambtenaren, mensen van de media, etc dan schieten de scheldwoorden te kort. Allemaal idioten en klootzakken.
Over bio wordt opgemerkt: " totaal vergif is het, erger als die rommel bestaat er niet. " Roept dat bij mij frustratie op? Welnee, alleen verwondering. "
Verder zeg je: "Hier zeker wel frustraties namelijk over het de reguliere landbouw wegzetten als criminele milieu vervuilers." Ik denk haast dat er geen enkele beroepsgroep is die kritiek zo persoonlijk opneemt. Boeren vereenzelvigen zich met hun beroep. Is dat wel een logische keuze? Boeren zijn veel geliefder dan ze denken. Zou een programma "Politicus (ambtenaar, journalist, handelaar) zoekt vrouw" het 15 jaar uithouden? Vast niet. Ja, er is kritiek op de productiewijzen van de landbouw. Maar wat consumenten niet doen is uit protest stoppen met eten. Wel zijn er verschuivingen. Van gangbaar naar bio of terug. Van dierlijke productie naar plantaardig of terug.
beste huib volgens mij loop ik niet te schelden en heb ik ook niet gemeld dat bio vergif is, dus vind ik uw opmerkingen niet op zijn plaats aan mijn adres.
Huib Rijk 30 Januari 2023
Frog:"beste huib volgens mij loop ik niet te schelden en heb ik ook niet gemeld dat bio vergif is, dus vind ik uw opmerkingen niet op zijn plaats aan mijn adres." Begrijp ik. Toch wil ik er iets dieper op in gaan. Je sprak over "de reguliere landbouw wegzetten als criminele milieu vervuilers ." Ik zie dat nergens staan in de woorden van de HAK-ceo. Wat ik vaak zie gebeuren is dit: er is bijv kritiek op dat er soja uit Zuid-Amerika komt. Reactie is dan: Ok, dus wij zijn milieucrimineel?!? Terwijl ook een andere reactie mogelijk is. Naar mijn idee is er behoorlijk wat mis in het wereldvoedselsysteem. Dat de fosfaatvoorraad over iets van 100 jaar zeer krap wordt. Dat van het totaal gewicht aan gewervelde dieren iets van 10 % wilde dieren zijn, 30 % mensen en 60% vee. Dat iets van 70% van het graan veevoer is. Dat de akkerbouwproducten veel bestemming export hebben terwijl niet de vraag is of wij de wereld wel moeten voeden. Ik denk dat het veel beter is dat wij extensiever telen en dat het kunstmestgebruik in arme landen omhoog gaat. (vreemde gedachte van een bio-boer?) Het tragische is naar mijn idee dat het wereldvoedselsysteem dat wij als mensheid hebben ontwikkeld heel veel betrokkenen heeft maar dat feitelijk niemand schuldig is. Zelfs als bioboer voel ik mij onderdeel van dat systeem. Wij zijn met zijn allen verweven.

Abonnee
peter 31 Januari 2023
De ondernemende boer zal blijven bestaan, die heeft altijd bestaan door te produceren waar de markt om vraagt, dat heeft hij/zij altijd gedaan en zo zijn ze in leven gebleven. Zo zal ook het aandeel Bio zich in de markt ontwikkelen.
Abonnee
frog 31 Januari 2023
Huib Rijk schreef:
Frog:"beste huib volgens mij loop ik niet te schelden en heb ik ook niet gemeld dat bio vergif is, dus vind ik uw opmerkingen niet op zijn plaats aan mijn adres." Begrijp ik. Toch wil ik er iets dieper op in gaan. Je sprak over "de reguliere landbouw wegzetten als criminele milieu vervuilers ." Ik zie dat nergens staan in de woorden van de HAK-ceo. Wat ik vaak zie gebeuren is dit: er is bijv kritiek op dat er soja uit Zuid-Amerika komt. Reactie is dan: Ok, dus wij zijn milieucrimineel?!? Terwijl ook een andere reactie mogelijk is. Naar mijn idee is er behoorlijk wat mis in het wereldvoedselsysteem. Dat de fosfaatvoorraad over iets van 100 jaar zeer krap wordt. Dat van het totaal gewicht aan gewervelde dieren iets van 10 % wilde dieren zijn, 30 % mensen en 60% vee. Dat iets van 70% van het graan veevoer is. Dat de akkerbouwproducten veel bestemming export hebben terwijl niet de vraag is of wij de wereld wel moeten voeden. Ik denk dat het veel beter is dat wij extensiever telen en dat het kunstmestgebruik in arme landen omhoog gaat. (vreemde gedachte van een bio-boer?) Het tragische is naar mijn idee dat het wereldvoedselsysteem dat wij als mensheid hebben ontwikkeld heel veel betrokkenen heeft maar dat feitelijk niemand schuldig is. Zelfs als bioboer voel ik mij onderdeel van dat systeem. Wij zijn met zijn allen verweven.

Met deze reactie kan ik leven, al ben ik het er niet mee eens dat er geschreven wordt dat de Nederlandse grond overbelast is zoals de ceo schrijft, en al zeker niet dat bio daar de oplossing van is. Uit ervaring weet ik dat op bio percelen de structuur soms maar zeer matig is .
Abonnee
frog 31 Januari 2023
En verder beste Huib ben ik misschien een beetje gefrustreerd há há wat heet gefrustreerd maar ik krijg ook een lach op mijn gezicht bij de gedachte dat ik dit voorjaar weer tientallen Oost-Europese (slaven)arbeiders in gele regenjasjes door de biologische erwten percelen zie ploeteren om de zwarte nachtschade te verwijderen, sterkte met jullie nieuwe afnemer en ps trek ook zelf eens zo'n regenjasje aan en help die helden van jullie akkers (stakkers).
Abonnee
Arie arme tak. 31 Januari 2023
Frog, toch ook een beetje een boef.
Abonnee
frog 31 Januari 2023
Arie arme tak. schreef:
Frog, toch ook een beetje een boef.
Arie je wil niet weten hoeveel plezier en ontspanning ik uit dit forum haal.
Abonnee
Huib Rijk 31 Januari 2023
Hartelijk dank, Frog voor beide reacties. Want stel dat ik een bevestiging zou willen van mijn stelling dat veel boeren niet willen dat ze eenzijdig beoordeeld willen worden maar dat dan zelf wel doen en dat frustratie daar een belangrijke reden voor is. Dan zijn jouw bijdragen perfect. Je gaat er zonder meer vanuit dat het werk bij ons minderwaardig is - slavenarbeid - en dat ik dan zelf wel niet zal willen doen. Wij hebben overwegend Nederlandse mensen aan het werk. Bijv tijdens corona mensen uit de horeca, decorbouw, daarna studenten van allerlei studierichtingen, mensen die geen kantoorbaan willen maar werk wat een doel heeft. Bijna uitzondering is de reactie (tot mijn verbazing): wat hebben jullie een leuk werk. Wat we doen: wieden met de hak of met wiedbed (liggend), onkruid plukken met zakken, kool oogsten, kool klaar maken in de schuur. wat het leuk maakt is dat het meeste landbouwwerk therapeuthisch is. je bent lekker bezig zonder veel te hoeven nadenken. Tijd zat voor leuke gesprekken. Standaard maatregel is dat ik vóór de oogst van alle gewassen de belangrijke onkruiden - nachtschade, roodbeen, meldes, hanepoot - met de zak uit het perceel verwijderd wil hebben. Dat vind ik zo belangrijk dat ik daar zelf bij wil zijn. Omgang met mensen van buiten de landbouw is perfect. Goed tegen het cynisme.
Abonnee
Arie arme tak. 31 Januari 2023
Frog, wat denk je van ik.
Abonnee
frog 31 Januari 2023
Huib Rijk schreef:
Hartelijk dank, Frog voor beide reacties. Want stel dat ik een bevestiging zou willen van mijn stelling dat veel boeren niet willen dat ze eenzijdig beoordeeld willen worden maar dat dan zelf wel doen en dat frustratie daar een belangrijke reden voor is. Dan zijn jouw bijdragen perfect. Je gaat er zonder meer vanuit dat het werk bij ons minderwaardig is - slavenarbeid - en dat ik dan zelf wel niet zal willen doen. Wij hebben overwegend Nederlandse mensen aan het werk. Bijv tijdens corona mensen uit de horeca, decorbouw, daarna studenten van allerlei studierichtingen, mensen die geen kantoorbaan willen maar werk wat een doel heeft. Bijna uitzondering is de reactie (tot mijn verbazing): wat hebben jullie een leuk werk. Wat we doen: wieden met de hak of met wiedbed (liggend), onkruid plukken met zakken, kool oogsten, kool klaar maken in de schuur. wat het leuk maakt is dat het meeste landbouwwerk therapeuthisch is. je bent lekker bezig zonder veel te hoeven nadenken. Tijd zat voor leuke gesprekken. Standaard maatregel is dat ik vóór de oogst van alle gewassen de belangrijke onkruiden - nachtschade, roodbeen, meldes, hanepoot - met de zak uit het perceel verwijderd wil hebben. Dat vind ik zo belangrijk dat ik daar zelf bij wil zijn. Omgang met mensen van buiten de landbouw is perfect. Goed tegen het cynisme.
Ga zo door je bent een topper
Abonnee
CM 31 Januari 2023
Als ik die berichten van Huib lees weet ik steeds zekerder dat ik er niet aan gaat beginnen. Zit meer op de lijn van frog.
Abonnee
Redactie Boerenbusiness 31 Januari 2023
De redactie van Boerenbusiness is een groot voorstander van een goede inhoudelijke discussie over specifieke onderwerpen. Zich laatdunkend uitlaten over de mening of visie van anderen hoort daar niet bij. Dat is niet in de forumvoorwaarden opgenomen, maar het is verleidelijk dit wel te doen. Sterker, dat gaat ook gebeuren. Ga op deze plek graag respectvol met elkaar in debat, gefocust op de inhoud, niet op de persoon. Dank jullie wel.
Hypark 31 Januari 2023
Iedereen moet doen waar hij plezier en voldoening in heeft, dat is duidelijk. Maar als de inflatie en de wereldbevolking blijven stijgen dan hebben we op dit moment genoeg areaal bio landbouw. De markt zal zijn werk doen en niet de overheid. Alles draait immers om de fluit en de duit.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden