Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs zet stap terug door extra Russische olie

3 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Het grootste deel van januari steeg de olieprijs flink, maar deze week vond de olieprijs weer zijn weg naar beneden. Stijgende exporten van Russische olie en een onverwachts hoge groei van de Amerikaanse olievoorraden drukten de olieprijs. Toch werd de daling van de olieprijs ook wat afgeremd. De adviescommissie van de OPEC ontkrachtte namelijk de geruchten over een eventuele productiestijging.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 27 januari stond de prijs van Brent-olie op het hoogste punt van de week. Olie werd op dat moment voor $86,40 per vat verhandeld. Daarna daalde de olieprijs vrijwel constant. Op donderdag 2 februari stond de Europese olieprijs op $82,25. 

Een belangrijke reden voor de dalende olieprijs was een groter aanbod van Russische olie. Begin december nam de Russische olie-export door de EU-sanctie op Russische olie nog stevig af. Sinds 5 december 2022 mogen EU-landen geen Russische olie over zee meer importeren. Daardoor exporteerde Rusland op 16 december slechts 1,5 miljoen vaten olie, dit is minder dan de helft van Ruslands normale olieproductie. Sinds vorige week ligt de Russische olie-export echter met zo'n 3,6 miljoen vaten weer rond het niveau van voor december. Het herstel is het gevolg van grotere importen uit Azië. Vorige week importeerde China en India een recordvolume van ruim 3 miljoen vaten olie.

Ook nieuws uit de Verenigde Staten zorgt voor druk op de olieprijs. De Amerikaanse ruwe olievoorraad nam namelijk sterker toe dan het Amerikaanse energieagentschap (EIA) had voorzien. Het agentschap schatte in dat de totale olievoorraad in de Verenigde Staten met 376.000 vaten zou toenemen. Nu alle data binnen is, blijkt dat vorige week 4,14 miljoen extra vaten zijn opgeslagen. Als gevolg van de toename daalde de olieprijs in zowel de Verenigde Staten als Europa met 3%. De extra opbouw van de voorraden zorgt namelijk niet alleen voor een groter aanbod, maar duidt ook op een lager olieverbruik. Zeker na vorige week komt dit nieuws hard aan, want toen leek het tij op de Amerikaanse oliemarkt nog even te keren. Vorige week bleek de opbouw van de Amerikaanse olievoorraden namelijk nog lager was dan verwacht.

Adviescomissie OPEC 
Toch wordt de daling van de olieprijs ook een beetje geremd. De adviescommissie van de OPEC heeft namelijk besloten de olieproductie niet te verhogen. Hoewel extra productie door de lage olieprijs niet voor de hand ligt, bestonden er geruchten dat de OPEC hun olieproductie zou verhogen, zo blijkt uit de verklaring van drie anonieme OPEC-medewerkers aan CNBC. 

De verhoging zou een opmaat zijn naar de grotere Chinese olievraag. Analisten verwachten namelijk dat de vraag van de Aziatische grootmacht de komende maanden flink toeneemt nu de meeste coronamaatregelen zijn afgeschaft. De groei van de wereldwijde olieconsumptie wordt op zo'n 1,9 miljoen vaten geschat. Volgens het comité is de groei echter nog te onzeker om de olieproductie te verhogen. Daarnaast blijft het door de westerse sancties tegen Rusland onzeker hoe veel Russische olie de markt bereikt. Vanaf 5 februari mogen EU-landen naast ruwe olie namelijk ook geen olieproducten zoals benzine of diesel meer over zee importeren.

De dieselprijs daalde deze week nog steviger dan de olieprijs. Op vrijdag 27 januari stond de dieselprijs nog op €138,39 per 100 liter. Op donderdag 2 februari daalde de dieselprijs tot €129,93. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden