Shutterstock

Analyse Energie

Windenergie blijft elektriciteitsprijs drukken

7 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs blijft ook in de eerste week van februari vrij stabiel. De grote productie van windturbines blijft de elektriciteitsprijs stevig drukken. Daarnaast heeft België definitief afscheid genomen van de Tihange 2 kernreactor en kondigde het Duitse ministerie van Energie aan dat meer dan de helft van hun gascentrales over tien jaar overbodig is. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van de EPEX is vergeleken met de uitschieters in 2022 vrij stabiel. Op maandag 30 januari stond de elektriciteitsprijs op €103,28. Daarna schommelde de prijs ongeveer tussen de €100 en €150. Op maandag 6 januari stond de elektriciteitsprijs op de hoogste stand van de week. Op die dag was de inkoopprijs van elektriciteit €166,98. 

Toch verschilden de prijzen binnen een dag soms behoorlijk. Op maandag was elektriciteit meerdere uren vrijwel gratis en dinsdagavond lag de prijs juist rond de €200. De belangrijkste reden voor deze fluctuatie waren grote verschillen in de weersomstandigheden. Windenergie bleek namelijk weer een dominante factor op de elektriciteitsmarkt. 

In Nederland werd 42% van alle elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Daarvan was 32,4%punt wind- en zonne-energie. Vooral de windmolens draaide vorige week hard, maar liefst 28,3% van alle elektriciteit werden door windmolens opgewekt. Door de grote productie van groene energie bleef de vraag vanuit gascentrales achter. Gascentrales waren verantwoordelijk voor slechts 39,9% van de Nederlandse elektriciteitsproductie, waardoor de elektriciteitsprijs lager uitviel.

Een lagere benuttingsgraad van de kolencentrales zorgde juist voor wat opwaartse prijsdruk. Vorige week draaiden de Nederlandse kolencentrales nog op 76% van hun vermogen. Deze week werden de kolencentrales voor slechts 59% benut. Een belangrijke reden voor het lagere percentage kolenstroom zijn werkzaamheden aan de Maasvlakte 3-centrale. De werkzaamheden duren tot zondag 12 februari. Tot die tijd kan de centrale slechts een beperkt deel van zijn vermogen leveren. 

Ontwikkelingen op het Europese elektriciteitsnet
De Belgische energiemaatschappij Electrabel meldde dinsdag 31 januari dat de kernreactor Tihange 2 is stilgelegd. De sluiting staat al even in de planning. In 2012 werden onzuiverheden in de buitenwand van de centrale geconstateerd. Eerder sloot  om dezelfde reden al de Belgische kernreactor Doel 3. Net als Duitsland is België op de langer termijn van plan om zijn kerncentrales te vervangen door gascentrales. Vanwege de gascrisis mogen twee kernreactoren echter langer blijven draaien dan gepland. In eerste instanties zouden de reactoren in 2025 gesloten worden, maar inmiddels mogen ze open blijven tot 2035. Voor de sluiting van de Tihange 2 en Doel 3 werd 50% van alle Belgische stroom door kerncentrales opgewekt en ook nu is kernenergie in Belgie nog de meest dominante bron voor elektriciteit.

Daarnaast kondigde de Duitse regering aan dat Duitsland het grootste deel van zijn gascentrales over tien jaar niet meer zal gebruiken. De regering verwacht dat de waterstofinfrastructuur vanaf 2030 al zo volwassen is, dat de technologie meer dan de helft van de gascentrales kan vervangen. Het valt te betwijfelen of dit doel haalbaar is. Hoewel Duitsland inmiddels op relatief grote schaal met waterstof experimenteert, bestaat er nog geen praktische toepassing op het energienet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden