Shutterstock

Achtergrond Stikstof Stemming

Nieuwe stikstofknoppen en geitenpad landbouwtafel

10 Februari 2023 - Klaas van der Horst - 14 reacties

Pal voor het weekeinde maakte het kabinet weer een reeks stikstofmaatregelen bekend, met als opvallend punten ook stikstofreductie per hectare per jaar en een nieuwe aanpak voor de identificatie van piekbelasters. Dit gaat niet meer via hun directe bijdrage aan de overschrijding van de Kritische Depositiewaarde (KDW) voor kwetsbare natuur, maar via een berekende bijdrage aan de stikstofvracht op een gebied. In onze wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

Christianne van der Wal, de minister van Natuur en Stikstof, had vorige week al duidelijk gemaakt dat de oude aanvliegroute niet houdbaar meer was. Onder meer het RIVM deed nog zijn best om dit te bagatelliseren, maar met de jongste kabinetsbesluiten is de vraag waarom. De stikstofambtenaren van het kabinet denken dat ze een nieuwe knop hebben gevonden om veebedrijven weg te krijgen uit een reeks beoogde gebieden, maar de onderbouwing moet nog worden geleverd.

Zelfidentificatie piekbelasters
Van piekbelasters wordt vanaf maart verwacht dat zij zichzelf gaan identificeren door een aantal kenmerken in de voeren op een speciale website. Minister Van der Wal waagt zich niet meer aan een eigen definitie. De vraag blijft in hoeverre deze aanpak effectief gaat zijn, want het gaat er natuurlijk om met welke criteria en rekenmethodes deze website gaat werken. Aanvullend 'spant het kabinet zich in om de stikstofneerslag in Nederland met ongeveer 100 mol per hectare per jaar te laten verminderen', zo wordt gemeld aan de Tweede Kamer. Dit is een inspanningsverplichting, die ook nog nader moet worden onderbouwd.

Geen verslechtering natuur
De aangepaste inzet betekent niet dat Van der Wal en het kabinet al het oude overboord gooien. Wat tot nu toe lijkt te werken om de stikstofdoelen in zicht te brengen, wordt behouden. Zo blijft worden benadrukt dat er geen verslechtering mag plaatsvinden voor de staat van de natuur. Maar ook dit moet deels anders worden onderbouwd. "Met sectorpartijen en natuurorganisaties wordt gewerkt aan een verkenning van alternatieven voor de Kritische Depositiewaarde (KDW)," schrijft het kabinet. Dit kost natuurlijk weer extra tijd, maar een termijn voor een werkend alternatief wordt niet genoemd.

Conclusie: nieuwe pogingen worden ingezet, terwijl het afwachten blijft of iets gaat werken. Eén ding is helder: Het wordt voor de overheid steeds moeilijker om via modellen als Aerius aan te tonen wat de invloed is van individuele bedrijven op het totale beeld en ze dus ook op een geloofwaardige wijze verantwoordelijk te houden. Onderzoekster Rosanne Hertzberger schreef daar pas over. Over wat daarbij allemaal fout kan gaan en fout gáát bij op modellen gestoeld beleid
.
Rechtszaak en vragen Raad van State
Voor de veehouderij en het kabinet, wordt het de komende weken spannend of de koppeling tussen Aerius en de stikstofwetgeving in stand kan blijven, nu de Stichting Stikstofclaim daar een rechtszaak tegen heeft aangespannen. De juridische onderbouwing van veel stikstofregelgeving kan de komende tijd sowieso veel scherper onder de loep worden genomen. Een aantal gerespecteerde wetenschappers heeft de Raad van State gevraagd om zijn argumentatie op dit vlak nader te verklaren en te onderbouwen, een verzoek waar dit college moeilijk nee tegen kan zeggen.

Psychologische druk werkt ook
Hoe dit allemaal ook zij, minister Van der Wal slaagt er met haar nieuwe inzet wel in om de emotionele druk op veehouders verder op te voeren. En dat zal ook effect sorteren, hoe cynisch het ook klinkt. Als concreet beleid niet helpt, dan doet de psychologische oorlogsvoering van het kabinet zijn werk wel. Iets waar individuele, kleinere ondernemers en gezinsbedrijven gevoeliger voor zijn dan grote ondernemingen. Die hebben een juridische afdeling, hebben regelmatig directere contacten met de politiek en worden gezien als belangrijker in maatschappelijk en economisch opzicht. De niet-agrarische sectoren worden qua stikstofbeleid dan ook minder hard aangepakt, zie de benadering van veel grote industrieën en Schiphol.

Afnemende betrokkenheid
Terwijl het kabinet nieuwe plannen bedenkt, gaat het overleg aan de landbouwtafels verder. Wel met afnemende betrokkenheid van de landbouwpartijen, die toch de kern vormen van het overlegcircuit. Dat komt mede door onduidelijkheid rond de vraag wat er allemaal onderdeel moet zijn van het landbouwakkoord. Want hoe omvattend is een 'alomvattend landbouwakkoord', zoals eerst werd aangekondigd?

Het wordt steeds meer duidelijk dat er nog behoorlijk veel onderwerpen die de landbouw raken, niet in het overleg aan de landbouwtafels worden betrokken. Bovendien verandert het speelveld waarover wordt gepraat voortdurend. Dat is niet goed voor de duidelijkheid en ook niet voor het vertrouwen, zo valt te horen bij meerdere partijen. Hoort het NPLG erbij? De waterkwaliteitsafspraken? Ook LTO-voorman Sjaak van der Tak lijkt het niet precies te weten. Dit alles helpt niet, want herstel van vertrouwen heette het uitgangspunt te zijn bij de discussie over een landbouwakkoord. Verkenner Johan Remkes benadrukte dit in zijn rapport van eind vorig jaar. Als landbouworganisaties dan gaan klagen dat het kabinet via allerlei 'geitenpaadjes' probeert uitzonderingen te creëren voor een landbouwakkoord, helpt dat niet. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Abonnee
Zeeuw 11 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902878/nieuwe-stikstofknoppen-en-geitenpad-landbouwtafel]Nieuwe stikstofknoppen en geitenpad landbouwtafel[/url]
Top Klaas! Je bent in deze analyse het doel van de overheid overgeslagen: uitstel van vaststaand beleid tot 1 april ivm verkiezingen . Dit is geen 1 april grap maar realiteit. Sector vat de voortgangaan het tafelknutsel werk openbaar voor de burgers, zeg wat jullie wel willen en stop onmiddelijk alle overleg met provincies/overheid/gemeenten. Alleen perspectief overleg voor PAS melders mag doorgaan.
Abonnee
Tijdbom 11 Februari 2023
Bij het doorbladeren van ons blad OOGST viel ik van de ene verbazing in de andere;
- BIJ 12: Maatregelen tegen ganzen gezien als zinloos. Provincies willen dat boeren meer doen om schade te voorkomen.Wij zouden dan wat minder eigen risico krijgen.
WAAROM EIGEN RISICO.
-Minister v/d Wal vindt terugkeer lynx een dilemma. Er staat; Mogelijk moeten boeren preventieve maatregelen nemen om hun vee te beschermen.
WAAROM MOET DE BOER DIT WEER TOLEREREN.
- Provincie kan vergunning boer alsnog intrekken.
WAAROM ALS MEN NIETS FOUT DOET VERGUNNING INTREKKEN?
EEN RIJBEWIJS KAN MEN, ALS JE NIETS FOUT DOET, TOCH OOK NIET ZOMAAR AFNEMEN?

Zo is het elke week wel iets waar we ons als boer enorm aan ergeren.
Moeten we dit allemaal blijven pikken?
Laat ons er aan werken dit tuig in de Haag weg te krijgen.
Abonnee
Zeewind 11 Februari 2023
Stop overleg met overheden , opschorten, trap niet in de VVD Rutten truc. Dwz niets meer doen wat commotie oplevert maar na de verkiezingen…….
Volle bak met steun uit EU , de vriendjes van D66 en VVD!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 12 Februari 2023
Ik zou niet graag redacteur zijn van boerenbusiness.nl, omdat ik denk dat zij de vrijheid niet hebben om samen een oplossing van de problemen te kunnen zoeken, Helaas blijft het bij commentaar geven over wat er gebeurt op Natuur en Stikstof gebied, met een "Landbouw akkoord" en wat de regering op dit gebied doet of juist niet doet. Ik ben ook helemaal klaar met het RIVM die over alles moet kunnen praten, onderzoeken, advies geven wat mij een ondoenlijke zaak lijkt omdat de rest van de samenleving die wél iets kunnen zeggen gewoon onzichtbaar worden gemaakt, zelfs als dat niet de bedoeling is. Waarom komt er geen advies van Wageningen, het landbouwonderwijs, het TNO in Delft én de landbouworganisaties.
Wanneer iedereen één glaasje water per dag minder drinkt, als iedereen een keer minder naar de WC gaat, als je alle melkkoeien met Jerseys kruist, als iedereen de auto 2 dagen per week thuis laat als, als, als Het gaat erom waar wij naartoe kunnen en moeten gaan om de levenskwaliteit veilig te stellen, DAAR GAAT HET OM, de rest zijn op zijn best doekjes voor het bloeden die vaak een totaal averechtse werking hebben.
Ongehoord Boerenverstand. 12 Februari 2023
Mijnheer De Geer,

De wereld is een gevaarlijke plek om te wonen; niet vanwege de mensen die kwaad willen, maar vanwege de mensen die daar niets tegen doen.

U heeft het niet over het probleem van de redactie.

Maar over de tijdwinst voor 15 maart en de mensen die er daarna niets meer aan konden doen. Wat als er geen antwoord is op stikstof? (en weer de excuses naar de wereld namens democratich gewortelde haatculturen in de politiek namens de leider van uw eigen partij?)
Abonnee
GW 12 Februari 2023
1 ding hoor je niemand meer over en dat was het moment dat Nederland plat lag door de Corona.auto's en vliegtuigen reden veel minder maar de boer deed gewoon het zelfde wat hij anders deed in het voorjaar en de lucht was nog nooit zo schoon als dat moment,tja waar zou dat door komen .Lag dus niet aan de boer want die deed het zelfde als in andere jaren
Abonnee
Bertus Staigerpaip 12 Februari 2023
Volgens mij zegt die klaas gewoon wat er gebeurd. Al die oproepen om samen te werken. Elke handreiking die de landbouw tot dusver heeft gedaan is keihard genegeerd of afgewezen. Samenwerken naar de regels van 1 van de 2 kanten lijkt me geen samenwerking. Je blijkt tussen van der wal en het schip....... En tijdrekken..... Een eerste kamer vol BBB en JA21 lijkt me voor de coalitie geen prettig vooruitzicht om het stikstofbeleid erdoor te jassen.
Abonnee
Freek 12 Februari 2023
Die oogst is ledenblaadje van LTO hè. wordt je klaargestoomd om beleid lnv uit te voeren
Abonnee
Louis Pascal de Geer 12 Februari 2023
Ongehoord Boerenverstand, Dank voor uw reactie en ik moet eerlijk zeggen die niet helemaal te kunnen begrijpen, maar wél kan ik proberen wat duidelijker te zijn over hóe ik tegen de politiek aankijk. Hoewel ik gebruikmaak van mijn recht op stemmen vanuit het buitenland, beschouw ik mezelf als een liberaal en kan mij niet in een partij en nog minder in de leiding daarvan vinden. Vaak stem ik op een partij waartegen ik de minste bezwaren heb en dat wordt steeds moeilijker door het eindeloze gesjoemel van met name VVD en D66 die de koers al een tijdje kwijt lijken te zijn. Juist omdat ik liberaal ben, zou ik nooit op de PVV kunnen stemmen. Zo, terug naar de stikstof moeilijkheden en landbouw akkoorden: de huidige situatie lijkt mij onhoudbaar omdat de oplossing van de problemen op de verkeerde en éénzijdige manier worden gezocht en ik zou de redactie willen vragen om Wageningen, landbouw onderwijs, TNO en landbouw organisaties hún mening te laten geven over wát zij als mogelijke oplossingen zien en op 15 maart, ja dat is een andere zaak!
Abonnee
Tijdbom 12 Februari 2023
Freek schreef:
Die oogst is ledenblaadje van LTO hè. wordt je klaargestoomd om beleid lnv uit te voeren
Ja dat zal best wel zo zijn,maar het gebeurt voor onze ogen.
Ik las vandaag het jagertje van de Nederlandse koninklijke Jagersvereniging.
Daar staat een interview in met mevr. Annie Schreijer-Pierik. Zij is europarlementarier sinds 2014 voor het CDA en actief in Brussel en Straatsburg. Hier wordt een boekje open gedaan over de Nederlandse politiek.Ik zal 1 opmerking geven. IN NEDERLAND ZETTEN WE STEEVAST NOG EEN KOP BOVENOP DATGENE WAT BRUSSEL WIL.
Dit zegt genoeg denk ik.Ik heb dit ook aan de redactie gemeld. Voor BB interview en plaatsingwaardig. Dit alles staat in het jagerte van januari jl. Vraag het op bij:info@jagersvereniging.nl
Abonnee
Zeeuw 12 Februari 2023
Mijn verdenking klopt dus: nu de actie in het nemen van maatregelen vertragen tot1 april, strategie D66 en VVD en CDa en Cu , daarna vol gas met hulp van EU. Waarom derogatieafgeschoten: doelen Van der Wal groter dan de daling van de nutrienten in oppervlaktewater en op verzoek van de 3 ministers(Adema mocht toen niet mee, kan niet zo goed liegen als de anderen) !
Boertje 12 Februari 2023
Mijnheer de Geer,

Bedankt voor uw eerlijke reactie, dit is wat alle boeren en burgers deden.
Ik geef U mee dat voor ieder krankzinnig besluit een krankzinnig antwoord nodig is bij uw partijkeuze: Dit is het bestaansrecht van huidig kabinet en hun uitsluiting van wederhoor.

Ik wil slechts dat U 15 maart bewust kiest en de huidige tijd in Nederland juist inschat.

Vanuit het buitenland zonder huidige Campagne van onze regering "voordat je het weet verlies je elkaar" (discussies mogen niet meer) vraag ik Uw mening: Hoe bijzonder zijn de talloze excuses van onze premier, opgelost door het strooien met ons belastinggeld en de ongekende consequenties hiervan voor de schatkist van voorgaande generaties?

Graag wil ik dat U begrijpt dat er ongekende signalen zijn (opsporing verzocht), van culturen die ons vreemd zijn en alleen kunnen bestaan door een zwijgende meerderheid die bang zijn om elkaar te verliezen. Dit zijn de campagnes in Nederland anno 2023 die ons zand in de ogen strooien, maar wellicht uw liberale opvattingen in een ander daglicht stellen; als zij de deur slechts openen voor extreem links vanuit democratische opvattingen. Hopelijk vergis ik mij.

Nogmaals bedankt voor uw antwoord..
Abonnee
Louis Pascal de Geer 12 Februari 2023
Boertje, Dank voor uw reactie. Als liberaal zijn de vrijheid en democratie mij erg dierbaar, maar ook mijn verantwoordelijkheid tegenover en vooral voor de samenleving waarin wij leven en mijn voorbeeld in deze is John F. Kennedy. en vooral zijn economie (New Frontier) die enorm belangrijk is geweest voor de VS. Er zijn een aantal breekpunten voor mij van zowel extreem links als extreem rechts waarvan de belangrijkste zijn het absoluut afwijzen van elke vorm van: 1. discriminatie, 2. neonazisme 3.economische uitbuiting 4 politieke chantages. 5. Vrijheidsbeperkingen zonder absolute noodzaak. Vind ook dat wij té ver zijn gegaan met de EU en beter een versterkte EEG voor heel Europa hadden moeten voorstaan destijds in Maastricht. De PVV zou zich moeten gaan bezinnen over hoe het mogelijk is dat een partij die vrijheid en democratie in zijn vaandel heeft, zich in de extreem rechtse hoek heeft neergezet, want daar klopt iets niet volgens mij. Om een partij om ideologische redenen van de regering bij voorbaat uit te sluiten is een enorme fout van Rutte en bewijst zijn beperktheid om alles wat niet spijkervast zit in een regeerakkoord (op zichzelf al niet erg democratisch) aan te kunnen. Wij kunnen de weg best vinden met elkaar en weten dat de verschillende culturen de deuren kunnen openen naar meer cultuur meer kennis. Hoop dat ik U een beetje heb kunnen beantwoorden.
Het kan vriezen of dooien 14 Februari 2023
Tijdbom schreef:
Bij het doorbladeren van ons blad OOGST viel ik van de ene verbazing in de andere;
- BIJ 12: Maatregelen tegen ganzen gezien als zinloos. Provincies willen dat boeren meer doen om schade te voorkomen.Wij zouden dan wat minder eigen risico krijgen.
WAAROM EIGEN RISICO.
-Minister v/d Wal vindt terugkeer lynx een dilemma. Er staat; Mogelijk moeten boeren preventieve maatregelen nemen om hun vee te beschermen.
WAAROM MOET DE BOER DIT WEER TOLEREREN.
- Provincie kan vergunning boer alsnog intrekken.
WAAROM ALS MEN NIETS FOUT DOET VERGUNNING INTREKKEN?
EEN RIJBEWIJS KAN MEN, ALS JE NIETS FOUT DOET, TOCH OOK NIET ZOMAAR AFNEMEN?

Zo is het elke week wel iets waar we ons als boer enorm aan ergeren.
Moeten we dit allemaal blijven pikken?
Laat ons er aan werken dit tuig in de Haag weg te krijgen.
Geheel mee eens, de diverse overheden geven een brevet van onvermogen af en de burgers moeten de rotzooi maar opruimen en de rekening betalen en proberen om ergens hun recht te gaan halen.

Ik snap nog steeds niet waarom LTO zich nog steeds voor het karretje laat spannen om het falend beleid van de overheden te verdoezelen mede daarom ben ik al jaren geen lid meer.
Het steeds veranderen van de regels ondermijn je het vertrouwen en het het draagvlak van de burgers waar wij ook onderdeel van uitmaken.





U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden