Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs stijgt licht door uitblijven wind

14 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs was de afgelopen zeven dagen net iets hoger dan vorige week. Door het windstille weer nam de productie van windenergie namelijk af. Ondertussen stemde de tweede kamer voor het voorstel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het afbouwen van de salderingsregeling. Al zorgden een motie van de VVD ervoor dat de scherpste randjes van het voorstel werden afgehaald.   

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs steeg vorige week iets ten opzichte van de week ervoor. Op dinsdag 7 februari stond de prijs van de EPEX op het hoogste punt van de week, bij een stand van €170,53 per megawattuur. Tot vrijdag 10 februari zakte de prijs tot €133,13. Sinds zaterdag zit de elektriciteitsprijs weer in de lift. Op dinsdag 14 februari noteerde de EPEX €158,16.

De belangrijkste reden voor de hogere elektriciteitsprijs is de lagere windkracht. In Noord-Europa lag de windkracht vorige week een stuk lager dan in de rest van januari. Daardoor werd in Nederland slechts 11,7% van de elektriciteit door windturbines opgewekt. Daar staat tegenover dat zonnepanelen relatief veel stroom leverden. Het aandeel van zonnestroom lag vorige week op 9,5%.

Als gevolg van de lagere productie van deze goedkope groene energiebronnen nam het gasverbruik toe. Het percentage van de Nederlandse stroom dat door gas werd opgewekt steeg van 39,9% naar 48,3%. Daarnaast werd Nederland voor 13,2% van kolenstroom voorzien. Vorige week lag dit percentage nog op 10,7%.

Dat de stroomprijs slechts beperkt toenam, komt door de ontwikkeling op de grondstofmarkt. De prijzen van fossiele brandstoffen hebben vorige week namelijk een stap teruggezet. Zeven dagen geleden stond de notering van gas op de TTF nog op €55,50 per megawattuur. Op het moment van schrijven (dinsdag 14 februari) is die prijs gedaald tot €51,71. De prijs van de Newcastle Coal Futures daalde in dezelfde periode van $255,65 per ton naar $221, de laagste prijs sinds 13 januari 2022.

Tweede kamer stemt in met afbouw salderingsregeling
Daarnaast heeft de Tweede Kamer op dinsdag 7 februari ingestemd met de afbouw van de salderingsregeling. Op het moment worden de extra opbrengsten van zonnepanelen tegen eerder verbruikte elektriciteit weggestreept. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil deze regeling vanaf 2025 versoberen. Volgens het ministerie is de regeling overbodig omdat investeren in zonnepanelen ook zonder saldering na zeven jaar worden terugverdiend.

De regering stelde voor dat zonnepanelenbezitters vanaf 2025 nog 64% hun extra opgewekte stroom van hun verbruik mogen aftrekken. Daarna wordt het percentage dat zonnepanelenbezitters mogen salderen volgens het originele wetsvoorstel elk jaar met 9% verlaagd. In 2031 zou de regeling volledig worden afgeschaft.

Deze afbouw bleek voor de Kamer te rigoureus. Met 145 voorstemmen werd namelijk een amendement aangenomen dat de manier van afbouwen in het voordeel van zonnepanelenbezitters wijzigt. Zo wordt er in de wet vastgelegd dat zonnepanelenbezitters tussen 2025 en 2027 nog 80% van hun extra opgewekte stroom tegen hun verbruik mogen wegstrepen. Daarna stelt de minister voor twee jaar een zogenoemde 'redelijke vergoeding' vast.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden