Agrifoto

Nieuws stikstof

RIVM registreert meer CO2, minder methaan

20 Februari 2023 - Klaas van der Horst - 3 reacties

De uitstoot van broeikasgassen was 1,8% hoger in 2021 dan in het jaar ervoor. Daarmee steeg voor het eerst sinds 2016 de uitstoot weer, maar niet dankzij de landbouw. De uitstoot van methaan daalde, net als die van N2O. Vooral door een gedaald aantal dieren.

Dit melden het RIVM en de website www.emissieregistratie.nl. De daling bij CO2 na 2016 vond voor het overgrote deel plaats in de elektriciteitssector. Dit komt vooral door het afgenomen steenkoolverbruik. De stijging van de emissies komt vooral door de koude winter van 2021, waarin meer werd gestookt. De CO2-emissies vanuit het verkeer, de landbouw en de industrie laten verder geen grote schommelingen zien. 

Kleinere veestapel remt emissies
De uitstoot van CH4 (methaan) is in 2021 ten opzichte van 1990 met 47,6% gedaald. Het grootste deel van deze daling is het gevolg van de afname van emissies uit stortplaatsen. Daarnaast heeft er ook een daling plaatsgevonden in de landbouw en de energiesector. De daling in de landbouw  wordt met name veroorzaakt door een kleiner aantal dieren en daarmee ook een lagere mestproductie, zo wordt gemeld.

De uitstoot van N2O is in 2021 ten opzichte van 1990 met 55,5% gedaald. Vooral door maatregelen in de chemische industrie en de landbouw. De daling in de landbouw vond met name plaats tussen 1990 en 2010 en kent verschillende oorzaken: de al genoemde daling van de veestapel,  een lager gebruik van zowel kunstmest als dierlijke mest en een kleinere stikstofuitstoot per dier door een lager N-gehalte in het voer. Na 2010 steeg de methaan-emissie weer, tot 2017. daarna daalde de uitstoot opnieuw. Hetzelfde gebeurde met N2O.  De uitstoot van CO2 is ondertussen licht blijven stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Pim 26 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902996/rivm-registreert-meer-co2-minder-methaan]RIVM registreert meer CO2, minder methaan[/url]
Als VVD'er maak ik altijd eerst excuses voor stikstof en de cultuur van mijn fantastische volk.

Dit maakte weggeven makkelijker.
boer Albert 26 Februari 2023
https://citaten-en-wijsheden.nl/1491
Abonnee
Louis Pascal de Geer 28 Februari 2023
Dat vind ik nou en geweldig getal 55,5% minder N2O uitstoot in 2021 vergeleken met 1990 door maatregelen in de chemische industrie en landbouw, terwijl er 47,6% minder uitstoot van methaan CH4 door minder dieren en een lager N gehalte in het voer? Ja, denk dat minder eiwit wordt bedoeld. Het zou een goed idee zijn om bij deze cijfers de verschillende productie getallen te zetten en zó te zien dat de vermindering van, wat ik de relatieve uitstoot zou noemen, nog veel groter is per productie-unit.
Waar willen wij naartoe koeien die geen ruminant meer zijn door het gebruik van allerlei bypass producten die de pens "overslaan"? Dieren die geen mest meer produceren, voedsel uit laboratoria? Is d[at waar we heen willen?
Ik denk van niet en hoe dit alles te kunnen verbeteren moet er groot worden gedacht, door mensen die dat kunnen en weten waar zij over praten.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden